Az "űr hőmérséklete", vagyis a "kozmikus háttérsugárzás hőmérséklete" átlagosan kb. 2,7 K. Ennél jóval alacsonyabb, 100 pK nagyságrendű hőmérséklet is előállítható laborkörülmények között.
2009. szept. 16. 08:10
2/12 anonim válasza:
Szerintem nem. egyszer hallottam fizika előadáson, hogy az űrben állandóan -270 C fok körül van. Ezért van állandó mozgásban az univerzum. Szerintem a Földön még ennyire alacsony hőmérsékletet nem tudtak előállítani. Max. csak közelíteni ehhez az abszolút nulla fokhoz.
2009. szept. 16. 09:56
3/12 anonim válasza:
"Szerintem a Földön még ennyire alacsony hőmérsékletet nem tudtak előállítani."
-270 C = 3 K.
Ezzel szemben 100 pK-t is előállítottak már. Különben a világűrben is vannak 1 K hideg térségek, de laborban ennél sokkal nagyobb hidegek előállíthatók.
2009. szept. 16. 11:24
4/12 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy amit te írsz, a -273 °C (egész pontosan -273,16) csak egy elméleti, számított érték, amelyen elvileg(!) mindenféle hő- és atommozgás megáll, de azt nem lehet előállítani. Még a Világűrben sincs sehol 0 Kelvin, hanem a legalacsonyabb hőmérsékletek is 2-3 Celsius-fokkal "melegebbek" ennél. Ennek fényében szerintem nem lehet előállítani.
2009. szept. 16. 13:12
5/12 anonim válasza:
De igen is elő lehet állítani... Ugyanis -273,16C nem egy feltevés hanem egy mért érték... abszolút nullafok ahol nem rezegnek a részecskék. Lehet tovább hűteni de nem érdemes mert lényegi változás nem lessz. Folyékony hidrogén és társai segítenek előállítani ezt a hőmérsékletet.
Ugy müködik a dolog hogy a folyékony hidrogén nagy nyomáson van, ezért csepfolyós lessz ráadásulmég hűtik is. Mikor kinyitják a hirtlen nyomás változás miatt hőt ad le és nagyon hideg lessz. Biztos mindenki tapasztalta már, öngyújtó töltésnél, vagy sprénél.
2009. szept. 16. 14:38
6/12 anonim válasza:
A termodinamika III. főtétele kimondja, hogy nem szerkeszthető olyan hőgép, mely működése során véges számú lépésből elérné az abszolút nulla kelvint.
Nemzetközi megállapodás szerint a nulla kelvin a Celsius-skálán -273,15 foknak felel meg. Ezen érték nem kísérletileg mért, hanem elméletileg definiált határérték.
A legjobb megközelítés eddig 100 pK volt (ezt már előttem is írták, úgy láttam), de legjobb tudomásom szerint dolgoznak a femtokelvines hűtéseken.
2009. szept. 16. 15:19
7/12 anonim válasza:
Abszolút nulla fokot nem állítottak még elő, viszont elég rendesen megközelítették. Mint írták 100 °pK (pikokelvin) hőmérsékletet már értek el, ez egy pontosan: 0,0000000001 °K-nek felel meg. Tehát igen rendesen "megközelítették", de el nem érték.
Az űrben ehhez képest elég "baráti" a hőmérséklet a 2-3 °K, azaz kb. -270 °C.
2009. szept. 16. 15:47
8/12 anonim válasza:
Az abszolút 0 K-t nem lehet elérni, ennek fizikai okai vannak. Ez leginkább egy számíott érték, és nem is olyan bonyolult a számítása. Még gimnáziumban anno mi is kiszámoltuk, az egészhez csak az kellet hogy megmérjük a víz hőmérsékletét forráskor és olvadáskor(úgy, mintha nem ismernénk) és ebből könynen vmelyik főtételek alapján ki lehett számolni. Persze Mi +-néhány K-t tévedtünk, mert a hőmérő nem pontos, de laboratóriumi körülnyek közt mérve már az.
2009. szept. 17. 15:23
9/12 anonim válasza:
jaja. sehol, semmilyen fizikai korulmenyek kozott sem lehet lerni az abszolut nulla fokot. meg a vilagurben sincs olyan "hely", ahol elerne. a legalacsonyabb "felszini" homerseklete a fekete lyukaknak van, kb 1/10.000.000 K. persze ezt sem mertek meg, csak kovetkeztettek. abszolut nulla fokon nem letezhet semmi, mert megallna minden reakcio, nem lenne semmilyen energiaaramlas esatobbi...
2010. júl. 14. 13:56
10/12 anonim válasza:
Igazabol nem tudom minek szaporitom itt a szot, de az abszolut nulla fok eleresenek lehetetlensegere egy egyszeru gyakorlati valasz (miert nem lehet?): Abszolut nulla fokhoz kozeledve az anyagok fajhoje rohamosan csokken, tehat 1 fok homerseklet valtozashoz egyre kevesebb energia fog kelleni. Nulla fok kozeleben mar olyan kicsi a fajho, hogy barmily kicsiny energiakozles ugrasszeruen megemeli az anyag homersekletet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!