Akik értenek a kémiához, tudnátok kísérletekhez ötleteket adni?
Na, tetszett a lurkónak az ajándék? :)
Utólag is kellemes karácsonyi ünnepeket! :)
Helló, kérdező :)
Szerintem téged ez a "kérdés" érdekelni fog:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
:)
Két kiegészítés:
1. Az oldódás és a halmazállapot-változás a fizika tárgykörébe tartozik. (Mondjuk ez elég lényegtelen.)
2. Mikor én jártam kémialaborra, akkor még a teljesen veszélytelen dolgokat (például Fizzi gyümölcsízű szörp) is TILOS volt megkóstolni. Ez utóbbi csak azért, hogyha „tudományos hangulatot” is akarsz teremteni.
(A Fizzi szörpben azt vizsgáltuk, hogy mennyi ételszínezék van benne, a lényeg az volt, hogy CSAK mesterséges ételszínezéket tartalmazott. – Bénáztam, és véletlen beleittam a zöldbe, íztelen, de egy napig zöld volt utána a nyelvem… :D)
Ez annyira nem kísérletszerű, de érdekes lehet:
Egy tálba önts 1-2 cm magasan tejet. Különböző színű ételszínezéket (2-3 is elég) csöpögtess távol eső pontokba és kicsit kezd el kavarni a tejet. A színek szép mintákat rajzolnak ki és a végén összemosódnak.
Én ezt alsóban láttam az akkori osztályfőnökömtől és imádtam :) Igyekeztem érdekes mintákat rajzolni vele. Hihetetlen élmény volt gyerekfejjel!
Kicsiknek a karamell készítés is jó móka, ha te csinálod és a legjobb, hogy a végén meg is lehet enni :)
Mellesleg ez 7. osztályos anyag is egyben. A rövid leírás:
A cukor melegítés hatására megolvad és barna karamell keletkezik, miközben az edény fele bepárásodik. (Erősebb melegítés hatására a cukor részben vagy teljesen elszenesedik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!