Mit gondolsz erről a paradoxonról?
Van egy falu, ahol csak egy borbély dolgozik, egy férfi.A faluban lakó minden férfinek simára borotváltnak kell lennie. Egyesek maguk borotválkoznak, a többieknek a borbélyhoz kell járniuk, aki az előírás szerint csak azokat borotválhatja, akik nem maguk borotválkoznak.
Ki borotválja a borbélyt?
Megborotválja magát a borbély, és máris ott van, hogy magát borotválja pl. munkaidőn kívül és akkor nem kell borbélyhoz mennie! :D
Ha meg munkaidőben borotválja meg magát, akkor ha úgy vesszük a borbély borotválta meg! :D
Igen tudom de ennél jobbat kitalálni nem lehet! :D
Lehet ezt ragozni logikailag, retorikailag de úgysem jutunk dűlőre! :) Érdekes egy feladvány! :)
Ebben az esetben a magát borotváló személy és a borbély által borotvált személy is ugyanaz, miközben a feltételek úgy vannak megszabva, hogy ami a magát borotváló személyre vonatkozik az nem vonatkozik a borbély által borotvált személyre. Az ilyesféle szitukra mondják azt, hogy a 22-es csapdája.
Amúgy ennek a fizikai modellje az elektromos csengő. Ez azért működik, mert a rendszernek tehetetlensége van. Ha nem lenne, akkor a csengő áramköre végtelen gyorsan kapcsolódna ki-be:
Ennek az alapján a feladatnak az lenne a megoldása, ha a borbély elkezdene borotválkozni, de abban a pillanatban ahogy elkezdene máris abbahagyná, miközben azonnal újrakezdené.
Itt két megoldás van:
- a borbély maga borotválkozik, de nem mint borbély, hanem csak civilben (nem érvényesek rá a szokásos feltételek, pl. a fizetés, garancia, stb).
- vagy sorrendet kell felállítani a szabályok között, és vita esetén az erősebb teljesül.
"Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik."
Hazudsz, mert nem vagy indián, de ettől függetlenül minden indián hazudik. És meg is van oldva. A borbélyt pedig egy civil borotválja? Vagy nő/gyerek, és nem kell borotvákoznia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!