Mitől lesz egy település város?
Attól, hogy annak nyilvánítják.
Minden országban van egy megszabott népességszám és csak afölött számíthat egy település városnak, de attól, hogy elérte ezt a népességszámot, még nem lesz automatikusan város.
A város olyan település, amely egy adott térség központja és kisebb-nagyobb környezetére gazdasági-kultúrális szívóerőt gyakorol.
Ha ez nem igaz egy településre, hiába laknak ott ötször-tízszer annyian, mint a megszabott határ, az még nem város.
Én is úgy tudom, mint az első.
Kell, hogy legyen benne középiskola, teljeskörű orvosi ellátás, (pl sztk), rendőrség, tűzoltóság.
nem vagyok ebben 100%ig biztos, de én így hallottam.
Nem, a népességszám nem számít.
Középiskola, szakrendelés, kistérségi település központja.
"az ÖTV szűkszavúan bár, de egyértelműen fogalmaz: nagyközségekből lehet város, a kezdeményezés joga a képviselő testületé, a döntés joga pedig végül a köztársasági elnöké, szűrőként beépítve a képbe a szakminisztériumot. A törvény nem állít ugyanakkor kritériumot: a nagyközségek kiválasztásában a „fejlettség” és a „központi szerep” a döntő tényező. Nincs szó lélekszámhoz kötött határról, vagy bármely olyan infrastrukturális mutatóról, amit egy városnak mindenképpen teljesíteni kell.
Az egyetlen kemény korlát, hogy csak nagyközségekből lehet város, és a törvény 108. §-ából az is kiderül, hogy nagyközséggé válni adott esetben nehezebb, mint onnan várossá előlépni. Ugyanis a „nagyközségi címet használhatják azon települések képviselő testületei, amelyek a törvény hatályba lépésekor nagyközségi tanácsok voltak, továbbá, amelyek területén legalább ötezer lakos él.”
A 2009. év új városai
A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Mágocs (Baranya megye), Mélykút (Bács-Kiskun), Medgyesegyháza és Újkígyós (Békés), Mezőkeresztes és Sajóbábony (Borsod-Abaúj-Zemplén), Csanádpalota (Csongrád), Rácalmás (Fejér), Beled (Győr-Moson-Sopron), Jászkisér és Rákóczifalva (Jász-Nagykun-Szolnok), Budakalász, Tápiószele és Zsámbék (Pest megye), Igal (Somogy), Nyírmada és Vaja (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Gyönk és Nagymányok (Tolna), Vép (Vas), Balatonkenese (Veszprém), valamint Pacsa (Zala) kapott városi címet.
Pl. Pacsa lakói 1.900 fő.
17:42-es!
Akkor mégiscsak van népességkorlát.
Hiszen 5000 fő alatt (elvileg) nem lehet a település nagyközség és csak nagyközségből lehet város. Tehát csak 5000 fő feletti település lehet város (még ha ez a városi létet szabályozó törvényben konkrétan nem is szerepel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!