Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az "elég" milyen szófajú?

Az "elég" milyen szófajú?

Figyelt kérdés
2013. jún. 1. 18:50
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
0%

Berta, kicsit zavaros az okfejtésed, mintha magad sem tudnád, hogy mivel mit akarsz bizonyítani és cáfolni. De én megpróbálok rendet tenni a fejedben.

1. Nem volt tisztázva, hogy melyik "elég"-ről van szó. Ilyen alapon akár ige is lehetne (a meggyújtott papír elég), de nyilván senkinek se jutott eszébe ezt idekeverni. Ezért a "marhákról szóló értekezésed elég erőltetett és demagóg.

2. A wikipédia általában sokkal jobb forrás, mint bármilyen lexikon, szótár, azért, mert egy-egy szócikk sem egyetlen ember munkája, hanem sok ember ellenőrzi, csiszolgatja folyamatosan, ugyanezért sokkal naprakészebb is. Én is tudok magyar oldalakról, amik nagyon gyengék, de azok általában komoly természettudományokkal kapcsolatosak. A nyelvtan azért nem rakétatudomány.

Ha már a források minősítésénél tartunk, akkor inkább azt mondanám, épp hogy a te általad linkelt 2 oldal tűnik nagyon amatőrnek már kinézetre is. Csak nem saját dolgozataid? :)

2. Partikulák: Alig, persze, marha, ám, ugyan, már. Ezek közül egy sem toldalékolható. Az általad hozott "marhára" nem a "marha" ragozott formája (hiszen nem azt jelenti, hogy "ráteszem az igát a marhára"), hanem egy a marhából kialakult, módosult másik partikula. Hasonlóan, ahogy pl. az "O.K." szóból később kialakult az "okés". Ez sem az OK ragozott formája, hanem egy módosult verziója.

Egyébként meg elbeszélünk egymás mellett, mert kétfajta "elég"-ről beszéltünk mindvégig. Én a "Nincs elég pénzem" értelemben válaszoltam, és ebben az "elég" igenis számnév, te pedig az "elég nagy marhaság" értelemben, amiben partikula. Tehát csak félreértésről volt szó. Ennek ellenére én nem sötéteztelek és arrogánsoztalak le.

2013. jún. 4. 15:20
 12/14 anonim ***** válasza:

"Berta, kicsit zavaros az okfejtésed, mintha magad sem tudnád, hogy mivel mit akarsz bizonyítani és cáfolni."

Én nagyon jól tudom. Javaslom, olvasd el még egyszer; sőt, nézd át az összes választ az elejétől.

"De én megpróbálok rendet tenni a fejedben."

Köszi, de az én fejemben – a tiéddel ellentétben – teljesen rend van. De – régi ismeretségünkre való tekintettel, de főleg mivel tudom, hogy tudsz te rendesen is viselkedni :) – teszek még egy kísérletet, hogy megértsd a problémát.

<1. Nem volt tisztázva, hogy melyik "elég"-ről van szó. Ilyen alapon akár ige is lehetne (a meggyújtott papír elég), de nyilván senkinek se jutott eszébe ezt idekeverni. Ezért a "marhákról szóló értekezésed elég erőltetett és demagóg.>

Lásd a 2. sz. alatti válaszomat, amelyben leírtam, hogy TÖBBES SZÓFAJÚ szó, és említettem az igekötős ige lehetőségét is (el + ég).

<2. A wikipédia általában sokkal jobb forrás, mint bármilyen lexikon, szótár, azért, mert egy-egy szócikk sem egyetlen ember munkája, hanem sok ember ellenőrzi, csiszolgatja folyamatosan, ugyanezért sokkal naprakészebb is. Én is tudok magyar oldalakról, amik nagyon gyengék, de azok általában komoly természettudományokkal kapcsolatosak. A nyelvtan azért nem rakétatudomány.>

Én pedig tudok nyelvtannal kapcsolatos hibás oldalakról is. És szoktam is használni, ill. linkelni is, HA megfelelőnek tartom.

(A Wikin általában az angol nyelvű oldalak sokkal naprakészebbek, bővebbek, részletesebbek, pontosabbak; nem kis megdöbbenésemre volt már a magyar nyelvvel kapcsolatos szócikkről is ilyen tapasztalatom, konkrétan a nyelv korszakolása tárgyában.)

<Ha már a források minősítésénél tartunk, akkor inkább azt mondanám, épp hogy a te általad linkelt 2 oldal tűnik nagyon amatőrnek már kinézetre is. Csak nem saját dolgozataid? :)>

Nem. :P

(Hiába próbálkozol megint a "szintem" lehúzásával...)

Viszont tessék, egy "komolyabb" oldal, az "elég" határozószói voltára úgysem másoltam linket eddig:

[link]

Az elektronikus Értelmező szótárban sajnos nem szerepel:

[link]

<2. Partikulák: Alig, persze, marha, ám, ugyan, már. Ezek közül egy sem toldalékolható. Az általad hozott "marhára" nem a "marha" ragozott formája (hiszen nem azt jelenti, hogy "ráteszem az igát a marhára"), hanem egy a marhából kialakult, módosult másik partikula. Hasonlóan, ahogy pl. az "O.K." szóból később kialakult az "okés". Ez sem az OK ragozott formája, hanem egy módosult verziója.>

Emlékeztetlek, hogy azt írtam: "Abban sem lennék nagyon biztos, hogy a partikula soha nem toldalékolható." Tehát egy eshetőségről beszéltem, nem konkrétan/biztosan állítottam.

VISZONT: az egyik a másikból pontosan TOLDALÉKOLÁSSAL alakulhatott ki. Hogyan máshogy? :O

marha (a szóvégi a megnyúlik) + ra = marhára

elég + vé (a v hasonul) = eléggé

<Egyébként meg elbeszélünk egymás mellett, mert kétfajta "elég"-ről beszéltünk mindvégig. Én a "Nincs elég pénzem" értelemben válaszoltam, és ebben az "elég" igenis számnév, te pedig az "elég nagy marhaság" értelemben, amiben partikula. Tehát csak félreértésről volt szó.>

Sőt, én több fajtáról, mindvégig. Mint fentebb is említettem, már rögtön az első válaszomban. Tehát TE értetted félre, mindvégig. És te ragaszkodtál folyamatosan az egyféle – de nem azonos – lehetőséghez:

1. jelző (a 3. sz. alatt); pedig az még csak nem is szófaj, hanem mondatrész;

2. melléknév (az 5. sz. alatt)

3. határozatlan számnév (a 7. és a 9. sz. alatt).

"Ennek ellenére én nem sötéteztelek és arrogánsoztalak le."

Azt valóban nem. Te "csak"...

1. A hibás 5. sz. alatti válaszodban _leokostojásoztad_ a 4. sz. alatti, HELYES válasz íróját, aki azt megelőzően bármiféle személyeskedés nélkül írt.

2. A szintén hibás 7. sz. alatti válaszodban TÉVESEN azt állítottad, hogy én nagyobb hülyeséget mondtam, mint te; holott nyilvánvalóan nem én tévedtem.

Nem mellesleg pedig ne duzzogj. Szoktál te ennél a kettőnél sokkal durvább jelzőket is használni másokra, méghozzá előzetes információk nélkül is. Beszélgettünk már erről; gondolom, te is éppúgy emlékszel rá, mint én... Ha esetleg mégsem, fel tudom frissíteni a memóriádat néhány linkkel. :D

2013. jún. 4. 18:12
 13/14 anonim ***** válasza:
Emlékszem :))
2013. jún. 4. 19:13
 14/14 anonim ***** válasza:

Na, ugye, hogy ugye? :P

Csak akkor nem értem, miért próbálkozol velem, holott ismersz már. :D

Legyél szépen jó kisfiú, és valld be, hogy megint csak trollkodtál; és vigyázz magadra legközelebb, mert figyellek ám. ;)

2013. jún. 4. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!