A bolygók miért nem szabályos kör formájában keringenek a Nap körül, mint ahogy a Merkúr is?
A merkúr kicsit sem kering körpályán.
Az ellipszis is egy speciális kör. A kis és nagytengely aránya végtelen számú lehet, ebből csak egy a kör esete.
(Olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy ha két ember egymás mellé áll, miért nem egyforma magasak.)
"Az ellipszis is egy speciális kör."
Bocsánat, -> a kör is egy speciális ellipszis. :)
Mert sem a nap, sem a bolygók nem ideális testek, mert más objektumok is hatnak rájuk, és mert nem egyetlen mozdulattal állította valaki őket a pályájukra.
Tehát, ha az összes szóba jövő elem gravitációs hatását figyelembe veszed mondjuk a Föld esetére, rögtön látszik, hogy miért nem körpályán kering.
3-as! A kérdést arra alapoztam, hogy a Nap gömb formája egyenlő szintű gravitációs erőt bocsájt ki a körülötte lévő bolygókra. Ez mellé kerestem magyarázatot, hogy mi lehet az a külső hatás, ami kitéríti őket az egyenlő vonzáserő adta tengelyből.
5-ös, köszönöm, ilyen választ kerestem én is. Na de konkrétabban mi lehet az a más erő (bolygó), ami ellipszissé nyújtja a kör pályát?
"a Nap gömb formája egyenlő szintű gravitációs erőt bocsájt ki a körülötte lévő bolygókra"
Ha tojás vagy kocka lenne, akkor is egyenlő szintű gravitációval hatna. (Bármivel is kell egyenlőnek lennie.) Nem ez határozza meg a pályákat, a Napot pontszerű tömegnek tekinthetjük, bármilyen alakú. A rengeteg pálya közül, amiken a korai bolygók haladtak, azo maradtak meg máig, amik ellipszises voltak és az egymásra hatásuk ezt nem bontotta meg. (Lásd: rezonancia.) Szóval a mai pályákat tekinthetjük egy természetes szelekció eredményének is. A véletlenszerű mozgásokból csak ezek maradhattak meg stabilan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!