Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van a világegyetemnek vége?

Van a világegyetemnek vége?

Figyelt kérdés
2012. aug. 9. 10:51
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Jó kis kérdést tettél fel, ezt itt biztos nem fogják neked megválaszolni, mivel csak hipotézisek vannak, sokkötetes irodalma van a témának.

Szóval, ha úgy értjük a "vég"-et, hogy határ, akkor szinte biztosan nincs. Az egyik hipotézis szerint az Univerzum véges, de határtalan.

2012. aug. 9. 20:54
 12/24 anonim ***** válasza:

Ez van a világegyetem végén:

[link]

2012. aug. 9. 21:06
 13/24 anonim ***** válasza:
Mire alapozod azt a kijelentést,kedves kérdező,hogy ha időben végtelen,akkor térben biztosan véges?Én nem látom az összefüggést,ezért érdekel,hogy te miért állítod ezt.
2012. aug. 9. 22:43
 14/24 A kérdező kommentje:
Te pont fordítva írtad, mint ahogyan én, én azt írtam, hogy időben véges, de térben nem!
2012. aug. 10. 11:16
 15/24 anonim ***** válasza:
Mivel mai tudásunk szerint az anyag hozza létre a teret és az időt, tehát anyag-tér-idő elválaszthatatlan, ezért ha időben véges az Univerzum, akkor nehezen képzelhető el, hogy anyag ill. anyagi történés (idő) nélkül a tér megmaradna. Önmagában térről beszélni értelmetlen.
2012. aug. 10. 12:25
 16/24 A kérdező kommentje:
Tegyük fel, hogy van vége! Jó, de akkor mivan a vége után? Semmi? A semmi is valami!
2012. aug. 11. 13:48
 17/24 anonim ***** válasza:

Előbb definiáld,hogy mit is értesz világegyetem alatt.

Ha az univerzumra gondolsz,akkor valószínűleg egy másik univerzum van a miénk végén túl.A többibe nem is érdemes belegondolni,hiszen még a saját univerzumunkat sem tudtuk feltárni eddig,csak egy töredékét észleljük.

2012. aug. 11. 13:52
 18/24 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy van vége! Jó, de akkor mivan a vége után? Semmi? A semmi is valami!

Na, erről el lehetne filozofálni órákig.

Egyrészt: a semmi nem valami, hanem minden létező hiánya. Másrészt: a kérdés így értelmetlen. "Mi van a világegyetem vége után?" Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, milyen számok vannak a valós számok halmazán kívül.

Harmadrészt: azt hiszem, már írtam az előbb, hogy attól, hogy valami véges, még nem jelenti azt hogy határa is van.

Elképzelhető, hogy az Univerzum véges, de határtalan. Modellezhetjük ezt pl. úgy, mint egy háromdimenziós gömbfelületet, aminek a sugara az idő, tehát ahogy tágult az univerzum, úgy nőtt a gömb sugara.

Érdemes utánaolvasni a témának, a neten sok ilyen cikket, tanulmányt találsz.

2012. aug. 11. 14:23
 19/24 anonim ***** válasza:
52%

"Ha az univerzumra gondolsz,akkor valószínűleg egy másik univerzum van a miénk végén túl"

Vagy valószínűleg nem.

2012. aug. 11. 14:25
 20/24 A kérdező kommentje:
Mindenki az ősrobbanásból indul ki?
2012. aug. 13. 16:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!