Magyarországon hány ezer főtől lesz város egy település?
Amit az előző válaszoló írt, szerintem nem igaz, hiszen most is sok olyan település lett város, ahol nincs középiskola.
Szerintem kb. 9.000-10.000 főtől lehet város, de ez függ a környéktől is.
Rendőrség, megfelelő számú háziorvos, rendelőintézet (ez lehet kisebb is), óvoda, általános iskola minimum, megfelelő közművesítés(víz, villany, gáz, szennyvíz)
A lakosság számának semmi köze nincs ehhez.
-alapellátásnál magasabb szintű vagy középfokú intézményi ellátórendszer,
-stabil gazdasági foglalkoztató létesítmények megléte, -térségi szerep és kisvárosi átalagnak megfelelő közműhálózati kiépítettség
A városi cím építészeti feltételekhez is kötött:
-a város megjelenésében is rendezett, központjában vagy központjaiban városias legyen.
-kiemelkedő adottságok - pl idegenforgalom vagy a történelmi szerep
Csak a nagyközségek, vagyis az ötezer főnél nagyobb lakosságú települések kérhetik várossá nyilvánításukat
Hát, a Baranya megyei Mágocs két hete lett város, mégis csak 2500 lakosa van. Szóval mégsem kell az a minimum 5000 fő... Gyanítom, hogy az infrastruktúrának van a legnagyobb szerepe, illetve bizonyos szolgáltatásoknak jelen kell lenniük (orvosi rendelő, fogorvos, védőnő, saját jegyző, általános iskola, óvoda).
A magyarország.hu szerint:
"A várossá nyilvánítás legfontosabb feltételei között az alapellátásnál magasabb szintű vagy középfokú intézményi ellátórendszer, stabil gazdasági foglalkoztató létesítmények megléte, térségi szerep és kisvárosi átalagnak megfelelő közműhálózati kiépítettség szerepel. A városi cím építészeti feltételekhez is kötött, fontos, hogy a város megjelenésében is rendezett, központjában vagy központjaiban városias legyen. Emellett bizonyos kiemelkedő adottságok - mint például az idegenforgalom vagy a történelmi szerep - alapján kivételként is adományozható városi cím. Így vált várossá például 2000-ben Visegrád vagy Pannonhalma."
Itt nyugaton már Vép is város. Pedig azt hittem, Csepreg után már nem lehet mélyebbre süllyedni...
(Ezt arra értem, amikor Csepreg megkapta a városi rangot. Azóta fejlődött, de abban az időben ez akkor is röhely volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!