Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan tudtak eltávolodni...

Hogyan tudtak eltávolodni azok az űrhajók a föld gravitációs terétől amikkel a holdra szálltak?

Figyelt kérdés
A föld szökési sebessége ugyanis közel 30.000 km/h. Ezt áttudták lépni azok az űrhajók?

2013. máj. 7. 20:07
 1/8 anonim ***** válasza:
Hát igen ,ezt kénytelenek átlépni, ha nem csak lezuhanni szeretnének.
2013. máj. 7. 20:22
 2/8 anonim ***** válasza:

Még valami:

Ha átszámolod, akkor az kb 8,3 km/s, ez az első kozmikus sebesség.Ha ennél a sebességnél kisebbel halad egy tárgy, az vissza fog zuhanni, ezt használják ki az interkontinentális rakétáknál.

Ezzel a sebességgel keringenek a műholdak körpályán a Föld körül.

2013. máj. 7. 20:27
 3/8 anonim ***** válasza:
lehet hogy amiatt nehéz elképzelned ezt, mert hogy egy repülő vagy autó sehol sincs ehhez a sebességhez. Légkörbe nemis igen lehet ezt elérni. Az első feladata az űrhajóknak hogy átmenyjenek a légkörön, ezt "normális" sebessággel teszik meg. Utána gyorsítanak+elkezdenek körpályára állni, itt már van sok idejük gyorsulni, és mivel nem fékezi őket már semmi, itt már minden újabb kis löket gyorsulást eredményez (míg a légkörben nagy sebességnél már egy csomó energia kell ahhoz is hogy ne kezdjen lassulni, nemhogy gyorsulni).
2013. máj. 7. 21:10
 4/8 Wadmalac ***** válasza:
A Föld körüli pálya elhagyásahoz nem 13 km/s kell? Nekem valahonnan ennyi rémlik.
2013. máj. 8. 07:33
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem, az már a parabolikus második kozmikus sebesség.
2013. máj. 8. 09:13
 6/8 Wadmalac ***** válasza:
Na, hát az az, a körpályáról lelépéshez. Mert 13-ig csak egyre húzósabb ellipszis lesz, nem?
2013. máj. 8. 10:23
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, így van.
2013. máj. 8. 12:04
 8/8 Wadmalac ***** válasza:
Csak én úgy emlékeztem (tévesen), ez az 1. kozmikus seb. A Föld körül kajbászolást én max nulladiknak nevezném. :)
2013. máj. 8. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!