Algebra segítség? :C
pl:x+1=-3x-2
ezt hogy kéne kiszámítani??
valaki segítség ?? :'((
Az egyenleteknél az első teendőnk a rendezés: az egyik oldalra kerüljenek az ismeretlenek (azaz az x-ek), a másik oldalra pedig a számok (lehet 0 is).
Úgy is mondhatjuk, hogy az egyik oldalról átvisszük a másikra az x-eket; a másikról pedig az egyikre a számokat.
A példafeladatodban ezt hogyan tudod elérni?
Ne feledd: minden egyes műveletet mindkét oldalon el kell végezni. :)
Tehát:
x + 1 = -3x - 2 /...
Ha ez megvan, írd le, mit kaptál; és mehetünk tovább. :)
Képzeld el úgy a dolgot, mintha mérleg lenne. A 1 és 2 mondjuk szilvákat jelöl. Az x meg zsákokat, benne szilvával. A lényeg, hogy úgy kell pakolgatni a mérleg mindkét oldalára dolgokat, hogy végül a mérleg egyik oldalán x legyen (azaz egy zsák), a másikon meg meghatározott számú szilva. Ekkor kiderül, hány szilva van a zsákban, azaz x mennyivel egyenlő.
Elsőként hozzuk a bal oldalra az összes zsákot, és jobb oldala, ami nem zsák. Persze a zsákos példa nem igazán működik ha negatív számokról van szó, de talán a lényege érthető így is. Ha egy mérleg mindkét oldala azonos súlyú, és arra azonos súlyokat teszel mindkét oldalra, akkor továbbra is azonos súlyú marad a két oldal. Ha szorzol vagy osztasz, akkor is azonos marad a két oldal.
x+1 = -3x-2
Most adjunk hozzá 3x-et mindkét oldalhoz (hogy a jobb oldalról eltűnjön a -3x)
x+1+3x = -3x-2+3x
Azaz:
4x+1 = -2
Most vonjunk ki mindkét oldalból egyet (hogy a bal oldalról eltűnjön az 1)
4x+1-1 = -2-1
Azaz:
4x = -3
Most negyedeljük a mérleg mindkét oldalát (hogy csak egy x maradjon):
4x/4 = -3/4
Azaz
x = -3/4
Ellenőrzés:
-3/4 + 1 = -3 * (-3/4) - 2
-3/4 + 4/4 = 9/4 - 2
1/4 = 9/4 - 8*4
1/4 = 1/4
Reméljük!
Bár ahogy figyelem néha nem is válaszolnak, még egy köszit sem, vagy max. annyit.
Na, igen; sajnos a többség nem elég udvarias ahhoz, hogy megköszönje a segítséget. (A kifejezetten b.nkó kérdezőket meg most hagyjuk is...)
De azért vannak kivételek; sőt, olyanok is, akik nagyon hálásak / lelkesek.
Talán a hétvégén töprengtem el azon, hogy Skype-on könnyebb lenne segíteni másoknak; személyre szabottabb és gyorsabb.
Vagy lehetne csapatban dolgozni, tantárgyanként / nehézségi fok szerint beosztva; vagy valami ilyesmi. A lényeg, hogy nem írnánk le többen is ugyanazt.
Vagy akár lehetne a kettőt kombinálni is. :D
Csak hát mindezt nem lenne könnyű kivitelezni, de még megszervezni sem. :(
Miért nem oktatsz Skype?
Már egy csomóan csinálják!
Mi csak egymás közt szoktuk, de tudom, hogy rengeteg dolgot oktatnak úgy.
Persze keresetnek sem rossz:D
Berta Wooster!
Elnézést, hogy megoldottam. Mikor a Válasz küldése gombra kattintottam, még nem láttam a te válaszodat. Néha én is szoktam terelgető módszert használni, de most valahogy inkább végigvittem a gondolatmenetet.
> Bár ahogy figyelem néha nem is válaszolnak, még egy köszit sem, vagy max. annyit.
Sőt sokszor ha a kérdés pontosításra szorul a megválaszoláshoz, tehát a kérdezőnek érdeke lenne reagálni rá, akkor sem jön reakció. Nem tudom ilyenkor mi a helyzet, mert nem csak házi feladat esetén van ez így. Ott még érthető, hiszen felteszi itt a kérdést, aztán mivel nem jön 10 perc alatt válasz, ezért esetleg elkéri az osztálytársától a megoldást, és nem foglalkozik a kérdéssel tovább.
Mondjuk a GYK sem töri magát, hogy értesítse a felhasználót, hogy válasza érkezett…
Ez a Skype nem rossz ötlet. Lehet kéne csinálni ilyen oldalt. onlinekorrepetalas.hu , vagy hazifeladat.hu lenne a címe… :-)
x+1=-3x-2 /+3x
4x+1=-2 /-1
4x=-3 /:4
x= -0,75
Na, ez most hogy jött ide?:D
Nem rossz, csak furcsa:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!