Kémiában merre tolódik az egyensúly? (a felső nyíl, vagy az alsó nyíl irányába) Mi alapján döntöm el, hogy merre tolódik?
Figyelt kérdés
Tz-t írunk és eddig nagyjából tudtam, hogy hogy van, de amit elővettem, hogy tanuljak és megpróbáltam értelmezni belekavarodtam teljese.
A válaszokat előre is nagyon köszi!!
2013. ápr. 10. 16:49
1/2 anonim válasza:
Mindig nézd meg milyen hatást fejtünk ki az egyensúlyi állapotban lévő rendszerre,mert az egyensúly abba az irányba fog eltolódni amelyik ellensúlyozni tudja a behatást. Például hőmérséklet emelésével az endoterm reakció gyorsul fel, vagy a nyomás emelésével abba az irányba tolódik az egyensúly, ahol a termék oldalon az anyagmennyiség kisebb. Erre például az ammónia szintézis tökéletes példa: hatalmas nyomást használnak illetve viszonylag alacsony hőmérsékletet (300 Celsius) ami segít a reakció beindulásában, de nem annyira magas hogy az endoterm reakciót gyorsítsa fel.
2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi! Sokat segítettél!:)
2013. ápr. 11. 07:57
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!