Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hol hibáztam az egyenlet...

Hol hibáztam az egyenlet megoldásában?

Figyelt kérdés

Egy elég egyszerű egynletrendszerről volna szó:

5x+3y=9

4x+2y=6

Papaíron y kiküszöbölésével dolgoztam. Az első egyenletet beszoroztam 2-vel, a másodikat 3-mal:

10x+6y=18

12x+6y=18

A kettőt kivonva egymásból:

-2x=0

x=0

Ezt bármely egyenletbe visszahelyettesítve:

y=3

Az egynlet a fejmből pattant ki, ezzel akartam leelenőrizni a Pascal programot, amit hasonló egyenéetek megoldására írtam. Meglepetésemre az x=3 és y=-2 értékeket adta ki. Ami pedig még jobban meglepett, hogy ezek az értékek is teljesítik az egyenlet feltételeit. Mit tudnék tenni, hogy hasonló elemi módszerekkel kapjam meg mindkét eredményt, és a program is? A programot ugyanerre az alapra építettem fel, és x kiküszöböélsével is a papíron kapott weredményt kaptam. Előre is köszönöm.

2013. aug. 21. 08:22
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Az x=3, y=-2 számpár nem teljesíti a második egyenletet, ugyanis 4*3+2*(-2)=12-4=8, ami nem egyenlőt 6-tal. Szerintem valamit elírtál a programban. Minden más módszer (Gauss-elimináció, behelyettesítéses módszer) az x=0, y=3 számpárt adja megoldásnak, így ez a helyes.
2013. aug. 21. 08:53
 2/3 anonim ***** válasza:

Kétismeretlenes (2 egyenletből álló) egyenletrendszernek 1, vagy végtelen megoldása van. Ez következik a lineáris egyenletrendszerek tételeiből (mátrixalgebra). Tehát ebben az esetben is csak egy megoldás van, a (3,-2) nem megoldás, mert nem elégíti ki a 2. egyenletet.

Lineáris egyenleteket klasszikusan a Gauss-Jordan eliminációval oldunk meg. Erre már több évtizede kifejlesztett általános programok vannak. Néz utána bármely lineáris egyenletrendszerekről szóló tankönyvben, itt az interneten pl. [link]

2013. aug. 21. 08:53
 3/3 A kérdező kommentje:
Valóban nem teljesíti, elnézetm. Köszönöm a segítséget.
2013. aug. 21. 09:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!