Valaki segít ebben a matekfeladatban? (7. osztály, sokszínű matematika. ) (? )
Szia a megoldás:24 és 26
Most kétszer annyi idos vagyok (26),mint te voltál (13) akkor amikor én annyi idos voltam mint te most (24)
13-nak a kétszerese 26
aztán ha most huszonnégy és öregszik 2 évet akkor 26 lesz,aki pedig most 26 az 28 lesz két év mulva.És 26 meg 28 az 54 nem tul nehéz de örulök hogy segithettem én is 7.-es vok.
Sajnos helytelen a megoldásotok, mert:
ha te most 24 vagy és én most 26 vagyok akkor:
-az stimmel hogy 54 lesz az összeg.
-2 éve voltam annyi idős mint te, ekkor te 22 éves voltál aminek a kétszerese nem 26.
A helyes gondolatmenet:
Jelen:
Én X éves vagyok
Te Y éves vagy.
Múlt:
Én Y éves vagyok. (amikor én annyi idős voltam, mint te vagy most)
Te X/2 éves vagy. (Most kétszer annyi idős vagyok, mint te voltál akkor)
Jövő:
Én 2X-Y éves vagyok. (ez kicsit cseles, én X éves vagyok a jelenben és X-Y év telik el [Amikor te annyi idős leszel, mint én vagyok most...ez akkor lesz ha eltelik a jelenben lévő köztünk lévő korkülönbség], így X+X-Y éves leszek jövőben)
Te X éves vagy. (Amikor te annyi idős leszel, mint én vagyok most)
Egyenletek:
2X-Y+X=54 (a jövőbeni életkorok összege)
Y-X=(X/2)-Y (a jelen és a múlt közt a két ember életkorának megváltozása azonos)
Elsőből: 3X-Y=54
Másodikból: 2Y=3X/2 => 4Y=3X
behelyettesítve: 4Y-Y=54 => Y=18 => X=24
Ellenőrzés:
Én most 24 vagyok te pedig 18.
6 év múlva leszel 24 ekkor én 30 leszek, 30+24=54.
Én 6 éve voltam annyi idős mint te most, ekkor te 12 voltál. Ennek a 12nek vagyok most a kétszerese.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!