A felrobban a helyes vagy a felrobbanik?
Pl.: Holnap az autó felrobbanik vagy holnap az autó felrobban
Egy haverom folyton kijavít ha robbanikot mondok és már a tököm kivan vele :(
A leghelyesebb véleményem szerint a "fel fog robbanni" lenne...
De a felrobbanik abszolút helytelen. Szóval ne bántásnak vedd, ha kijavít, hanem próbálj meg átszokni a "robban"-ra.
Igaza van a haverodnak. A "robbanik" az egyfajta tájszólás, én is szoktam használni, holott tudom, hogy az a szó egyszerűen nem létezik. Kialakult, talán kisgyerekek helytelen beszédével, amikor próbálták tanulni a nyelvet - egy-két éves korukban -, és ez így berögzült, mert nem javították ki a szüleik, végül így maradt.
Az egyik előttem válaszolónak szintén igaza van: fel fog robbanni, hiszen a "holnap" időhatározó szerepet tölt be, vagyis az egész mondat jövő időbe kerül.
Jelen időben pedig: felrobban a ház. A "felrobbanik" mindenképpen helytelen, próbálj meg átállni te is a haverod verziójára, és ne szidd, amiért megpróbál kijavítani. A magyar nyelv szép, csak tudni kell használni.
Létező nyelvi jelenség, egyik példája annak, hogy az életben a nyelvnek milyen sok rétege, változata van. A nyelvjárások mellett léteznek egyéb rétegnyelvek, egyes alakok ingadozó használata. Ebben az értelemben nem helytelen.
A szabványos, standard nyelvhasználatban ,,felrobban''. Egyébként az ikes igék terén mindig is jelen volt egy ingadozás a nyelvhasználatban. A ,,felrobbanik'' alak nem szabványos, de jólismert, és nyilvánvalóan létező nyelvi jelenség.
Az, hogy mennyire kéne minden helyzetben a szabványos nyelvet kizárólagossá tenni, vitatott kérdés. A szabványostól eltérő nyelvhasználatot Magyarországon sokat gondolják helytelennek. Ez azonban inkább politikai, mint nyelvészeti kérdés. Tisztán nyelvészeti szempontból nem helytelen nyelvhasználatról, hanem egy rétegnyelvről van szó, amely a szabványostól eltér. Sőt, tisztán nyelvészeti szempontból a szabványos nyelv is csak egyike a sok rétegnyelvnek. Elvileg egy nyelvész minden alakot létezőnek ír le és elemez, ami előfordul a valós életben, és nem nyilvánvaló nyelvbotlás. A felrobbanik pedig nem nyelvbotlás, hiszen független beszélők rendszerszerűen használják.
Az inkább politikai kérdés, hogy milyen szerepet engedünk a rétegnyelveknek. Németországban és Ausztriában valamivel kevésbé bélyegzik meg a szabványostól eltérő nyelvváltozatokat, sőt, van amelyiknek írott sajtója is van.
Régi nyelvhasználatban még írott alakban is előfordult:
Ma a szabványos nyelvhasználatból kiszorult, de rétegnyelvként létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!