Milyen beszédnek nevezi ezt a nyelvtudomány? (lent)
Egyenes beszéd? Függő beszéd? Szabad függő beszéd?
Kérlek segítsetek!
"Csak azt szeretném tudni, az a szegény ökör kit szid" - mondta nekem egyszer bólogatva a béres
Itt találtam példákat rá, de én ezt nagyon régen tanultam, így nem tudok ebben segíteni.
I. 3. A beszéd elbeszélése (módok)
1. Egyenes beszéd (oratio recta): — Nagyságos úr — mondta a szolga Kopjássnak —, ha egyszer egy kis érkezése volna a nagyságos úrnak...
2. Függő beszéd (oratio obliqua):A szolga azt mondta Kopjássnak, hogy nagyságos úr, ha egyszer egy kis érkezése volna a nagyságos úrnak...
3. Szabad függő beszéd (style indirect libre; erlebte Rede):A szolga szavaira, nagyságos úr, ha egyszer egy kis érkezése volna a nagyságos úrnak, Kopjáss oda se figyelt...
Hát, fentieket figyelembe véve egyenes beszéd?
Közben ezt találtam:
Egyenes beszéd
Köznyelvi szóval: párbeszéd. Ez a szó szerinti idézés: a helyesírási hagyomány szerint az egyenes beszédet gondolatjelek közé zárva különítjük el az elbeszéléstől; ritkábban idézőjeleket használunk ugyanerre a célra.Befogadás szempontjából a legkönnyebb szövegforma, mivel a befogadónak csupán intonálnia kell a szöveget, s ehhez a beékelt elbeszélő elemek révén még támpontokat is kap.Az egyenes beszéd élénkítő stílushatású.
I. 3. 1. Egyenes beszéd (oratio recta) (példa)— Hogyhogy nem halt meg? — találgatták a piuraiak. — Hogy maradhatott életben, hiszen kitépték a nyelvét, és kiszúrták a szemét!— Nehéz lenne megmondani — felelte doktor Pedro Zevallos, s értetlenül ingatta a fejét. — Talán a nap és a homok behegesztette a sebeket, s így nem vérzett el.— A Gondviselés műve — bizonygatta Padre García. — Isten kifürkészhetetlen akarata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!