Van a világegyetemnek vége?
Jó kis kérdést tettél fel, ezt itt biztos nem fogják neked megválaszolni, mivel csak hipotézisek vannak, sokkötetes irodalma van a témának.
Szóval, ha úgy értjük a "vég"-et, hogy határ, akkor szinte biztosan nincs. Az egyik hipotézis szerint az Univerzum véges, de határtalan.
Előbb definiáld,hogy mit is értesz világegyetem alatt.
Ha az univerzumra gondolsz,akkor valószínűleg egy másik univerzum van a miénk végén túl.A többibe nem is érdemes belegondolni,hiszen még a saját univerzumunkat sem tudtuk feltárni eddig,csak egy töredékét észleljük.
Tegyük fel, hogy van vége! Jó, de akkor mivan a vége után? Semmi? A semmi is valami!
Na, erről el lehetne filozofálni órákig.
Egyrészt: a semmi nem valami, hanem minden létező hiánya. Másrészt: a kérdés így értelmetlen. "Mi van a világegyetem vége után?" Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, milyen számok vannak a valós számok halmazán kívül.
Harmadrészt: azt hiszem, már írtam az előbb, hogy attól, hogy valami véges, még nem jelenti azt hogy határa is van.
Elképzelhető, hogy az Univerzum véges, de határtalan. Modellezhetjük ezt pl. úgy, mint egy háromdimenziós gömbfelületet, aminek a sugara az idő, tehát ahogy tágult az univerzum, úgy nőtt a gömb sugara.
Érdemes utánaolvasni a témának, a neten sok ilyen cikket, tanulmányt találsz.
"Ha az univerzumra gondolsz,akkor valószínűleg egy másik univerzum van a miénk végén túl"
Vagy valószínűleg nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!