Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A Föld mért forog a tengelye...

A Föld mért forog a tengelye körül? Ugyértem mi az az erő ami forgásba hozza mert azért elég nagy a tömege meg a térfogata is. és mi az az erő ami miatt a Nap körül is forog?

Figyelt kérdés
2013. jan. 23. 16:56
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

már örültem, hogy végre egy értelmes ember, de az összefoglalással, elástad magad... "nincs olyan erő"... hogy ne lenne...

Ami mozog, annak van mozgási energiája.

Egy test mozgási energiája egyenlő azzal a munkával, amit nyugalmi állapotból kell kifejtsen, hogy elérje a kívánt sebességet és forgást. Mértékegysége: J (Joule)

a munka: az az energiamennyiség, amely egy anyagi pontot (vagy merev testet) ERŐ segítségével adott távolságra elmozdít.

Tehát ahhoz, hogy valami mozogjon, ERŐre van szükség, a többiben nagyjából igazad van...

persze a naprendszer helyén lévő ős gáz/porfelhőt is mozgásba hozta valamilyen ERŐ, ez szépen visszavezethető az ősrobbanásig.

azóta a lendület tart mozgásban mindent. A lendület pedig egy megmaradó mennyiség...

Mai tudásunk szerint a lendület megmaradó mennyiség. A lendületmegmaradás szerint a világegyetem összes objektumának teljes lendületösszege soha nem változik. Ennek egyik következménye, hogy akármilyen rendszer tömegközéppontja megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, amíg külső erő annak megváltoztatására nem kényszeríti.

A lendületmegmaradás szerint egy zárt rendszer (olyan rendszer, melyben csak belső erők hatnak) összes lendülete az időben állandó. Ezt mondja ki Newton első törvénye, ami a harmadik Newton-törvény (hatás-ellenhatás) egyik következménye, s amit a lendületmegmaradás törvénye diktál, mivel az erő az lendületátadás gyorsaságával arányos.

2013. jan. 24. 15:32
 12/13 anonim ***** válasza:

Ha ilyen irányba visszük el a kérdést, akkor ez csak egy egyszerű valószínűségszámítási probléma. Hiszen az a kérdés, hogy miért van perdülete annak a gázfelhőnek, amiből egy bolygó vagy csillag kialakul. Hiszen az is lehetséges lenne, hogy ne legyen neki semennyi, és akkor a kialakuló bolygó sem forogna. Mégis minden bolygó és csillag forog.

Ez pedig azért van, mert a 0 perdület csak egy a végtelenül sok lehetséges perdületérték közül. Tehát annak, hogy valami forog (azaz nem nulla a perdülete), végtelenszer nagyobb a valószínűsége, mint annak, hogy nem forog.

2013. jan. 24. 15:55
 13/13 anonim ***** válasza:

"már örültem, hogy végre egy értelmes ember, de az összefoglalással, elástad magad... "nincs olyan erő"... hogy ne lenne...

Ami mozog, annak van mozgási energiája. "

Az energia, az munkavégző képesség, nem erő.

Az eredeti kérdés azt sugallta nekem, hogy a kérdező úgy gondolja volt/van egy erő, ami úgymond "forgásba hozta" a Földet. Erre írtam hogy nincs ilyen erő, hiszen ez nem más, mint egy eleve létező perdületnek a megmaradása.

A meglátás különben jó, a világegyetemet alkotó anyag összperdülete, összlendülete állandó, így természetes, hogy gyakorlatilag minden mozog, minden mozgott, és minden mozogni fog.

Érdekességképp megemlítem, hogy azért van olyan jelenség, amikor egy égitest tengelykörüli forgása gyorsul, anélkül, hogy maga az égitest mérete vagy állaga vagy bármilyen fizikai jellemzője megváltozna.

Bizonyos alakú aszteroidáknál megfigyelték, hogy az egyenetlen albedo (fényvisszaverő képesség) hatására a Napfény hatására bizony kialakulhat egy minimális erő, ami forgatónyomatékot hoz létre, és kimutathatóan gyorsítja a tengelykörüli forgást (mint a közismert szemléltető eszköz, a fénymalom esetében). Ilyen jellegű erő azonban a Föld esetében gyakorlatilag kimutathatatlan.

Szóval, mégegyszer bocsánat, ha félreérthető lettem volna

2013. jan. 24. 16:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!