Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 150-nek a 82 hány százaléka?...

150-nek a 82 hány százaléka? a megoldást tudom, csak azt nem hogyan kell ebbe a képletbe behelyettesíteni?

Figyelt kérdés
[link]
2013. máj. 5. 14:39
 1/6 anonim ***** válasza:

Meg kell tanulnod a fogalmakat, és minden egyes esetben értelmezni a feladatot, akkor nem lesz gond.

A linken lévő definíciók alapján gondolkodj; és mindig ehhez hasonlóan írd fel a műveletet:

"150-nek a 82 hány százaléka?"

150 * x % = 82

Evidensen a 150 a százalékalap, az x a százalékláb, a 82 pedig a százalékérték.

Ezt átalakítva pedig:

82 : 150 = x %

Megjegyezheted a képleteket az ún. háromszögmódszerrel is:

Rajzolj egy háromszöget, húzz vízszintesen egy középvonalat, annak a közepéből pedig lefelé egy merőlegest.

A felső részbe írd a százalékértéket (szé.), a bal alsóba a százalékalapot (sza.), a jobb alsóba pedig a százaléklábat (szl.); így a vízszintes vonalat törtjelként (= osztásként), a függőleges vonalat pedig szorzásként értelmezve a következőket kapod:

szé / sza = szl

szé / szl = sza

sza * szl = szé

2013. máj. 5. 15:07
 2/6 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszod

és valami egyszerűbbet nem tudsz arra, hogy a feladatnál felfogjam, hogy melyik a százalékláb, melyik a százalékalap meg melyik az érték?

mert ami a linken van az túl bonyolult nekem

előre is köszi

2013. máj. 5. 15:42
 3/6 anonim ***** válasza:

Hát, nem hiszem, hogy annál egyszerűbben meg lehetne fogalmazni szakszerűen.

De talán ez a "konyhanyelvi" mondat segít:

bármennyinek a valahány %-a = akármennyi

(bármennyi * valahány % = akármennyi)

És: sza.-nak az x %-a = szé.

(sza. * szl. = szé.)

A százalék (%) mindig evidens a szövegből, mert azt kiírják; tehát az a százalékláb.

(Ha az az ismeretlen, a % szó akkor is ott van.)

Ha ez 100-nál kisebb, akkor a másik kettő közül mindig a százalékalap a nagyobb. Pl. 80-nak (sza.) a 25%-a = 20 (szé.)

Ha 100-nál nagyobb, akkor pont fordítva: a százalékérték lesz nagyobb. Pl. 80-nak (sza.) a 125%-a = 100 (szé.)

(Merthogy a százalék szó századrészt jelent; és mivel 1 = 100/100, nyilván az ennél kisebb hányad kisebb eredményt ad, a nagyobb pedig nagyobbat.)

A linken egyébként tényleg bonyolultabb egy kicsit, mint ahogyan én írtam a képleteket; szerintem nagyon megfelel az enyém is; a lényeg, hogy a gyakorlatban tudd alkalmazni.

2013. máj. 5. 16:15
 4/6 anonim ***** válasza:
Szeritnem meg miért kell ilyen képletekkel megtanulni egy osztást?
2013. máj. 5. 19:15
 5/6 anonim ***** válasza:

150-nek a 82 hány százaléka?

150-nek a 82 hány századésze?

150-nek a századrésze: 1,5

82 hány 1,5?

.....,,,,,,.....,,,,,,_____.....----->(82/1,5=54,67)

2013. máj. 5. 21:02
 6/6 anonim ***** válasza:
Én nem szoktam ennyire elbonyolítani, 82/150 megadja a keresett értéket, ami százalékban még meg van szorozva 100al
2013. máj. 6. 01:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!