Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mik a jelentései ezeknek a...

Nikenau10 kérdése:

Mik a jelentései ezeknek a közmondásoknak? 1:Evés közben jön meg az étvágy 2:nem eszik azt olyan forrón 3:sem étele, sem itala 4:az étel szagáért pénzhanggal fizetnek

Figyelt kérdés

2013. febr. 24. 18:37
 1/4 Márciuska ***** válasza:
100%
1. Menet közben kapsz egyre jobban kedvet ahhoz, amit csinálsz 2. Na várj csak! Nem megy az olyan gyorsan! Nem olyan egyszerű az, ahogy te hiszed! 3. Ezt még nem hallottam közmondásként, de gondolom azt jelenti, hogy koldusszegény 4. Ha sóher vagy, veled is sóherek lesznek! Nem várhatsz el mást, mint amit te adtál! (Értsd: ha egy zsugori vendéglős nem ad neked enni, amikor éhezel, és csak azt engedi meg, hogy megszagold az ételt, azért nem kérhet pénzt, hiszen nem etetett meg. Ez ugyanolyan, mintha fizetés helyett csak megpengetnéd a pénzt. Ő csak hallja a pénzt, de nem kapja a kezébe, hiszen te is csak szagolhattad az ételt)
2013. febr. 25. 12:39
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

3. Sem étele, sem itala: Se nem éhes, se nem szomjas. Olyankor mondják, amikor valami olyan komoly gondja van valakinek, hogy sem enni, sem inni nincs kedve/nem tud.

Egyébként hallottam ezt a mondást a viszonzatlan szerelmes helyzetére is. Tehát valami kétségbeesett állapotot fejez ki.

2013. febr. 25. 12:56
 3/4 Márciuska ***** válasza:
Akkor ez a 3. valami olyasmi, mint a "sem éjjele, sem nappala". Így már értem.
2013. febr. 25. 13:07
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Mindenkinek DE már kikerestem O Nagy Gábor szólások és

közmoddások könyvéből.

:)

2013. febr. 27. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!