Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A siketeket nem lehet megműten...

A siketeket nem lehet megműteni? Nem kaphatnak hallókészüléket, csak a nagyothallókra igaz ez?

Figyelt kérdés
Azt olvastam, hogy a siketségen orvosi úton nem lehet segíteni. Ellenben filmekben (pl.: a Monk egyik részében) volt egy férfi, aki korábban siket volt, de hallókészüléke lett. Tudom, hogy a filmek nem mindig tükrözik a valóságot, de feltételeztem, hogy utánanéztek a dolognak. Csak nagyothallóknak lehet műtéttel valahogy segíteni? Nagyothallónak születni is lehet, vagy csak elromlik az ember hallása? Tulajdonképpen azért kérdezem ezeket, mert kíváncsi vagyok, előfordulhat-e, hogy valaki leél mondjuk 15 évet siketen, és utána válik hallóvá.
2013. jan. 29. 00:55
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem értek egyet, mert azt azért bele kell kalkulálni, hogy egy ilyen ember számára ez a természetes, ebben nőtt fel, és a változástól mindenki fél, még a kisebbektől is. Ráadásul egy siket ember azt sem tudja, mi az a hang, nem tudja, mire számítson, eléggé félelmetes lehet neki. Sokáig érezheti magát kívülállónak, és egy idő után valóban elképzelhető, hogy nem is akar abba a társaságba tartozni, ami számára mindig egy kicsit idegen.
2013. febr. 1. 13:52
 12/21 anonim ***** válasza:

A 02:36-nak:

Igen, éreznek hátrányokat a kommunikációban és az információszerzésben, de nem érzik olyan rosszul magukat, mint ahogy azt képzelnénk. Sőt, a közösség tagjai nem is érzik fogyatékosnak magukat.

Ami a munkát és a nagyvilági életet illeti: itt is hasonló a helyzet ahhoz, hogy itthon maradjon-e az ember, vagy menjen külföldre dolgozni, tanulni, élni, és csak egy képeslapot küldjenek vissza a családnak és a barátoknak. Sok magyar megy ki külföldre, de siketjeink ennél erősebben ragaszkodnak a saját közegükhöz és a megszokott csendes kis világukhoz.

Az téves, hogy abszolút nem hallanak, az csak egy nagyon kis részükre igaz. De a beszédfrekvenciákon legalább 90 decibeles halláscsökkenésük van mindkét fülükön.

Ajánlom ezt a cikket itt:

[link]

2013. febr. 1. 19:18
 13/21 A kérdező kommentje:
Hogy érted, hogy nem igaz az, hogy abszolút nem hallanak? Tehát a siketek nagy része valamilyen minimálisan hall? Bocs, ha hülyeséget kérdeztem.
2013. febr. 1. 23:48
 14/21 A kérdező kommentje:

Nagyon érdekes a Wikipédia cikk, köszi. De azok, akiknek hallásmaradványuk van, ők inkább nagyothallók nem?

Lehet, hogy hülye vagyok, de ezt a részt el tudnád magyarázni? Ne haragudj az értetlenkedésemért.

"Magyarországon két jelnyelvet használnak a siketek: a magyar jelnyelvet, ami a prelingvális siketek anyanyelve, és a jelelt magyart, amit hallók jelenlétében használnak.[9] A gyógypedagógusok hozzáállása miatt ugyanis sokszor nem mernek magyar jelnyelven jelelni, ha halló is látja őket. Ez azonban már változóban van, egyre többször lehet az utcán jelelő siketeket látni. A jelelt magyar sokszor inkább a magyar nyelv szórendjét és nyelvtanát követi: még a névelők megkülönböztetésére is képes.[9] 2009 óta a magyar jelnyelv hivatalos nyelv Magyarországon.[11]"

2013. febr. 1. 23:52
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem nagyothallók, mert ezt a hallásmaradványt már hallókészülékkel sem tudják beszédértésre használni. A 90 dB erősségű hang már rombolja a hallást.

Jelnyelv: a siketek nem értik a hangzó beszédet, ezért saját közegükben saját nyelvet alakítanak ki, amin nem hangon, hanem látható mozdulatokon alapul.

Minden országnak megvan a maga jelnyelve, így Magyarországon a magyar jelnyelv, aminek nem sok köze van az ott beszélt nyelvhez, így a magyar jelnyelv lényegesen különbözik a magyar nyelvtől.

A jelelt magyar a magyar nyelv átkódolása jelekre. A lényegi, tartalmas jelekben a magyar jelnyelv jeleit használja, amit különböző segédjelekkel egészítenek ki. Ezekkel jelelik a toldalékokat, és a funkciószavakat.

A siketek nincsenek teljesen kibékülve a hallókkal. A gyógypedagógusok több, mint egy évszázadon át hiányolták a viszonyító elemeket az önálló jelnyelvekből, amiket a nyelvészek időközben megtaláltak. Hagyományosan úgy gondolják, hogy emiatt és képszerűsége miatt a jelnyelvek alkalmatlanok az elvont gondolkodás kialakítására, ezért a jelnyelv lecserélendő a gondolkodást lehetővé tevő hangnyelvre. Ezért sokáig még egymás között sem hagyták jelelni a siket tanulókat, rácsaptak a kezükre, kényelmetlen egyenruhában járatták őket, sőt még be is gipszelték a notórius jelelők kezét. Ezért alakult ki köreikben, hogy csak a hallók meg ne lássák. Hogy a jelelt magyart miért használják felszabadultabban, az jó kérdés, nem tudom megindokolni. De most már a magyar jelnyelvet is egyre gyakrabban látom az utcán, buszon, villamoson.

2013. febr. 3. 13:59
 16/21 A kérdező kommentje:
Értem. De akkor egy siket ember számára mindkét jelnyelv anyanyelve, csak olyan, mintha mondjuk hozzám egy tájnyelven beszélő valaki beszélne? Megértem, én de én automatikusan nem úgy beszélnék: Szóval a magyar jelnyelv volna az alapvető? Vagy összezavartam. Köszi, hogy segítesz, és bocs, hogy ennyi hülyeséget kérdezek, csak elmerültem kicsit (teljesen kívülállóként) a témában, és érdekesnek találom.
2013. febr. 3. 18:57
 17/21 A kérdező kommentje:
Ja, és akkor mára ez a szemlélet eltűnt, ugye, a gyógypedagógusok köréből, amit mondtál.
2013. febr. 3. 18:58
 18/21 anonim ***** válasza:

Ez a szemlélet még mindig jelen van, bár kezd háttérbe szorulni.

A két jelnyelv viszonya: a magyar jelnyelv alapján érthető a jelelt magyar, fordítva viszont nem nagyon. Egyébként a magyar jelnyelvnek is vannak nyelvjárásai, amelyek érthetők, de érződik, hogy ki hol végezte az iskolát.

2013. febr. 4. 19:04
 19/21 anonim ***** válasza:

Hozzájárul még az, hogy a magyar nyelvtant nem ismerik jól, ezért a jelelt magyar leginkább magyar szórendet jelent.

Olyan lehet, mint ez a szöveg:

[link]

az átjavított magyar szöveghez képest:

[link]

2013. febr. 5. 19:13
 20/21 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi minden választ!
2013. febr. 6. 22:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!