Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miert mond ellent Koppernikus...

Miert mond ellent Koppernikus elmelete az oszovetseggel szemben? Mi volt az elmelet?

Figyelt kérdés
2009. szept. 19. 22:11
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem a kérdésed.

Kopernikusz a heliocentrikus (napközpontú) világkép első modernkori megfogalmazója volt.

Az ószövetség azonban, tudtommal, egy szóval sem említi, hogy a Föld keringene a Nap körül. Igaz az ellenkezőjét sem.

2009. szept. 19. 22:15
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem hogy ellentmondana. Az Ószövetség nem nagyon foglakozik csillagászati kérdésekkel. Konkrétan az hol találtál ellentmondást az Ószövetségben?
2009. szept. 19. 22:18
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első vagyok.

Annyiban foglalkozik csillagászattal, hogy a teremtés könyvében említi, hogy Isten megteremti a nagy és a kis világítót (Nap és Hold), amiknek azért nem adtak "jobb" nevet, mert az akkori összes nép istennek hitte őket, ezért ilyen nevet is adtak nekik. A zsidók viszont hangsúlyozni akarták, hogy csak egy isten van, tehát még a látszatát is el akarták kerülni a politeizmusnak.

Több helyen azonban én sem tudok róla, hogy lenne utalás bármilyen csillagászati dologra.

Max. az Újszövetségben a betlehemi csillag, de az megint más.

2009. szept. 19. 22:22
 4/9 A kérdező kommentje:

"Mivel úgy gondolták, hogy Kopernikusz elmélete ellentmondásban van az Ószövetséggel, ezért próbáltak enyhíteni a várható vallásos támadásokon."

[link]

2009. szept. 19. 22:49
 5/9 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat
2009. szept. 19. 22:52
 6/9 A kérdező kommentje:
Es meg azt szeretnem kerdezni,hogy "csak" (mondjuk ez epp eleg...)a heliocentrikus vilagkeprol "filozofalt"?Volt meg mas,nagy,hires felfedezese?(ne haragudjatok,ha valami hulyeseget irtam...finngom nincs a temahoz)
2009. szept. 19. 22:54
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem Ptolemaiosz elméletének mondott ellent, amit később valamiért bevettek a vallásos dogmák közé.
2009. szept. 19. 23:01
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Az egyház kb. 60 évvel Kopernikusz művének kiadása után kezdte ellenezni annak állításait, akkor, amikor Galileivel már elmérgesedett a vita. Tehát lehet, hogy igazából az egyház baja az volt, hogy Galilei óta ezek az új csillagászati elméletek gyanúsak voltak nekik. A heliocentrizmus hasonlít bizonyos pitagoreus tanokra, és ez is gyanús volt az egyháznak (Pitagorasznak az ókorban volt egy kis misztikus szektája, amit a reneszánszban felelevenítettek egyesek).

Az Ószövetségben a zsoltárok 93:1 és 96:10-ben van szó arról, hogy a világ meg van teremtve és azóta nem mozdul. Ha úgy értjük, hogy ez a Föld (és az ókori zsidók nyilván így értették), akkor a Föld nem mozoghat. Sámuel 2 22:16-ban a világ alapjairól van szó, máshol az oszlopairól. Izaiás 40:22-ben a Föld "köre" felülről látszik. Ez utalás arra, hogy lapos korongnak gondolta. Sok helyen a világ széleiről van említés, és egy gömbnek nincs széle stb. Mai szemmel nézve elég különös, hogy költői leírások szóhasználatainak földrajzi jelentőséget tulajdonítottak.

2009. szept. 20. 06:14
 9/9 A kérdező kommentje:
Kulonosen koszonom az utolsonak.Sokat segitett :)
2009. szept. 23. 18:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!