Miért érdemes élni? Mi az élet igazi értelme?
BW:
"1. mi van, ha nem, mert ugyebár előfordulhat pl., hogy az ember csak spácírozik az utcán, és egyszercsak a fejére esik egy bálkón (by Kabos Gyula)"
Rajtam kívülálló technikai hiba és egyéb vis maior esetén felelősség nem terhel. Adott esetben majd kidühöngöm magam Szent Péternek a kipipálatlan bakancslista miatt.
"2. vagy mi van, ha akkor már késő, mert kiderül, hogy elrontottad az egészet, és akkor már nem lehet korrigálni..."
Na ezt igyekszem képességeim mértékében előre elkerülni. Ha sikerül, plusz egy pipa a listán. Ha képességeimet felülmúló az esemény, felmentéssel fél pipa.
"3. plusz esetleg ennek hátrányos következményei vannak... "
Azok már nem nekem. :D
Komolyság? Abba már rengetegen belehaltak, isten ments.
:D
A tartalmas válasznak meg a komolyság nem alapfeltétele. :P
Jah még hozzá:
"elégedettség a bizonytalansággal"
Ez a lényeg. Hogy ebből még akármi is lehet. :)
"+ remény + optimizmus"
Ezek nélkül meg tényleg nincs értelme.
Az általad felsorolt hármas az üzemanyag, hogy az ember még holnap is fel akarjon kelni reggel.
Itt szerintem sokan valami világrengető dolgot keresnek, amikor célra vadásznak.
Ház=tégla+malter.
A hétköznapi élet úgymond semleges dolgai adják a téglát, belőlük van a legtöbb.
Az apró sikerélmények, örömök adják a maltert, ami nem engedi szétesni az egészet, ami összetartja, hogy tovább építhesd.
A kettőből együtt születik az építmény, amit életnek lehet nevezni.
Csak malterből nem lehet falazni.
No ezt már szeretem! Végre egy értelmes polémia. Aki még nem tudná, mi az élet értelme, olvassa végig. EZ!
Hogy úgy tudunk ellentmondani, hogy mindkét fél számára szórakoztató. Hogy tudunk hangzatos frázisokat mondani, amit komolyan is veszünk, meg nem is. Meg nem is,m mert frázisok. És veszünk, mert a mélyén azért nagyon igazak.
A balkonoshoz kapcsolódnék. Amíg nem esik, van min meditálni. Akár az összesen. Egyetérthetek vele és nem. Holnap meg fordítva. Ha pedig esik, az azért nem eset, mert akkor már én nem leszek a meditálók között, következésképp megszűnik számomra a probléma. Én váltam kis időre azzá. A tűzoltónak, a mentőnek.
Most milyen értelmet keresünk? A magunk életéét, vagy úgy általában?
A magaméra vonatkozóan egyetértek a pipákkal. Annyiban mondanék ellent, hogy a lista sose végleges. Egy pipa hozhat egy újabb pipálandót. Ebben az a szép, hogy lehetséges, miszerint az utolsó érdemi tettünk egy újabb kipipálandó a listában. Van további vicces tulajdonsága. Előfordul, hogy a leszármazott nem helyezi a melledre a listát (pipástúl), hanem folytatja.
Na de mi a helyzet az emberi élettel úgy általában? Nyilván az egyes példányok elemi céljainak valamiféle összessége. E fórum kérdéseit tekintve sokaknak a legfőbb cél és értelem (sajnos más nem is jutott neki) a gyűlölködés. Időnként elámulok, miféle dolgokon is lehet. Vannak aztán, akik számára a puszta lét az élet értelme. Többről nem is tudnak. De elég sokaknak a kipipált sorok gyűjtése. És az is elképesztő és tanulságos, miféle dolgok fordulnak ott elő. Kicsik és magasztosak. De mi lehet az eredője?
Az én tippem az együttműködés. Ez manapság szinte törvénytelen, de ha arra gondolok, hogy a petesejt és a sperma is így kezdték... Aztán később. Nincs szoptatás, van élet vége. Ha a diák és a tanár nem működik együtt, annak bukás a vége - már ha a törvény engedi. Férfiak és nők képesek egymásba szerelmesnek lenni. Mintha - legalábbis akkortájt - ez lenne az élet értelme. Meg ez a sok társasutazás. Igaz Meixner egyedül szeretett hegyet mászni, de utána elemi szükségletnek érezte erről mesélni nagy tömegek előtt. Akárhogy nézem, ha nem erre megy a játék, annak csúnya vége szokott lenni. Még Hidrogén és Oxigén is azért jönnek össze, hogy az élet lehetséges legyen (a földön).
Lehet ellenkezni.
Nincs mit ellenkezni.
Csak szerintem az együttműködés nem a cél, hanem a legjobb eszköz. Leszámítva az abból fakadó és akár célnak is tekinthető örömöket.
A lista végtelenségével egyetértek.
Színtiszta fizika, lehet 100%-os hatásfokra gyúrni, de max konvergálni lehet felé, elérni nem.
Sokkal több stabil választ lehet arra a kérdésre adni, milyen az ÉRTELMETLEN élet.
Számomra pl. az említett eset, amikor valakinek már maga a létezés elég.
Nekem nem sikerélmény az általam felhasznált oxigén mennyisége. Főleg ha más jobb célra tudta volna. :)
hali. szerintem nincs értelme, de itt pár leírás rádöbbentett hogy nem élni sem jobb vagy rosszabb, csak akkor kihagyod a lehetőséget hogy csinálj valamit, vagy a lehetőséget hogy jó dolgok történjenek veled.
nekem most ez az értelme hogy legalább megpróbáljam hiszen ha már értelme nincs igazi, akkor azért hogy kipróbáljam hátha lesz belőle valami.
Az együttműködést nehéz másnak elképzelni, mint eszköznek. De nem az egyetlennek. A változatosság gyönyörködtet. De nem mindenkit. Nekik egy cél lehet (de nem szükséges), hogy őket is gyönyörködtesse. Ehhez egy eszköz a tudás.
Az élet igazi értelme egyénenként változik. Ne vegyük el attól, akinek csak a megélhetés az. Legyen neki is valami, ha lehet, inkább adjunk neki még mást is. Van, akinek sokkal több, nem részletezem, fentebb, jól leírták. A sokféle válasz éppen ezt mutatja. Nekem ez tetszik benne, mondhatnám, az én listámon az még egy kipipálatlan sor, hogy minél többféle "élet értelme" legyen, és minél többen igazán higgyenek benne. Ebből már az is kijön, hogy egymás céljait is tisztelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!