Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Vajon mért van az, hogy...

Vajon mért van az, hogy felesleges hülyeségeket tanítanak az iskolában amit nem is használunk az életben?

Figyelt kérdés
pl irodalomból Dante meg anyám kinnya akkor biologiából mire megyek azzal ,hogy megtdok mondani,hogy mennyi ször van a bolha lábán ?? Semmire nem jok ezek HIBÁS TUDÁSOK !!! AZ iskoláknak azt kellene tanítani,hogy mire jók a gyógynövények (persze ez lehetetlen a gyógyszer lobbi miatt ... inkább az élethez közeli dolgokat tanítanának...

2012. szept. 10. 19:08
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:

Szerintem ha megoldod akkor lehet ezt csinálni amit te akarsz. Ezek ugye az amisok, akik nem támaszkodnak semmire csak magukra nem használnak semmilyen technikai dolgot csak amit ők meg tudnak csinálni.

Ezt szerintem nem lehetetlen és bár lehet idehaza lenne akadálya, de ha nagyon akarod meg lehet ezt oldani. Ekkor nem kell iskola, de ez is olyan, hogy akkor te döntenéd el, hogy a gyereked akarjon-e valamit. Az más típusú kérdés de az se a legjobb.

2012. szept. 10. 21:04
 22/48 anonim ***** válasza:
78%

Én például azért tanultam, hogy ne legyek akkora gyökér, mint te.

Ja, és hogy el lehessen olvasni, lehessen értelmezni amit írok.

2012. szept. 10. 21:10
 23/48 anonim ***** válasza:
83%

Nagy a sötétség itt, jaj, de nagy!

Akkora kaliberű hülyeségeket hordasz össze kérdező, hogy az már fáj. Egynéhány meg még egyetért vele...

De tudjátok, mit? Költözzetek tanyára, termeljétek magatoknak meg a dolgaitokat/élelmeteket, a gyerekeiteket meg se tanítsátok olvasni, mert minek, ne tanítsátok őket másra sem, mert majd kitapasztalja az erdőben, satöbbi, satöbbi.

Én viszont tisztelettel maradok a normális közoktatásnál. Nem mondom, hogy tökéletes, de a világot a tudás viszi előre, nem mindig a tapasztalat. Főleg nem az olyan tapasztalat, amit már ezren megtapasztaltak.

Most lehet lepontozni. ;)

G.

2012. szept. 10. 21:21
 24/48 anonim ***** válasza:
91%

Vannak dolgok, amiket igenis meg kell tanulni, mert az eddigi emberiség termése, például az evolúcióelmélet, a genetika, csak hogy biológiánál maradjak.

Vannak dolgok, amikhez bizony ahogy te is leírtad évszázados tapasztalat kell, és arra te képtelen vagy egy élet alatt hozzáférni.

2012. szept. 10. 21:21
 25/48 anonim ***** válasza:

Én sem pont olyan szinten értek egyet a kérdezővel, hogy semmit sem kéne tanulni csak kitapasztalva fát vágni, vadászni azt megfőzni úgy, hogy közben semmit sem tanulok de...

Annak semmi értelme, hogy egy reál beállítottságú diák 12éven át törit/irodalmat/nyelvtant/akármi ami humán tárgy tanul. Tanuljon 4-8 évig, ha ez alatt nem tanul meg helyesen írni, alap történelmi dolgokat, alap irodalmi dolgokat, költőket stb. akkor annak már úgyis mindegy.

Aki biológus akar lenni/jogász/villanyszerelő más és más tudásra van szüksége. Szerintem amit 12éven át főleg amit gimiben tanítanak túl sok minden másból mint amire szükség van. Ami a vicc, hogy az érettségi nem is tükrözi mind azt amit elvárnak egy diáktól a 12év után. Gondolok itt arra, hogy egy töri érettségi nagy része abból összerakható, hogy használható egy kronológiai sorrendbe szedett jegyzékkel ellátott atlasz ami egy rettentő nagy puska.

Nekem személy szerint azzal van gondom, hogy értelmetlennek érzem azt tanulni amivel az életben nem fogok foglalkozni, no de nem alap szinten hanem amit tanulni kell már pl. gimiben.

2012. szept. 10. 21:31
 26/48 anonim ***** válasza:
89%

Bizony, tényleg nagy itt a sötétség.

"Biologia azért kell,hogy megérts az élővilágot mivan ?? Tanítani kell ?? Hisz ott van a szemed elött !!!"

Igen, tanítani kell, hogy ne higgyünk el olyan ostobaságokat, hogy pl. az oltások és a gyógyszerek csak azért vannak, hogy mérgezzenek bennünket.

De persze, aki akarja, vissza lehet menni a középkorba, lóval járni, meg télen-nyáron hideg vízben mosdani, 6-8 gyereket szülni, amiből 4 nem éri meg az 1 éves kort. Én valahogy nem vágyom erre. És örülök, hogy sok, általad hülyeségnek vélt dolgot megtanítottak az iskolában. Nem szakadtam bele. :)

2012. szept. 10. 21:43
 27/48 anonim ***** válasza:
85%

A kétsoros választ adó vagyok.

Írok egy normális kommentet is, de nem a kérdező kedvéért, mert ő úgy sem fogja megérteni. De hátha más igen...

1. Az általános iskola és a gimnázium egy alapot ad MINDENKINEK. Annak is, aki jogász akar lenni, annak is, aki mérnök, és annak is, aki orvos. Mivel az emberek jó része még 18 évesen se tudja, hogy mit kezdjen magával, nem kellene mondjuk egy 14 évestől elvárni, hogy már kiválassza, hogy mivel akar foglalkozni. Így hát mindenhez meg kell adni a megfelelő alapot. Ugyanis pl. egy matek szakon nincs idő arra, hogy a másodfokú egyenletekkel baromkodjanak, és az orvosin sincs idő arra, hogy az alapvető biológiát tanítgassák.

2. Attól, hogy az ilyen csökött emberek nem látják értelmét bizonyos dolgoknak, attól még van nekik...

A magyar azért szükséges, hogy az ember értelmesen ki tudja magát fejezni, tudjon helyesen és érhetően írni, normálisan fogalmazni (ami láthatjuk, hogy a kérdezőnek nagyon nem megy...). A kötelező olvasmányok az ember látókörét szélesítik, a verselemzések pedig a gondolkodásmódját formálják.

(Megjegyzem, az tényleg igen nagy baromság, ha egy tanár csak azt fogadja el elemzésnek, ami a tankönyvben szerepel. De azért egy tanár miatt nem kell az egész rendszert szarnak titulálni. Az én tanárom pl. pont nem ilyen volt.)

A matek alapjai nyilván szükségesek a mindennapi életben, hiszen nem árt, ha a piacon ki tudod számolni, hogy mégis mennyit kell fizetned és mennyit kell visszakapnod.

A magasabb szintű matematikai ismeretek pedig a LOGIKÁT fejlesztik. Azzal, hogy egy rakás feladatot megoldasz, amikhez gondolkodni kell, az agyadat tornáztatod, fejleszted.

A nyelvekről talán nem kell sokat írnom. Mivel rajtunk kívül nem sokan beszélik a magyart, így nyilván nekünk kell más nyelvét megtanulni.

A történelem szintén a látásmódot alakítja.Nem árt, ha tudjuk, hogy minek mi volt a következménye a történelemben...

A kémia szintén fontos. Talán ha az emberek kicsit jobban odafigyelnének, akkor nem mászkálnának le a borospincébe gyertya nélkül, meg nem öntögetnék össze a vegyszereket.

Ha az ember néha odafigyelne fizikán, akkor talán nem hőzöngne, hogy zárják be az összes atomerőművet.

Ha esetleg figyelne biológián, akkor nem tenne fel minden nap olyan kérdéseket ezen az oldalon, hogy "Akkor most lehetek terhes?". Vagy talán nem hinne el minden baromságot, amit jó pénzért le akarnak nyomni a torkán.

Vagy nem kezdene el őrült módon hőbörögni az oltások ellen.

2012. szept. 10. 21:50
 28/48 anonim ***** válasza:
42%

Az a baj, hogy a két végletben gondolkoztok...

"Költözzetek tanyára, termeljétek magatoknak meg a dolgaitokat/élelmeteket..."

Ez lehet az egyetlen esélyünk. Majd ha bukik minden, meglátjuk hogy termeszt a betondzsungel közepén a homokozóba a városi ember élelmet. Na és az megoldás, hogy össze-vissza viszik a dolgokat (nem csak élelmiszereket)? Learatják a jó minőségű magyar búzát, vonatra rakják és viszik az oroszoknak, cserébe megkapjuk a világ minden tájáról összeszedett mindenféle selejt búzát. Drágul az üzemanyag, mingyá' sírnak, hogy drága a kenyér. Hát ha el se vinnék onnan, akkor nem drágulna.

"...a gyerekeiteket meg se tanítsátok olvasni, mert minek, ne tanítsátok őket másra sem, mert majd kitapasztalja az erdőben, satöbbi, satöbbi."

Ezt senk nem mondta, nem azzal van baj, hogy tanulni kell, hanem hogy mit és hogyan.

"Én viszont tisztelettel maradok a normális közoktatásnál."

Belőnek egy irányba, aztán menjél arra, beállsz közéjük. Az átadott tudás egy dolog, de nem csak azt kapod az iskolában.

"Most lehet lepontozni. ;)"

Én olyat nem szoktam.

"...például az evolúcióelmélet..."

Benne is van a nevében, hogy elmélet, szóval vagy elfogadja valaki, vagy nem, de ne tényként adják be az iskolában.

"...hogy ne higgyünk el olyan ostobaságokat, hogy pl. az oltások és a gyógyszerek csak azért vannak, hogy mérgezzenek bennünket."

Akkor miért is van? Igen, pár oltásra tényleg szükség van, de amit művelnek, az már kicsit sok. itt tudnék jópár példát, tapasztalatot írni, ami velem és családommal esett meg, de most ez nem lényeg.

Vegyük például az autoimmun betegségeket. Egy fejlődő országban, például Afganisztánban annyira ritka dolog, hogy ha van egy eset, az ország másik végéből is szaladnak az orvosok, mert még nem láttak olyat. Amerikában lassan már mindennapos dolog lesz. Nekem szerencsére nincs ilyennel problémám, nem is szedek bogyókat, mert gyerekkoromban "ettem" annyi koszt, hogy az immunrendszerem kialakuljon normálisan (mint egyes oltásoknál a legyengített kórokozó, hogy a szervezet tanulja meg hogy kell védekezni). Amerikában pedig sulykolják bele a gyerekekbe, hogy mossál kezet, mielőtt kezetmosnál, utána meg fertőtlenítsd le alkohollal... Ez kinek jó? Megint csak a gyógyszeriparnak, mert el tudják adni a sok sz@rt.

"De persze, aki akarja, vissza lehet menni a középkorba, lóval járni, meg télen-nyáron hideg vízben mosdani, 6-8 gyereket szülni, amiből 4 nem éri meg az 1 éves kort."

Megint a véglet. Egy farmon való élet nem zárja ki a technológia, a meleg víz és az "orvosi" ellátás használatát. Épp ellenkezőleg. A kettőt kell értelmes módon összehozni.

"Én valahogy nem vágyom erre."

Lehet ki se bírnád.

"Mivel az emberek jó része még 18 évesen se tudja, hogy mit kezdjen magával..."

Nem is csoda, ilyen "munkák" mellett? ilyen-olyan menedzser meg hasonlók, akik semmi érdemi munkát nem tesznek le, csak felveszik a nagy pénzeket. Erre tanít az iskola, hogy más kemény munkáját levámoljuk?

"...nem kellene mondjuk egy 14 évestől elvárni, hogy már kiválassza, hogy mivel akar foglalkozni."

Ez igaz, elvárni nem kell, de akkorra már kiderül, hogy mi is érdekli a gyereket és afelé terelgetni.

"A magyar azért szükséges, hogy az ember értelmesen ki tudja magát fejezni, tudjon helyesen és érhetően írni, normálisan fogalmazni..."

Ez igaz, de feleslegesen ne tanítsanak már mondatokat elemezni, ha nem érdekel annyira, akkor minek "verik" belém? Tudom, hogy bele lehet kötni az írásomba rendesen, de mégis megérti aki olvassa, nem azon fog gondolkozni, hogy alany-állítmány stb...

"A kötelező olvasmányok az ember látókörét szélesítik"

Ez igaz is meg nem is, embere válogatja.

"A történelem szintén a látásmódot alakítja.Nem árt, ha tudjuk, hogy minek mi volt a következménye a történelemben..."

A történelmet a győztesek írják, szóval az csak az egyik fele a történetnek.

"...zárják be az összes atomerőművet."

Hm... Egy ismerősöm Németország északi részén egy épülő atomerőműben hegeszt egész nap. Egyébként meg nincs baj az atomerőművekkel, ha normálisan elvégzik a karbantartást és minden biztonsági intézkedést betartanak. Ha a reaktor hűtését megoldanák máshogy, akkor a folyóba visszaengedett meleg víz (nem radioaktív) sem kavarná meg a környező élővilágot. Csernobil is emberi hiba miatt robbant fel.

Tudom, hogy minden ember más és más elképzelés alapján csinálná a dolgokat, ha ő irányíthatna. Még jó, hogy nem is vagyunk egyformák, meg tudjuk egymást győzni érvekkel, kompromisszumokkal és a jó irányba haladnánk közösen, nem pedig egymás ellen harcolnánk. Például a politikusok. Ahelyett, hogy közösen, értelmes megoldást keresnének a problémákra, saját igazukat akarják érvényesíteni mindenáron és egymás torkának ugranak a hatalomért. Vajon ezt az iskolában tanulták?

2012. szept. 11. 01:32
 29/48 anonim ***** válasza:

Pedig manapság már valamilyen szinten a legtöbb gyerek eldönti kb. 14 évesen, mikor jelentkezik középiskolába, hogy mégis mit fog ő csinálni az életével. persze fiatalok még akkor de aki szakosodik egy gimibe/szakközépbe megy ami szakmát is ad stb. az már mind hozott egy döntést amivel valamilyen irányba akar haladni. Itt van az a pont ahol szerintem picit másként kéne csinálni, és nem ugyan úgy folytatni mindent mint általános iskolában és adni még 1-1 órát abból amire szakosodik, hanem kb. mint egy 0. nyelvi előkészítő. Ha a diák pl. magyar szakra megy akkor legyen neki minden nap 1-2 magyar óra, ha matek szakra megy akkor abból több ha pedig valaki villanyszerelő akar lenni mert ő olyan szakközépbe ment ahol elektromossággal kapcsolatos szakmákat lehet kitanulni akkor ahhoz kapcsolódó tárgyak legyenek.

Írni olvasni már általános első osztályban megtanul a diák, 8 év alatt már tud helyesen írni olvas ha érdekli annyira a dolog és tud annyi matekot amit a mindennapi életben használnia kell. Szerintem efölött tényleg már csak annak kéne adott tárgycsoporttal foglalkoznia aki valóban abba a szakirányba akar haladni.

és emellett természetesen lehetne olyan is mint ami ma is van, semleges szak vagyis amikor semmiből sincs plusz óra és tanítják a szokásos dolgokat.

Persze lehetnének olyan dolgok amiket mindenki tanul. Pl. idegen nyelvek legalább egy de szerintem ilyen célirányos tanulás sokkal jobb eredményekhez is vezetne a diákok terén. Hisz mindenki koncentrálhatna arra amire ő valóban akar.

2012. szept. 11. 01:52
 30/48 anonim ***** válasza:
90%

Nem lehet arra alapozni a közoktatást, hogy mindenki hozzád hasonló tudatlan paraszt lesz. Azért vannak olyanok is, aki használják is, amit tanultak.

"nem jok ezek HIBÁS TUDÁSOK"

:-D Egy vicc vagy.

2012. szept. 11. 03:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!