Mennyi 64 négyzetgyöke?
Szóval nem csak én vagyok helikopter, de a magyar, a német Wikipédia, az erettsegi.com, a Mozaik tankönyv, két nagy hírű általános iskola, meg még néhány honlap.
Mutass egy magyar nyelvű négyzetgyök definíciót, amiben a négyzetgyököt valós számok esetén nem a nemnegatív kitétellel írják le. Hogy az angol Wiki mit ír, az egy dolog, erre is kitértem a #18 hozzászólásomban. Nem helytelen egyik sem, csak más, és bizony lehet más, a matematika sem feltétlenül egységes. Mint ahogy a 10^12 esetén a billion és a trillió közül egyik sem helyesebb a másiknál, csak éppen más. Mi itt vagyunk Magyarországon, mi így mondjuk.
Egyébként kezdem osztani a véleményed, hogy magyar oktatás le van maradva, ha te azt, amit mondasz Magyarországon tanultad.
Én szükségesnek érzem, hogy „nagy vehemenciával” essek neki a kérdésnek. Nem lehetünk rugalmasak. Annyiban valóban igazad van, hogy a tanár – ha valóban nem tanulták a négyzetgyököt, ami egyébként számomra kicsit kétséges –, akkor örülni fog annak, hogy valaki előre informálódik, de ő is ki fogja javítani a diákot.
A kérdező kérdezett valamit, ami az iskolai tanulmányaival kapcsolatos. Ha egyszer – amúgy teljesen mindegy, hogy milyen okból – itt Magyarországon minden iskolában úgy tanítják a négyzetgyök fogalmát, ahogy, akkor számomra eléggé rossz húzás, hogy félreinformáljuk a kérdezőt, ő előre itt megtanul valamit, amit később aztán javítanak az iskolában. Sokkal nehezebb egy rosszul berögzült tudást kijavítani, mint eleve a jót megtanulni. Ez utóbbival is épp elég gondjuk van a tanulóknak.
Nem mellesleg az ilyen jellegű vitákat látva egy gyerek el fog bizonytalanodni a matematika egységességében, egzaktságában, ami megint csak nem szerencsés. Igen, a matematikában is vannak viták, eltérő nézőpontok, vélemények, de ezzel nem feltétlenül kellene egy általános iskolában tanuló diáknak találkoznia. Majd ha kellően elsajátította az alapokat, akkor vissza lehet térni a kérdésre, lehet a hatvány definícióját kiterjeszteni a komplex számokra, akkor már érteni fogja miről is van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!