Hogy kell érteni azt, hogy párhuzamos univerzum? Szerintetek létezik ilyen, ha igen miért, ha nem miért?
Tulajdonképp a régi létsíkok és másvilágok valamiféle modern kori tudományosnak tetsző megfeleltetésével van dolgunk.
Leginkább az időutazás gondolatával lehet megfogni a párhuzamos univerzumok fogalmát. Képzeld azt, hogy visszautazol az időben, és valamit megváltoztatsz. Onnantól kezdve a változtatás miatt egy másfajta univerzum alakul ki, amiben másképp alakulnak a dolgok, ezért azonos időben másképp fog kinézni a tiédhez képest.
Pl: Visszautazol az időbe, és mondjuk megölöd Napóleont gyermekkorában. Nyilvánvalóan megváltozik a történelem, és létrejön egy olyan világ, ami az általad ismerttől nagyon eltér. Abban a világban a 2009-es év ugyanezen napja valószínűleg nagyon másképp nézne ki. Ez volna egy mienkével párhuzamos univerzum.
Ha ismered a Sliders c. sorozatot, annak ez a fő problematikája. Léteznek a mienkével párhuzamosan, de valami módon elválasztva ezek a világok, ahol valami egy picit (vagy nagyon) másképp történt, vagy történik, és ezek között utazgatnak.
Tudományosan jelenleg nem foglalkoznak párhuzamos univerzumokkal, mert jelenleg egyetlen elmélet sem ad rá okot, hogy létezniük kellene, vagy feltételezi létüket, legfeljebb bizonyos értelmezések által lehetségesnek tetszik. A kvantumfizika egyfajta értelmezésében a hullámtulajdonságú részecskéket hullámfüggvény-összeomlását magyarázó hipotézisben szerepelnek, illetve a húrelmélet bizonyos állításai is lehetőséget adnak párhuzamos univerzumok létezésére, bár nem tartja szükségszerűnek. De izgalmas sci-fi téma egyébként, noha mára kissé elcsépelt.
Személyes véleményem nagyjából egyezik egy előttem szólóval, létezésük jelenleg inkább hitbéli kérdés, én úgy hiszem, nem léteznek, de nincs rá különösebb érvem.
Én nem pontoztam le senkit. Igaz fel se, meg középbe se:))
De most mit vitatkoztok?
Béküljetek ki!
És köszönöm a válaszokat.
Attól párhuzamos, hogy valamilyen módon itt van a közelünkben - de egyszerű eszközökkel nem lehet átmenni. Pl. egy 4 dimenziós térben végtelen számú 3 dimenziós világot lehet egészen szorosan egymás mellé tenni.
Egyelőre tényleg elméleti kérdés - majd később lesz (talán) gyakorlati - pl. akkor, ha kiderül, hogy a mi világunk pontosan hány dimenziós is?
képzeld el hogy egy párhuzamos univerzumban a miénkről beszélnek úgy mint egy párhuzamos univerzumról... :D
jelenlegi tudással nem lehet bizonyítani,sem cáfolni.Film/játék témához nagyon jó de szerintem még több ezer év kéne az embereknek,hogy egy ilyesmi kaliberü témát tényekkel birjanak alá támasztani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!