Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Igaz, hogy villámolvasással...

Igaz, hogy villámolvasással egy közepes könyvtárat meg lehet tanulni így 1 nap alatt?

Figyelt kérdés
Kiszámoltam, ha minden lapra egy másodpercet szán az ember akkor így egy nap alatt megvan, neked vannak tapasztalataid ?
2012. máj. 14. 23:28
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

igaz hogy 1 másodperc alatt olvasol el egy oldalt de másnap azt aktivizálni kell hogy előjöjjön az információ.

magyarul el kell olvasnod a könyveket amiket villámolvastál. Az meg nem 2 másodperc.

2012. jún. 26. 09:06
 12/17 anonim ***** válasza:

Nekem nincsenek, de Woody Allennek vannak, idézem:

"I took a speed-reading course and read War and Peace in twenty minutes. It involves Russia."

:)))

Bocsi, csak a 10. válaszról ez jutott eszembe. :D

2012. jún. 29. 16:35
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

El nem tudom képzelni, hogy aki egy másodperces pillantást vet egy oldal szövegre, az mit tudna abból visszamondani.

Azért kell a képzeletemre hagyatkoznom, mert fél évszázad alatt soha senkivel nem találkoztam, aki képes lett volna a villámolvasásra.

Lassan olyan ez számomra, mint az örökmozgó, meg a vákuumból kicsatolható energia. Beszélnek és írsogálnak róla, de konkrétan még senki nem csinálta meg.

Szájjal, én is olimpiai bajnok karatés vagyok :-)

2012. aug. 3. 09:07
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy képzelem, hogy villámolvasással 1 mp alatt kb. 5-6 sort, mondjuk egy nem túl hosszú bekezdést lehet átlátni, de azt is csak úgy, hogy a témáját, hangvételét megértjük, és a mondanivaló lényegét. Ez arra jó, hogy eldönthessük, érdekel-e, vagy egy egyszerűbb cselekmény fő irányát tudjuk vele követni, de ennél többre nem. Ezért lehet maximum egyszerű ponyvaregényeket így olvasni. Komolyabb irodalomnak már elvész a lényege.
2012. aug. 3. 09:26
 15/17 anonim ***** válasza:
Nekem is van villámolvasásom, ahogy meglátom, hogy elősző, vagy tartalomjegyzék már lapozok isXD Ez az egy mp szerintem hülyeség, egy éles fényképet nem tudsz csinálni 1mp alatt egy oldalról, nem hogy végig görgetni rajta a szemed, úgy hogy el ne mosódjanak a sorok.
2012. aug. 17. 10:16
 16/17 anonim ***** válasza:

Ez a fórumozó elég világosan írt egy "tanfolyamról":

Volt szerencsem ehhez a dologhoz a hetvegen...

Erdeklodessel alltam a dologhoz, mert rettentoen szerettem volna valami hatekonyabb tanulasi modot talalni a hagyomanyos olvasgatom helyett. (masoddiploman, mernokkepzesen, igy idosebb fejjel hasznos lehetett volna )

Hogy mit tapasztaptam?

Az eloado remek kommunikator. Ezert vegig ment is a sokkolas, h ez mennyire jo, mennyire mukodik, erre mindenki kepes, huhh de mukodik, nagyon mukodik, jajj de mukodik...

Kicsit furcsa volt nekem ,hogy miert kell ennyit eroltetni ezt, hiszen ha mukodik, akkor rajta, rajta, ismertessen meg a modszerrel, aztan orulunk.

Kicsit olyan erzesem volt, mint amikor az MLM sztarok jonnek a piramis jatekokkal, fizess, fizess, jo lesz, de jo lesz, mindenki jo, mindenki gazdag lesz.

Kezembe akadt Paul Scheele nagysikeru konyve. Persze, azt is meg kell venni, hogy mashogy lenne ez korrekt. Bevezetoben mar le is van irva, hogy ez milyen jo modszer, jajj de regi es hasznaltak mar mindenhol, katonasag is, amit akarsz. AHhha... Akkor miert nem maradt meg?... Masodik bekezdes, ezek utan nem is teny, hogy a modszer mukodik... Ahhhha... Tehat ha azt mondtak, h ez de regi es de jo, akkor el kell hinni, hogy mukodik... Semmi alatamasztas, semmi kutatasi eredmenyek. Semmi. HIDD EL. Jo... Elhiszem.

Eloado leall osztani a titkokat... Jha nem is... Elobb sok melle duma es bevezetes. Iszonyat mennyisegu reszigazsaggal farasztotta a tarsasagot, nem tudom hany embernek voltak komolyabb pszichologiai eloismeretei (en tul vagyok elso diplomam miatt egy pszichologia szigorlaton, ezt persze nem kozoltem ott senkivel, nem kell tudnia az oktatonak). Ennyi kifacsart celiranyosan, erdekbol talalt reszigazsaggal talan csak a magyar poltikai kozeletben es MLM sztaroknal lehet talalkozni.

Akkor mar kicsit kezdtem banni, hogy itt vagyok. De legyen, adjunk egy eselyt.

Fotoolvastunk is... (ide vezeto utat nincs kedvem taglalni). Majd holnap megertjuk miert... Jo...

Masnap, elment a teljes delelott megint felrebeszelessel. Megint elhangzott SZAMTALANSZOR, hogy a modszer de jo, a modszer MUKODIK, mert ez MUKODIK, mert MUKODIK. Jo... Es persze de hatekony, igy hatekony, ugy hatekony, MERT HATEKONY. Tenyek minek? semmi baj.

Eljutottunk par ora idopocsekolas utan oda, h na akkor most aktivaljuk a tudast... Hiszen mar fotoolvastuk tegnap a konyvet. Konyv elo. Most 8 perc alatt szaladj at 200 oldalon, de ne olvasd, csak kiugro gondolatokat es erzeseket keress... Remek...

Ha ezek utan nem erzed kozel magadhoz a konyvet (MI VAN??? En tudni szeretnem mi van benne, nem erezni, h meg kellene tanulnom), akkor ismeteld meg, de ezuttal mar merulessel, tehat ha kiugrik egy gondolat, akkor bizony olvasd el azt az egy gondolatot... De 8 perces olvasassal, tehat a gyors tempo marad, megallsz ahol erzed, de nem szabad tobbet olvasni csak azt az egy gondolatot... Remek. Ha meg ez sem eleg, akkor megint merulo olvasunk, de ezuttal mar tobbet is olvashatsz. Ezek utan jon az elmeterkep, rajzolgass, jegyzettelj es ha meg mindig van kerdess, ujra ess neki es ujra olvasd ami nem tiszta... Remek... Ekkor mar magamtol is elkezdtem szamolgatni, h mennyi idombe is kerul ez az egesz (hja eggen... ido, kifelejtettem a tanfolyamtarto ujabb nagy huzasat, masodik 8 perces szakasz utan (ami 14 volt), kerdezte, hna?????? mennyivel erezzuk kozelebb a konyvet???? hiszen csak 22 perce van a kezunkbe!!! - hat anyucid... elozo nap masfel orat szarakudtunk, meditalas, rakeszules, szagolgasd, keress beindito szavakat, fotoolvasd. DE PERSZEEEEE, hiszen csak 22 perce vettem kezbe... ahogy neztem a sok korulottem levo agyhalottnak ez pl fel sem tunt... telleg jol terelte a birkakat a pasztor.). Na de visszaterve. tehat szamoltam. En ugy voltam vele, h mar lassan ott tartunk, h majdnem annyi ido elolvasnom a konyvet. En ugy szamolgattam, h kb 85 perc alatt dolgoznek fel vmit, ami amugy lenne 2-2.5 ora elovasni. Kesobb az oktato magatol mondta, h feldolgozas szinten egy konyv 90-120 perc, tehat mar ott tartottam, h kb nem vagyok bejjebb mint hagyomanyos olvasassal es ha hozza csapom, h mennyi idom ment el a tanfolyammal + mennyi menne el a gyakorlassal, akkor gyk. a diplomamhoz meg szukseges plusz tanulasi ido masfelszereset el is vertem... A megadott 90-120 perc, tehat nem az en agyszulemenyem, az oktato adta ezeket az adatokat egy kb 200 oldalas konyv esetere. Ekkor persze pl ha kellene neveket vagy evszamokat megjegyezni, na az nem lesz.

Felmerult nehany konkret kerdes a tanfolyas alatt, egzakt valaszt SENKI nem kapott. Mint mondtam remek kommunikator volt az eloado, mindig tudott valami teljesen felrebeszelest tolni es mivel voltak teljesen agyhalottak a tanfolyamon azok bologattak, aki kerdezett az inkabb csendben maradt. Amugy akirol latta, h szkeptikus, azt olyan magasrol tojta le (a penzeert), hogy valami hihetetlen.

Tehat az en benyomasaim: biztosan erdekes lehet ez, ha valakinek meg nincs kialakult tanulasi strategiaja vagy gyengebb kepessegu es ismetelget (en nem olvasok el egy anyagot 1nel tobbszor... 1 diplomahoz eddig eleg volt es most mernok kepzesen is eleg (harmadeves vagyok levelezon).

Az egesz full beoltos MLM szagu, tenyek semmi, csak osztjuk az eszt es ha mondunk vmit nem kell moge rakni semmit, hiszen en mondtam, akkor ugy van.

Ilyen szoveg pl a tanfolyami dijra, hogy jajj ebbol alig marad, 70%-a elmegy jogdijra. Csendben jegyeznem meg, en ugyan szamlat nem kaptam. Feltetelezem a tobbi sem.

Osszessegeben, piszok kemeny atveresnek erzem az egeszet. Az MLM-ek azt hasznaljak ki, hogy penzehesek az emberek, jol csinaljak. Ez a villamolvasos okorkodes azt hasznalja ki, hogy az emberek LUSTAK es raepult egy tanulasi strategia, ami persze, mukodhet, de kozel sem olyan hatekony, mint allitjak. Ha elore le van irva, h 90-120 perc feldolgozni vmit, ami persze meg kb feluletes lesz es meg 3 nap mulva ismetelnem is kell, h megmaradjon, a kutya sem megy oda azok kozul akikkel beszelgettem az egeszrol. Kint amikor leleptem, meg beszeltem 5 masik resztvevovel, majdnem mindenki ugy erezte, h atvertek. Egyik no mondta, h ha mar ide jott es fizetett, megprobalja alkalmazni...

En senkinek sem javaslom.

2013. jan. 10. 19:27
 17/17 anonim ***** válasza:

Én is voltam ilyenen, egy pár évvel ezelőtt.

Szerintem működőképes, ha az ember nem könyvtárakat akar vele megtanulni, hanem növelni szeretné tanulás hatékonyságát - az olvasott információ megmaradását az emlékezetben.

Néhány perc alatt valóban át lehet futni a könyveket, de fel kell rajzolni hozzá az elmetérképet, ami segít emlékezni. Félreértés azt hinni, hogy ha 1 másodpercig nézem a lapot, az beleszáll a fejembe :)

2013. jan. 11. 00:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!