Akik értenek a kémiához, tudnátok kísérletekhez ötleteket adni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha mindenkinek ilyen anyukája volna, nem lennének pszichopaták.
A magam részéről hozzájárulok a dologhoz egy kevés ezüst-nitrát oldattal, amit ha sós vízhez kever, szép fehér csapadék válik ki. (De előtte azért kipróbálom...)
Az a baj, hogy most nekem se jut esszembe olyan kísérlet, amihez nem kell sav, lúg vagy tűz, vagy hasonló veszélyforrás.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Megpróbálok én is gondolkodni minél több ilyen kísérleten.
Például érdekes és szórakoztató is lehet ha egy tojást beleraktok 1-2 napra 1 pohár ecetbe. A tojás kemény héját az ecetsav lemarja és csak egy puha szerves átereszhő hártya, amit lehet óvatosan nyomkodni, és sztem tök vicces :)
Illetve érdekes a vöröskáposzta-indikátor. Vöröskáposztából pár nagyobb szép levelet összevágsz, és 2-3 forró vizet öntesz rá, majd kicsit hagyod ázni. Ha rá is segítesz (nyomkodod kicsit, hogy a leve jól kijöjjön), akkor egy szép élénk lila színed lesz, amivel a savvasságot-lúgosságot lehet vizsgálni.
Egymás mellé teszel 5 kisebb poharat/kémcsövet, és szép sorban háztartási sósav, aztán 1:1-ben hígított ecet, víz, szappanos lé, és végül mondjuk mosóporos lé. Ebben sorrendben csökken az oldatok savassága, és a színe is így fog változni: savas közegben piros, semlegesben lila, lúgosban zöld lesz.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Főzz egy nagyon erős fekete teát, hogy jó sötét legyen! Ha ebbe citromlevet öntesz, kivilágosodik a tea. (Ugyanis a tea sav-bázis indikátor).
Ugyanezt csináld meg főtt vöröskáposzta levével, ez is színt fog váltani. [ http://www.youtube.com/watch?v=TRTXRRIX-zk ]
Aztán ott van a már klasszikus diétás kóla (Diet Coke, Cola Light) - Mentos reakció. (Bár ez nem egyszerű kémiai reakció, hiszen fizikai jelenségeket is használ [ [link] ] szerintem egy 6 éves erre nem fog rájönni :-) )
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Ha már vöröskáposztád van, akkor lehet csinálni kémiai jojót.
Szódabikarbóna, étolaj, ételecet, vöröskáposztalé, két pohár fog kelleni. Egy magasabb pohár aljára terítjük szét a sütőport, majd óvatosan étolajat rétegezünk rá, úgy a pohár 3/4-ig. A másik pohárban az ecetsavat megszínezzük a káposztalével. Ezt követően ecetsavcseppeket juttatunk az olajba.
Az ételecet az olajnál lényegesen nagyobb sűrűségű, így lassan, kis gömbök formájában elkezd süllyedni a pohárba. Az edény aljára érve az ecetsav reakcióba lép a sütőporral és szén-dioxidot fejleszt. A fejlődő gáz megemeli a cseppeket, felviszi az olaj tetejéig. A gáz itt távozik az edényből, az ecetcsepp pedig megint elindul lefelé. A színezés határása pedig jól látjuk a jelenséget.
Most hirtelen ezek jutottak eszembe, illetve még egy könyv, amit tudok ajánlani, és tele van hasonló érdekes kísérletekkel :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Csinálhat melegen telített oldat átkristályosítását is, bár ez is fizikai kísérlet inkább. Vagyis meleg vízbe (elég az ami a csapból folyik) annyi sót tesz, hogy keverés mellett se oldódjon fel, azaz maradjon az alján. Ebbe aztán felülről belógat egy cérnát, valahogy így:
Mindezt berakja a hűtőbe, és egy idő után (kb egy nap) sókristály nő a cérnára.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Szia :)
Egyetértek az első válaszolóval, és gratulálok a gyermekeidhez való hozzáállásodhoz. :)
Sok jó ötletet írtak már előttem, plusz én amúgy sem vagyok kémiazseni, inkább csak egyszerű dolgokat tudok. De ezeknél is azt javaslom, hogy - legalábbis az első alkalmakkor - ne hagyd magára a fiadat; végezzétek együtt a kísérleteket, szerintem ez számodra is jó buli lesz. :D
Aztán később már elboldogulhat egyedül is az útmutatód alapján, ha elég ügyes; és persze minden alkalommal emlékeztesd arra, hogy ne kóstolja meg az anyagokat (kivéve a teljesen veszélyteleneket).
Egyszerű kémiai változásokat is megfigyeltethetsz a kisfiúval, pl. folyadékok vagy szilárd anyagok oldódását vízben vagy más folyadékban (só, cukor, különböző színű és sűrűségű szörpök stb.); készíthettek különböző töménységű oldatokat.
Megnézhetitek, hideg vagy forró vízben oldódnak-e hamarabb az anyagok, ill. hogy keveréssel vagy anélkül hogyan zajlanak a folyamatok.
Készítsetek oldatot vízből és kék tintából, az edénybe rakjatok egy szál fehér szegfűt; a szirmok el fognak színeződni (ez hosszabb időt vesz igénybe).
Kicsi edényekbe töltsetek vizet, öntsetek hozzá egy kis ecetet; rakjatok bele egy-egy színes növényi részt (virágszirmok, lilakáposzta leveléből egy pici darab, lilahagymából egy karika stb.), majd fedjétek le az edényeket. Rövid idő alatt elszíneződnek majd a savas kémhatás miatt. (Érdemes naponta többször megnézni, hol tart a folyamat.)
Ez fizikai változás, nem kémiai, de érdekes: Tegyetek jégkockákat különböző hőmérsékletű vízbe, figyeljétek az olvadás folyamatát. (Látványosabb, ha szörppel vagy más anyaggal színezett vizet fagyasztasz le jégkockának.)
Ja, és még egy: karácsonyra (vagy bármikor máskor) süssetek libát vagy kacsát (vagy amit szerettek), a lényeg, hogy legyen hozzá párolt káposzta. :D
Főzéskor is megfigyelhető az elszíneződés (nagyon gyors, látványos; az ecetet ki ne felejtsd belőle :D ); majd ha elfogyott, öntsetek egy kis mosogatószeres vizet a lábasba, szintén elszíneződik.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!