Logikai kérdés. Matek. Mi a megoldás?
Van egy börtön. 2 kijárata van. Az egyik a halálba vezet, a másik a szabadságba. Mindegyik ajtó előtt áll egy őr. Az egyik őr hazudik, a másik igazat mond.
1-et kérdezhetsz valamelyik őrtől.
Mit kérdeznél, hogy megtudd melyik ajtó vezet a szabadsághoz?
a másik őr szerint melyik ajtó vezet a szabadságba?
és nem azon kell kimenni.
"...a másik őr szerint melyik ajtó vezet a szabadságba? "
Ez a megoldás csak akkor jó, ha az őrök tudják is egymásról hogy hazudnak, illetve igazat mondanak. Mondjuk logikus feltételezni, hogy ha én ezzel tisztában vagyok, akkor ők is. Viszont a feladat nem említi, így jobb lenne egy olyan megoldás, ahol ez nem is számít. Tehát a lényeg hogy megtudjam melyik a "jó" ajtó és melyik a "rossz".
Egyszerű a dolog rámutatok az egyik ajtóra és fennhangon megkérdem valamelyik őrt:
Mit mondanál ha megkérdezném tőled: Ez a halálba vezető ajtó?
Hazudós őr ---- rossz ajtó: Igen ez a halálba vezető ajtó
Hazudós őr ---- jó ajtó: Nem, ez nem a halálba vezető ajtó
Nyilván az igazmondó mindkét ajtónál igazat szólna
Ha történetesen a rossz ajtóra mutatok, és a kérdésem: Ez a jó ajtó? Akkor a hazudós hazudna, azt mondaná: Igen ez a jó ajtó. De nem kérdeztem meg, csak azt, hogy mit mondana, ha megkérdezném! Azaz hazudnia kell, és az "Igen ez a jó ajtó" válasz helyett azt kellene hazudja: Ez a rossz ajtó!
Ha történetesen a jó ajtóra mutatok, és a kérdésem: Ez a jó ajtó? Akkor a hazudós hazudna, azt mondaná: Nem, ez a rossz ajtó. De nem kérdeztem meg, csak azt, hogy mit mondana, ha megkérdezném! Azaz hazudnia kell, és az "Nem, ez a rossz ajtó" válasz helyett azt kellene hazudja: Ez a jó ajtó!
A kérdés feltételezésével elérem, hogy kétszeresen tagadjon (hazudjon), ami gyakorlatilag igazmondáshoz vezet, bármelyik esetben :)
#3:
szép, nagyon elegáns megoldás. tetszik :)
a második is csak egy őrt kérdez.
egyszerűen:
megkérdezed, hogy mit válaszolna. de mivel a hazudós MINDIG hazudik, arról is hazudnia kell, hogy mit válaszolna.
a válasza alapból hazugság lenne, de mivel nem azt kérdezed, hogy melyik ajtó, hanem azt, hogy mit válaszolna, a hazugságról is hazudnia kell. azaz az igazat mondja.
ezért mondtam, hogy szép.
#1 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!