Hogy bizonyítanád be hogy van öntudatod?
1. Elfogadom mint egy bizonyítást nem igénylő állítást. (Szvsz ezzel mindenki jobban jár. Lényegében ezt írta az első két válaszoló is.)
2. Nincs is öntudatom, a gondolataim és minden más előre meg vannak írva, minden csak történik velem. (Miért ne lehetne, hogy az "öntudatom" csak egy 0 és 1 közötti szám, innét kezdve nincs rá hatással semmi, és ő sincs hatással semmire. Tehát nem vált ki érzetet semmiből és nem is létezik.)
"MÁSNAK hogy bizonyítod"
Ha nekem van, akkor másnak is van, mivel köztem és a többiek közti különbségek nem implikálják a öntudat hiányát. Remélem megnyugtattalak.
^7-nek:
"Ha nekem van, akkor másnak is van..." - honnan tudod, hogy mások egyáltalán léteznek? _Én_ honnan tudhatnám meg, hogy azt a beírást amire most reagálok (a Tiédet) nem csak az én agyam/tudatalattim generálta? Kerestem valami beírást a gyakorikérdéseken, és nahát(!) véletlenül találtam olyant, ami most éppen érdekel. Talán mindezt én csinálom, és rajtam kívül nem is létezik más széles-e világon (univerzumon)? Nem tudom.
Magamnak nem "kell" bizonyítani, hogy van öntudatom, hiszen egy az EGYETLEN biztos pont ami létezik az életben. Ha ezt elfogadjuk - vagyis hogy ez az egyetlen biztos pont - onnantól kezdve szinte értelmetlen, hogy másoknak bizonyítsad az öntudatod létezését, hiszen az sem biztos, hogy bárki más egyáltalán létezik rajtad (magadon) kívül... minden műszer hibázhat, tévedhet, így a szemed, a füled, a bőröd, az AGYAD (!), ezeken alapszik egy csomó bűvészmutatvány.
De minek írok Nektek, kik talán csak az én "magányos" öntudatom szüleményei vagytok!? :D :D
Te magad bebizonyítottad - legalább is azt, hogy feltételezed, van másnak is öntudata - azzal, hogy feltetted a kérdést. Mivel kaptál választ - mindegy, hogy "ilyet-olyat" - további bizonyításra nincs szükség. :DDD Csak annyit: én is válaszoltam. :D
dellfil
"honnan tudod, hogy mások egyáltalán léteznek?"
Mi utal arra, hogy nem léteznek? Miért tennéd fel, hogy nem léteznek? Milyen jelenségekre adna kielégítőbb magyarázatot a mások nem létezése? Egy ilyen model jobb modelje lenne a világnak? Nem? Akkor miért tennénk fel mások nemlétezését?
"Talán mindezt én csinálom, és rajtam kívül nem is létezik más széles-e világon (univerzumon)? Nem tudom. "
Én tudom, és sajnálom, hogy te nem. Figyelmedbe ajánlom az ezerhatszázas évek óta elért filozófiai "eredményeket". ;-)
"van öntudatom, hiszen egy az EGYETLEN biztos pont ami létezik az életben. "
Tévedsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!