Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Azt szeretném kiszámolni,...

Azt szeretném kiszámolni, hogy egy 500m/secundum a gyökön egy repülőgép lassulása és 2percig tart a teljes megállás a kifutápályán ezt, hogyan lehet kiszámolni?

Figyelt kérdés
2012. okt. 23. 16:48
 1/6 anonim ***** válasza:

A gyorsulás (meg a lassulás) mértékegysége m/s^2, azaz méter per szekundum négyzet. Gyök nincs benne. Jó lenne tudni, mit szeretnél kiszámolni, mert csak a lassulást és a megálláshoz szükséges időt adtad meg, de ismeretlen adatot nem. Ha meg mindent tudsz, mit számolnál ki?

Ja, és a lassulási adat is kicsit érdekes. Az 500 m/s^2 azt jelenti, hogy a gép gyakorlatilag a földetéréskor szétszakad, de előtte még a benne ülők szétkenődnek az utastér különböző elemein. Szóval lehet, hogy azt is elírtad, bár számolni így is lehet vele.

2012. okt. 23. 17:20
 2/6 A kérdező kommentje:
azt szeretném kiszámolni,hogy hány méter hosszú kifutópálya kell ahhoz,hogy a gép teljesen megálljon 3m/snégyzet a repülőgép lassulása és 300km/h sebességnél éri el a kifutópályát ekkor kezd el lassulni az eredeti képletekkel nem ment,mert nagyon nagy szám jött ki órán is csináltunk ilyen valami gyök volt benne,mert nem gyorsulnia kell hanem lassulnia egészen nulláig. Valaki segítség? holnap ppt bemutatóm lessz 1hétig dolgoztam rajta de pont a lényeg maradt ki...
2012. okt. 23. 17:57
 3/6 anonim ***** válasza:

Na, így már jobb, ebből lehet számolni. A kezdeti sebesség 300 km/h, ezt kell átváltani m/s-ba. Elosztod 3,6-del és meg is van. Ha 83,33 m/s jött ki, folytathatjuk. Erről a sebességről lassul állandó 3 m/s-os lassulással. Egészen addig lassul, míg meg nem áll, tehát kiszámolható, meddig tart ez neki. A sebességváltozása 83,33 m/s, a lassulása 3 m/s^2, előveszed a gyorsulás képletét (a=dv/dt) és addig csűröd-csavarod, míg ki nem jön, hogy a sebességváltozást elosztva a gyorsulással kijön a gyorsulás időtartama. Jelen esetben a 83,33 m/s-ot kell osztanod 3 m/s^2-tel és ekkor 27,77 másodpercet kapsz. Ennyi ideig fog lassulni a gép megállás előtt.

Viszont nem tudjuk, mekkora utat tesz meg. De van nekünk négyzetes úttörvényünk, abból ki lehet számolni. Ez azt mondja, hogy: s=v0*t+(a/2)*t^2. Ebből a v0 ismert, mert tudod, hogy 83,33 m/s-mal ér a földhöz a repülőgép, a is ismert, mert meg van adva a 3 m/s, a t-t meg az előbb számoltad ki (27,77 s). Arra figyelj, hogy mivel lassulásról van szó, az a előjele negatív, tehát -3 m/s-mal számolsz, a két tagot nem összeadnod kell. Ha mindent behelyettesítesz, 1157 méter fog kijönni végeredményként.

2012. okt. 23. 18:16
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget vannak még rendes emberek!

az volt a hibám,hogy én beszoroztam a km/h-t 3,6-el

"tehát -3 m/s-mal számolsz, a két tagot nem összeadnod kell." Hanem összevonni?

2012. okt. 24. 16:52
 5/6 anonim ***** válasza:
Nem tudom, nálad mit jelent az összevonás, de én arra gondoltam, hogy a második tagot ki kell vonnod az elsőből.
2012. okt. 24. 18:26
 6/6 A kérdező kommentje:
összeadom... 5+(-3)=2
2012. okt. 25. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!