Üdv mindenkinek. Igaz, ez a mondat? Ha egy prímszám páros és kettőnél nagyobb, akkor osztható hárommal.
Zsolttal és Vree-vel is egyetértek; lehet, a 38%-os válaszoló írásának értelmezésére pedig nem vagyok hajlandó több időt szánni a rengeteg helyesírási hiba miatt.
Viszont azt hiszem, megtaláltam a megoldást:
"Az üres igazság egy értelmetlen, de esetleg igaz állítás. Például “A kenyérben lévő minden elefánt rózsaszínű” egy üres állítás, mert a kenyérben nyilvánvalóan nincsenek elefántok, így azok színét megállapítani nem lehet. Egy másik példa: ”Ha egy prímszám páros és kettőnél nagyobb, akkor osztható hárommal” – mivel a kettőn kívül nincs több páros prímszám, az állítás igazságértéke nem számít."
Forrás (A Kifejezések alcímnél az utolsó): [link]
Üdv. :)
Nem hiszem el, hogy nem látjátok át...
Ha..akkor állítás igaz-e?
HA n páros és n>2
AKKOR (más szóval EBBŐL KÖVETKEZIK) n osztható hárommal?
NEM.
pl kielégíti a feltételt az 5, de a következtetés nem teljesül rá.
Meghalok.
"pl kielégíti a feltételt az 5"
Hogyne, kielégíti, mert az 5 köztudottan PÁROS szám, ugyebár...
Vagy mégsem? Tegnap még PÁRATLAN volt... :O
Jó reggelt, 65-öske, nem kell meghalnod, de ébresztő. :D
A prímszám egyel és sajátmagával osztható
- Páros = osztható kettővel. Nem prím, kiv. a kettő, mert az sajátmaga.
- Osztható hárommal: Nem prím, kiv. a 3.
- Kettőnél nagyobb: ennek nincs értelme. Kiv. ha megtanulta a gyerek hogy 2 prím, és át akarják qrni.
-> Nem duplán nem igaz, és hülye kérdés.
Plusz légyszi tájékoztasd a tanárt, hogy a szövegértés gyakorlat nyelvtan órára való, ilyenre matek osztályzatot ne adjon!
Először is mindenkinek köszönöm a válaszadását.
A kérdés feltevése óta próbálok magamnak helyes választ adni.
Ide jutottam:
Mivel a kettőn kívül nincs több páros prímszám, az állítás igazságértéke nem számít.
A tudományosság egyik alapköve a cáfolhatóság. Cáfolni egyrészt ezért nem lehet, hisz nincs igazság értéke.
Másodszor ellentmondás van a mondatban, de akkor meg bármi levezethető.
Viszont a matematikai logika szerint implikálható
( bizonyítható) hogy az állítás hamis.
Ha jól értékeltem, szavakkal így lehetne kifejezni:
A mondat egy tudományosan nem cáfolható,a matematikai logika szerint, hamis kijelentés/állítás.
"A mondat egy tudományosan nem cáfolható,a matematikai logika szerint, hamis kijelentés/állítás."
Az, hogy tudományosan nem cáfolható, az azért van, mert nem tudományos kérdés. A tudománynak, mint módszertannak, nem célja minden kérdésre választ adni.
Szent-Györgyi Albert mondása (unokaöccsétől, Andrew Szent-Györgyitől hallottam): "A természet kérdéseinkre néha hülyeséget válaszol.... De olyankor mindig kiderül, hogy a kérdés is hülyeség volt."
Először is mindenkinek köszönöm a válaszadását.
A kérdés feltevése óta próbálok magamnak helyes választ adni.
Ide jutottam:
Mivel a kettőn kívül nincs több páros prímszám, az állítás igazságértéke nem számít.
A tudományosság egyik alapköve a cáfolhatóság. Cáfolni egyrészt ezért nem lehet, hisz nincs igazság értéke.
Másodszor ellentmondás van a mondatban, de akkor meg bármi levezethető.
Viszont a matematikai logika szerint implikálható
( bizonyítható) hogy az állítás hamis.
Ha jól értékeltem, szavakkal így lehetne kifejezni:
A mondat egy tudományosan nem cáfolható,a matematikai logika szerint, hamis kijelentés/állítás.
No de hát tök egyszerű!!!!!!
Nincs kettőnél nagyobb PÁROS prímszám!!!! Nnnna!
Mivel ha páros, akkor osztaható kettővel - tehát nem csak eggyel és önmagával - vagyis nem felel meg a feltételnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!