Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Akik értenek a kémiához,...

Akik értenek a kémiához, tudnátok kísérletekhez ötleteket adni?

Figyelt kérdés
6 éves kisfiam amolyan "tudós" szettet kért karácsonyra. Az ő elmondása alapján ez olyan, amiben vannak kémcsövek, pipetták, amikben ezt-azt összekever, és érdekes jelenségeket produkál vele. Világ életemben h@lye voltam kémiából. De eldöntöttem, ha törik, ha szakad, megcsinálom. (Üzletben lehet készen kapni, 10e Ft fölött kezdődik, de már nagyobbaknak való, ilyen kisgyereknek nem találtam semmit, ezért is akarom én elkészíteni, na meg nincs is rá ennyi pénzem.)Kémcsöveket és kémcsőtartót, pipettát és ilyen kis lapocokat már sikerült beszereznem, kicsi üvegcsék és tégelyek is vannak, amibe a különféle "vegyszereket" lehet tenni, de itt megállt a tudományom. Egyetlen dolgot tudtam kitalálni, egy üvegcsében ecet, egy másikban szódabikarbóna, kikísérletezem, milyen arányban pezseg a legjobban ha összekeverem őket vízzel, ez egynek szuper. És ezzel vége... Hasonló dolgokat tudnátok nekem mondani? Amihez nem kell mérgező vegyszer, megtalálható egy alap háztartásban, vagy könnyen beszerezhető és egy 6 éves is könnyedén meg tudja csinálni? Természetesen a játék tartalma lenne egy használati útmutató, hogy mit mivel lehet keverni, a tégelyeken és üvegcséken és az útmutatóban pedig ábrákkal jelölöm, hogy mit-mivel, mert még olvasni sem tud.... Előre is köszi!
2012. nov. 8. 07:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Na, tetszett a lurkónak az ajándék? :)

Utólag is kellemes karácsonyi ünnepeket! :)

2012. dec. 27. 09:54
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszi, neked is, és B.U.É.K! Igen, nagyon tetszett, a kapott ötletek nagy részét meg tudtam oldani, de be kell vallanom, picit csaltam is, pl. pudingpor is került bele, aminek ugye vízzel összekeverve a színe és az állaga is megváltozik :D Szép dobozt vettem neki, meg kémcsöveket, a sógorom készített neki kémcsőtartót, fa lapocokat is kapott több méretben, sőt az egyik ismerősömtől kaptam egy gyógyszerészmérleget (olyan régi fajtát), szóval nagyon tuti lett a felszerelés, boltban nem kapni ilyet...
2013. jan. 1. 18:24
 13/18 anonim ***** válasza:
69%

Helló, kérdező :)

Szerintem téged ez a "kérdés" érdekelni fog:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

:)

2013. febr. 21. 10:35
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Két kiegészítés:

1. Az oldódás és a halmazállapot-változás a fizika tárgykörébe tartozik. (Mondjuk ez elég lényegtelen.)

2. Mikor én jártam kémialaborra, akkor még a teljesen veszélytelen dolgokat (például Fizzi gyümölcsízű szörp) is TILOS volt megkóstolni. Ez utóbbi csak azért, hogyha „tudományos hangulatot” is akarsz teremteni.

(A Fizzi szörpben azt vizsgáltuk, hogy mennyi ételszínezék van benne, a lényeg az volt, hogy CSAK mesterséges ételszínezéket tartalmazott. – Bénáztam, és véletlen beleittam a zöldbe, íztelen, de egy napig zöld volt utána a nyelvem… :D)

2013. máj. 6. 23:05
 15/18 anonim válasza:
100%

Ez annyira nem kísérletszerű, de érdekes lehet:

Egy tálba önts 1-2 cm magasan tejet. Különböző színű ételszínezéket (2-3 is elég) csöpögtess távol eső pontokba és kicsit kezd el kavarni a tejet. A színek szép mintákat rajzolnak ki és a végén összemosódnak.

Én ezt alsóban láttam az akkori osztályfőnökömtől és imádtam :) Igyekeztem érdekes mintákat rajzolni vele. Hihetetlen élmény volt gyerekfejjel!

2013. máj. 6. 23:38
 16/18 anonim válasza:
100%

Kicsiknek a karamell készítés is jó móka, ha te csinálod és a legjobb, hogy a végén meg is lehet enni :)

Mellesleg ez 7. osztályos anyag is egyben. A rövid leírás:

A cukor melegítés hatására megolvad és barna karamell keletkezik, miközben az edény fele bepárásodik. (Erősebb melegítés hatására a cukor részben vagy teljesen elszenesedik.)

2013. máj. 6. 23:41
 17/18 anonim ***** válasza:
Tegyél egy régi 2 forintost (réz) egy pohárba és önts rá ecetet. Pár óra alatt új lesz megint.
2013. máj. 12. 17:14
 18/18 anonim válasza:
A legegyszerűbbet kihagytátok. Ételecet és szódabikarbóna. Ha összekevered a kettőt nagyon jó kis habhatás keletkezik tök egyszerű de nagyon látványos.
2015. ápr. 17. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!