Ez miért van? Miért nem egyformán bírjuk az alkoholt?
"8 gramm alkoholt képes feldolgozni a máj óránként"
ÁTLAGOSAN!!!!!
Minden embernek másmilyen a mája is, éppúgy mint a füle, vagy a tyúkszeme is. Nincs két egyforma.
A máj mérete is, működése is igen nagy eltéréseket mutat minden embernél. Van akinél gyorsabban bontja le az alkoholt, van akinél lassabban.
És persze az alkohol felszívódása is más minden embernél.
Ezek így már (szerintem) érthetővé teszik, hogy miért rúg be az egyik ember két sörtől, és miért viseli jól a másik a liter vodkát is.
Minden ember másféle. Még a részegségük is. :-)
A legegyszerűbb összefüggés a testtömeggel van: az alkohol hatása fögg a szervezeten belüli koncentrációtól, ha valaki jóval nagyobb, akkor ugyan akkora alkoholmennyiség a szervezetében jobban kihígul, tehát a hatás is gyengébb.
A másik fontos komponens az alkohol metabolizáló képesség, azaz, hogy milyen gyorsan tud a szervezet megszabadulni tőle. Ez is többféle dolog függvénye:
-Alkohol lebontó dehidrogenáz enzim mennyisége, aminek van genetikai háttere (oroszok vs. ázsiaiak), életmódbeli faktorok: aki rendszeres alkoholfogyasztó, annak magasabb ez a szint, azaz jobban bírja a piát.
-Aktuális fiziológiás állapot. Kialvatlanság, jóllakottság, stressz, ilyesmi. A jóllakottság nem tudom, hogy pontosan milyen mechanizmus miatt segíti elő az alkohol lebontását... lehet, hogy amiatt, hogy a máj olyankor eleve fokozottabban működik, de az is lehet, hogy csak a felszívás lassabb.
továbbá szerintem, bár nem értek hozzá orvosi szinten (csak gyakorlom az alkoholizálást :D), szal az is számít, hogy hogyan reagálsz te, mint szervezet, a magas alkoholszintre. Tehát az agyadat mennyire éri sokkhatásként, mennyire pánikol be attól hogy ennyi alkohol van benned. A gyomrod mennyire pánikol be, stb.
El tudom képzelni, hogy egy ember úgy néz ki mint a mosott szar ugyanannyi alkoholszinttel mint egy másik ember, akin szinte alig látszik valami.
Ha pl nem iszok fél évig, aztán elmegyek egy buliba általában hamar kész vagyiok. De ha elmegyek két nap múlva, aztán megint két nap múlva, aztán megint egy hétvégi buli, aztán egy hétre rá is, akkor már érezhetően jobban bírom. Ennyi idő alatt nem hiszem hog a májam javul fel, sztem csak a szervezet van úgy vele hogy, ja csak már megint részegek vagyunk, nembaj hát, volt már ilyen mostanába sokat, nem volt baj belőle, nem kell a pánik, megpróbálunk ugyanúgy gondolkozni emészteni látni navigálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!