A legtöbben miért okoskodnak ezen az oldalon?
Az oldal kérdésekről és válaszokról szól. Ha valaki utánanéz a neten – magára vállalva a kereséssel töltött időt, energiát –, akkor célszerűen jár el, feltéve ha releváns és helyes választ talál a kérdésre. Ezzel önmagában nincs gond, néha én is járok el így. (Általában inkább linkelem azt, amit találtam az adott kérdésben.) Hogy miért járok el így? Mert esetleg engem is elkezd érdekelni a téma, én magam is kíváncsi leszek a válaszra. Ha viszont találok információt, akkor inkább az az elvárható, hogy ezt megosszam a kérdezővel.
Itt kérdés az is, hogy mit tartasz okoskodásnak. Mert lehet, hogy valakinek valóban van mélyebb tudása egy témáról, amit linkekkel is alá tud támasztani. Mondjuk azért, mert minek fogalmazna meg valamit, ha valaki előtte sokkal frappánsabban, összeszedettebben megtette. Ez kívülről tűnhet okoskodásnak. Ezt inkább egy mélyebbre menő vita fogja esetleg eldönteni.
Azt sem tartom okoskodásnak, ha valaki kicsit részletesebben belemegy a témába, mondjuk egy házi feladatnál nem csak a megoldást nyögi be, hanem a levezetést, esetleg részletes magyarázatot, ami a megértést segíti elő.
Az is benne van a pakliban, hogy az embert érzelmileg megérinti a kérdés. Pl. ha az ember már a nyolcadik olyan kérdéssel fut össze, amit fél perc alatt meg lehet válaszolni a Google segítségével, akkor szerintem teljesen érthető, ha valaki kicsit kioktatóbb választ ad, szembesíti a kérdezőt azzal, hogy mennyire ésszerűtlenül jár el. Mert a válaszra esetleg vár egy órát, míg a Google fél perc alatt megadja a választ. A válaszolónak is, de igazából a kérdezőnek is sokkal kevesebb energiába, időbe kerülne használni is az internet vívmányait.
Nem tudom, pontosan mit értesz okoskodás alatt, esetleg egy példát hozhatsz fel rá, hátha tudunk ki tudjuk okoskodni :-), hogy milyen okok állhatnak a háttérben. (Nem úgy az adott esetben, mert azt ugye nem fogjuk megtudni, csak úgy általánosságban.)
> valaki akinek köze sincs az egészhez (köztük te is!)…
Amúgy a hozzáállásod valóban sajátos így kívülről, objektíven nézve, eltekintve attól, hogy azáltal, hogy válaszoltam, tulajdonképpen rám is vonatkozik szerinted. Mondjuk úgy, hogy nem veszem magamra, de ettől függetlenül gyakorlatilag a kérdésben látatlanul jelzővel láttad el azt, aki itt válaszolni fog, anélkül, hogy tudnák ki az, mit tud, mi motiválja, milyen háttere van. Ez minimum sajátos.
> blablablabla
Így is lehet fogalmazni, de ez nem annyira érthető.
> most utáltok?
Személy szerint én nem. (Ahhoz korábban kell felkelni.) Maximum akkor utálnálak, ha egyrészt ismernélek – ami egy kérdésből nem mondható el –, másrészt ha bármiben is ártanál nekem, ami megint nem áll fenn. Inkább szórakoztat a dolog. Tudom, hogy a trollokat nem szabad etetni, de néha olyan mókás. ;-)
Úgy veszem észre,hogy érdemes volt egy kis időt távol maradnom ettől a kérdéstől,miután felvetettem a provokáció gyanúját.Ha nem így tettem volna,valószínűleg nem igazolódott volna be az,hogy nekem volt igazam.
Kérdező:te minden válaszadóval összekülönböztél,aki csak írt ide.Mostmár csak az érdekel,hogy miért jó neked,ha provokálhatod a többieket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!