Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A bolygók miért nem szabályos...

A bolygók miért nem szabályos kör formájában keringenek a Nap körül, mint ahogy a Merkúr is?

Figyelt kérdés
Miért ellipszis tengelyen?

2012. jún. 4. 12:52
 1/10 anonim ***** válasza:
Mert így adódik a Newton gravitációs törvénye és a dinamika alaptörvényéből.
2012. jún. 4. 13:22
 2/10 anonim ***** válasza:
Elvileg kör pályán is keringhetnének, csak nagyon kicsi az esélye. Egyébként én úgy tudom, hogy a Merkúr éppen a legelnyújtottabb pályán kering.
2012. jún. 4. 13:30
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A merkúr kicsit sem kering körpályán.

Az ellipszis is egy speciális kör. A kis és nagytengely aránya végtelen számú lehet, ebből csak egy a kör esete.

(Olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy ha két ember egymás mellé áll, miért nem egyforma magasak.)

2012. jún. 4. 14:10
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

"Az ellipszis is egy speciális kör."

Bocsánat, -> a kör is egy speciális ellipszis. :)

2012. jún. 4. 14:11
 5/10 anonim ***** válasza:

Mert sem a nap, sem a bolygók nem ideális testek, mert más objektumok is hatnak rájuk, és mert nem egyetlen mozdulattal állította valaki őket a pályájukra.

Tehát, ha az összes szóba jövő elem gravitációs hatását figyelembe veszed mondjuk a Föld esetére, rögtön látszik, hogy miért nem körpályán kering.

2012. jún. 4. 14:41
 6/10 A kérdező kommentje:

3-as! A kérdést arra alapoztam, hogy a Nap gömb formája egyenlő szintű gravitációs erőt bocsájt ki a körülötte lévő bolygókra. Ez mellé kerestem magyarázatot, hogy mi lehet az a külső hatás, ami kitéríti őket az egyenlő vonzáserő adta tengelyből.

5-ös, köszönöm, ilyen választ kerestem én is. Na de konkrétabban mi lehet az a más erő (bolygó), ami ellipszissé nyújtja a kör pályát?

2012. jún. 4. 14:51
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"a Nap gömb formája egyenlő szintű gravitációs erőt bocsájt ki a körülötte lévő bolygókra"

Ha tojás vagy kocka lenne, akkor is egyenlő szintű gravitációval hatna. (Bármivel is kell egyenlőnek lennie.) Nem ez határozza meg a pályákat, a Napot pontszerű tömegnek tekinthetjük, bármilyen alakú. A rengeteg pálya közül, amiken a korai bolygók haladtak, azo maradtak meg máig, amik ellipszises voltak és az egymásra hatásuk ezt nem bontotta meg. (Lásd: rezonancia.) Szóval a mai pályákat tekinthetjük egy természetes szelekció eredményének is. A véletlenszerű mozgásokból csak ezek maradhattak meg stabilan.

2012. jún. 4. 16:00
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Félreérted a dolgot, nem kell semmi hogy "kitérítse". Gömbszimmetrikus gravitációs térbe ahol a központi test légyegesen nagyobb tömegű a körülötte keringő tömegpontnál mindenféle zavaró tényező nélkül zárt pályára ellipszis adódik. Aminek mint 3. megjegyezte egyik speciális esete a kör. Ha nem zárt pályáról beszélünk, lehet parabola, vagy hiperbola.
2012. jún. 4. 16:08
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Képzeljük el, hogy csinálunk egy mesterséges bolygót, amit Nap körüli pályára szeretnénk állítani. Elhelyezzük a Naptól egy bizonyos távolságra és meglökjük, hogy legyen neki egy kezdősebessége. A lökés iránya pontosan merőleges a bolygó – Nap tengelyre. Mi fog történni? Ha akkora lesz a kezdősebessége, hogy a keletkező centrifugális erő éppen kiegyenlíti a Nap gravitációs erejét, akkor körpályán fog keringeni a bolygónk. Ha a kezdősebesség valamivel kisebb lesz, akkor egy olyan ellipszis pályán kering majd, amelyiknek a Naptól való legtávolabbi pontja éppen az a pont, ahol elindítottunk a bolygónkat. Ha ellenben valamivel nagyobb lesz a kezdősebesség, mint amennyi az adott helyen a Nap gravitációs erejének a kiegyenlítésére szükséges, akkor szintén ellipszis pályán fog keringeni, de az indulási/indítási pont lesz az ellipszisnek a Naphoz legközelebb eső pontja.
2012. jún. 5. 00:58
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, így már érthető, ment mindenkinek a "zöld kéz". :)
2012. jún. 5. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!