A kutatók miért erőltetik annyira a Mars bolygó kutatását, amikor úgysem tudunk eljutni oda?!
Igen, írhattok bármilyen tündérmesét, az egészen biztos, hogy a Marsra nem fogunk eljutni. Alapból nem is alkalmas benépesítésre, mert folyamatosan -60 °C van, kivéve amikor szélsőséges értékek fordulnak elő: -20 és -120°C. Habár vannak évszakok, mert a tengelyferdesége, meg a Nap körüli keringési ideje a Földéhez hasonló, de magas a szén-dioxid tartalom a levegőben, és a viharok se olyanok mint a tavaszi szellő. Nincsenek fák, sem természetes ásványkincsek, sem vadon élő állatok vagy ehető növények. Az itthonról hozható növényeink 80%-át honosítani se tudnánk a hideg miatt.
De nem is ez a legnagyobb gond! Tegyük fel, hogy megvan a csodajármű, ami eltud jutni a Marsra. A Mars 228 millió km-re van a Naptól, a Föld meg 150 millióra. Tehát a két bolygó közt kb. 78.000.000 km van, és még ha 28000 km/h sebességgel is mennénk, akkor is 116 napra lenne szükség, és a visszaúttal együtt majdnem 8 hónap az út! 8 hónapra elegendő folyadékot, élelmiszert, üzemanyagot, gyógyszereket, tisztálkodási szereket, szórakoztatási eszközöket kell biztosítani nekik.
A végére hagytam a kedvencemet: Ha a Föld készletei kifogynak, és az embereket átakarják költöztetni a Marsra, mennyi lesz a "menetjegy"? Mert az biztos, hogy rengetegen nem fogják tudni megfizetni, és az eléggé öngólt jelentene a populációra nézve.
A kőolaj és földgáz tartalékok ennél a számnál sokkalta nagyobbak. Hatalmas, még kiaknázatlan mezők vannak szerte a bolygón - egyszerűen ezek a jelenlegi olajárak mellett nem termelnének elég profitot. Viszont ha a mostani mezők elkezdenek kifogyni, felmegy az olaj ára, kapásból meg fogja érni a bányászat, és újra tekintélyes mennyiség fog rendelkezésre állni.
Amúgy, a napelem egyik (ha nem a legfontosabb) húzóágazata pont a NASA volt, és a legtöbb fejlesztés pont onnan érkezett :)
#8: Ezt az energiaválság dolgot akkor kezdtem komolyabban venni, mikor jó pár éve olvastam egy cikket, hogy milyen hatalmas olajmezőt találtak, hogy mekkora felfedezés, hogy ilyen nagy olajmezőt évek óta nem sikerült felfedezni. A cikkben írták is, hogy mennyi olajat lehet belőle kitermelni.
Kíváncsi lettem és elkezdtem számolgatni. Összegyűjtöttem pár adatot, és kiderült hogy ez a hatalmas olajmező a Föld olajfelhasználása mellett 1 hónapra elegendő olajat tartalmaz, azaz ennyivel tette távolabb a kőolaj elfogyását.
Sajnos az olajválság előbb be fog következni, mint kellene. Egyrészt ugye van olyan olaj, amit nem érdemes kitermelni, mert mondjuk egy hordónyi olaj kitermeléséhez másfél hordónyi olajnak megfelelő energia szükséges. Másrészt amint fogytán lesz, megszűnik az olajexport. Ezt valószínű háborúk követik. Az utolsó olajat nem napelem készítésére fogjuk fordítani, hanem valószínűbb, hogy tankba töltjük.
Sokan erre azzal szoktak válaszolni, hogy egy csomó technológia létezik az olaj kiváltására, csak „eltitkolják”. Nagyon jó, csak ezeket a technológiákat meg is kell építeni. Másrészt az olajat nem csak elégetjük. Készítünk belőle többek között műanyagot, gyógyszert, műtrágyát. Hiába van energiánk, ha nem tudjuk szigetleni a vezetékeket, ha gyakoribbak a járványok a gyér és drága gyógyszerellátás miatt, ha zavargások, háborúk törnek ki az éhezés miatt, mert ugye műtrágya nélkül a föld nem terem annyit.
Lehet, hogy mi már nem érjük meg, de már most el kellene kezdeni alternatívákat találni az olajra, és elkezdeni építeni ilyeneket, hogy maradjon a nem energia jellegű felhasználásra is.
Persze ilyen irányú ismereteim felületesek. Bizonyára ha valaki jobban ért hozzá, és ennek tükrében máshogy látja, az majd kijavít.
Aki azt írta, hogy hasraütés szerűen írtam a százalékokat, aki tévedett. Természettudományos alapismeretek c. tárgyból szóbeli vizsgát tettünk, és a félévi jegyzetben benne voltak az energiaforrások és energiahordozók. A százalékokat onnan vettem. De ha még ezt sem hiszed el, akkor:
Dr. Hadházy Úr biztos nagyon szívesen elvitázik veled a százalékok alakulásáról.
De ha nincs kedved hozzá, akkor keresd ki a jegyzetből ezt:
1. Konvencionális energiahordozók hozamának, hatékonyságának növelése
Haha, ez az ember engem tanított :D nagyon jó tanár :) (bár én nem vagyok fizikus, csak C típusúként vettem fel nála egy tárgyat)
De én akkor sem értek egyet azzal amit írtál, többször megjósolták már, hogy mennyi olaj van még, és mindig alábecsülték... A peak oil jelenséget én 2003 óta kezdtem el figyelni, és minden évben azt írták, hogy még 2-3 év az összeomlásig, legjobb esetben 4-5 (jó, valakik írtak 20at is...)
viszont az általad belinkelt anyagba belelapoztam és ezeket az adatokat találtam. Lehet nem olvastam elég figyelmesen, de ez nem az, amit te írtál...
készletek:
kőolaj: 45 %
szén: 28%
földgáz: 19 %
Azért erőltetik,mert titkolnak valamit:) ("A tudás hatalom"), nem ismered ezt a mondást? :D Ha valakik tudnak valamit,amiből sok pénzük lehet, és senki más nem tudja, (fent az űrben) akkor nem fogják elárulni a titkukat, önmaguk érdekében :) Nem elég logikus? :D tervük van oda fent,itt meg lent a földön hitetlenkedünk,ebbe-abba!
Ha folytatjuk a hitetlenkedést sosem jöhetünk rá az igazságra:)( volt valaki a holdon,vagy az Űrben a NASA-N kívül? Nem hiszem:) (esetleg más országokból) ,de a civilek sosem tudhatják,mi van oda fenn:) azoknak a képeknek 40% a hazugság:) de kitudja ezt biztosra? ki tudná bizonyítani az ellenkezőjét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!