Hogyan reagál az emberi szervezet vákuum hatására?
Csak angol oldalt találtam.
Annyit vettem ki, hogy ha kimenne az ember a világűrbe nem fagyna meg egyből, meg írtak valamit, ha vissza tartja a levegőt az ember, akkor a nem tudom milye megy egyből tönkre.
Ez a kérdés is volt már ezerszer...
Nem fagyna meg hirtelen. Szépen lassan kihűlne (ha nem sütné a nap) de az órák kérdése.
Nem is robbanna szét, mert a bőr kibírja a nyomáskülönbséget.
A levegőt nem tudnád visszatartani, mivel az ember nem tudja az orrát bezárni, tehát a tüdőd felé mindig van egy nyitott csatorna. Így a tüdődből a levegő kapásból ürülni fog - a véredből meg abban a pillanatban, ahogy a tüdő ereibe ér. Lead minden oldott gázt, majd amikor ez a vér elér az agyadig (kb 9 másodperc, kevesebb, ha ideges vagy) ekkor elveszted az eszméleted - majd pár perc múlva beáll az agyhalál.
A többit a keresőben, már ezerszer leírtam én is..
Én úgy tudtam, hogy a garat lezárja valamennyire a légcsövet (pl. félrenyelés ellen). Mintha egy helyen olvastam volna már, vagy lehet dokumentumfilmben volt, hogy az űrbe kerülve az ember tüdeje azonnal bevérezne, a hirtelen nagy sebességgel kiáramló levegő pedig teljesen szétroncsolná a légcsövet és a garatot is.
Amúgy a fagyás szerintem közel azonnali, hiszen abszolút nulla fokon bármi azonnal megfagy. Legalábbis a külső rész biztosan, és az agyat hamar elérné a fagyás.
A világűrben csak lassan fagyna meg az ember. Mivel nincs anyag (levegő) a test körül, csak nagyon kismértékű hőleadás történne.
A gégefedő nem zár légmentesen, ráadásul a nyomáskülönbség miatt úgyis kinyílna, tehát az összes gáz távozna a tüdőből (lásd 1. válasz).
Itt elég részletesen ki van fejtve:
Szerintem ez a videó elég profin összefoglalja:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!