A nyúlhús egészségtelen?
1. A nyúlhús nem egészségtelen. Rosszul értelmezed a mondatot.
2. Ez a mondat egy jó példa a féligazságok hatáskeltő hangoztatásának. Az első része igaz, de nyúlhús helyett az összes élelmiszerünkre vonatkozhatna. A közepe gyakorlatilag értelmezhetetlen, a vége pedig egy újabb általánosítás.
Semelyik élelmiszer önmagában nem tartalmazza az ember számára szükséges összes tápanyagot, vitamint és ásványi anyagokat, főleg nem a megfelelő arányban, de az ember nem is egyfajta táplálék fogyasztására van beállva. Ezért kell változatosan táplálkozni, sokféle ételt fogyasztani (de eddig azt hittem ez mindenki számára egyértelmű). Ha csakis és kizárólagosan egyféle ételt fogyasztunk, legyen az akár nyúlhús akár bármely más egyébként akár egészségesnek is tartott élelmiszer, akkor az előbb-utóbb halálhoz vezet. De idáig alapvetően (külső kényszer nélkül) el sem tudunk jutni, mert a szervezet jelzi, hogy neki másra is szüksége van.
Előnyös összetétel: A nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma is. Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.
Könnyű húsféle: A házinyúl húsa könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismert. Ezen tulajdonsága miatt különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is.
Várandósan is jó választás: A régi mondás szerint egy várandós nőnek azt kell ennie, amit megkíván, ellenben a babona úgy tartotta, hogy ez alól a nyúlhús kivételt jelent, hacsak nem akar a kismama nyúlszájú vagy nyúlarcú gyermeknek életet adni.
A babonákat eloszlatva, és tudván, hogy ez az elváltozás nem az elfogyasztott ételektől alakul ki, a nyúlhús kifejezetten ajánlott a kismamáknak is, hiszen jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, és magas vastartalommal rendelkezik.
Vitaminokban gazdag: 100 g nyúlhús elfogyasztása a napi szükséglet 8 százalékát fedezi B2-vitaminból, 10 százalékát B5-vitaminból, 17 százalékát B6-vitaminból, 55 százalékát B3-vitaminból, és kielégíti teljes B12-vitamin-szükségletünket.
A tápanyagok hasznosulása kedvező: A hasznos tápanyagokból a lehető legtöbb jut belőle a szervezetbe; a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása például 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!