Hogyan kell szorzásos egyenletet megoldani?
Ha a diszkrimináns kisebb, mint 0, akkor is van megoldás, csak nem valós, hanem 2 db komplex gyök.
Ettől függetlenül szerintem is rosszul írtad le a feladatot, kérdező, mert az biztos, hogy a MÁSODFOKÚ EGYENLETEKet nem ilyenekkel szokás kezdeni...
(Egyébként legalább háromféleképpen kipróbáltam, hol ronthattad el, de egyikkel sem jutottam előrébb.)
A lényeg: ez NEM "szorzásos egyenlet", hanem MÁSODFOKÚ EGYENLET.
A benne szereplő szorzatok ránézésre evidensen HATVÁNYOZÁSOK (a * a), amiket már rég fel kellene ismerned, hiszen korábban volt tananyag.
Tehát szerintem az alapprobléma az, hogy az eddig tanultakat sem érted, nincs gyakorlatod a felismerésben, és a fogalmakat sem tudod rendesen használni. Ha pedig az alapok hiányoznak, akkor nincs mire építkezni; tehát előbb be kellene pótolnod a hiányosságokat.
A másodfokú egyenletek megoldóképletét be lehet ugyan magolni, a diszkriminánst is, a Viete-formulát is; de nem igazán fogod tudni alkalmazni őket, ha nem ismered fel a hatványalakokat, vagy ha nem tudsz hatványkitevős törtekkel műveleteket végezni stb.
Szerintem neked nagyon nehéz lenne egyedül tanulni, így inkább azt javaslom, keress segítséget mielőbb (barát, osztálytárs, szülők, korrepetitor különtanár), akivel át tudjátok venni az alapokat, aki látni fogja, konkrétan melyik anyagokat kell pótolni, gyakorolni, és aki később tud segíteni a mostani anyagban is.
Ne húzd az időt, tényleg iktass be rendszeres tanulást, mert nem kis meló lesz mindez. Szerintem legalább heti három-négy órát kellene matekoznod sulin kívül is. (Korrepetáltam már egy rövid ideig olyan 9.-es ismerőst, akinek iszonyatos hiányosságai voltak az általános iskolai tananyagból, ezért merek időt tippelni. Ő nem volt kitartó, néhány óra után feladta, a vizsgán meg is bukott... Te ne járj így.)
Gondolj arra, hogy ha most év végén meghúznak, az egész nyaradnak annyi, mert készülnöd kell a pótvizsgára. A ráfordítandó idő akkor sem lesz kevesebb. (Egy másik ismerőst pótvizsgára készítettem fel, sikeresen át is ment; de neki kevesebb hiányossága volt, és rendesen tanult is a nyáron...)
Sok sikert. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!