Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az információ csak a számítást...

Az információ csak a számítástechnikában mérhető mennyiség?

Figyelt kérdés
Pl. ha kiválasztunk egy képet a gépen, meg tudjuk nézni, mekkora helyet foglal el, azaz mennyi byte információt tartalmaz. Mérhető-e azonban az információ a természetes világban? Pl. hogy egy tájkép, vagy egy esemény (pl. egy kő elhajítása) mennyi információt tartalmaz.

2012. máj. 6. 02:23
 1/4 anonim ***** válasza:

A számítástechnikában sem mérhető.

A kép mérete, amit említesz, önmagában nem információ, hanem adat. Mondjuk.

De minden azon áll, hogyan definiáljuk az információt, mivel eléggé megfoghatatlan fogalom (mint a legtöbb fogalom).

2012. máj. 6. 05:55
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha a valóságban lévő információhoz kellő paramétert meg tudsz határozni, akkor mérhető, hogy mennyi információ.

Csak éppen ezt meghatározni lehetetlen :D

2012. máj. 6. 07:38
 3/4 anonim ***** válasza:

Wikipédiából ( [link] idézve:

"Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent. Egyben az informatika alapfogalma. Számos jelentése, kifejtése ismert, különböző tudományágak különböző módon közelítik meg, írják le. Egyértelműen elfogadott definíciója nem ismert.

Általánosságban információnak azt az adatot, hírt tekintjük amely számunkra releváns és ismerethiányt csökkent. Egyik legleegyszerűsítettebb megfogalmazás szerint az információ nem más, mint valóság (vagy egy részének) visszatükröződése."

"Az információmennyiség mértékegysége a bit – nem tévesztendő össze a adatmennyiség mértékegységével, amely szintén bit.

Ha egy eldöntendő kérdésre egyforma valószínűséggel adhatók különböző válaszok, akkor az e kérdésre adott bármely válasz pontosan 1 bit információt hordoz."

(Amit saját szavaimmal fejből is le tudtam volna írni, de így egyszerűbb volt.)

-------------------------------------------

"Pl. ha kiválasztunk egy képet a gépen, meg tudjuk nézni, mekkora helyet foglal el, azaz mennyi byte információt tartalmaz."

E szerint az értelmezés szerint ha van egy jpg képünk és átkonvertáljuk bmp-re, mivel a bmp tömörítetlen a jpg tömörített a bmp változata több byte-ot foglal vagyis megnő az információtartalma.

Pedig ez a jpg minden legapróbb képrészletet tartalmaz amit a bmp változata.

"egy esemény (pl. egy kő elhajítása) mennyi információt tartalmaz"

Mint már írtam az információ értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent. ... Nincs pontos definíciója.

Ha engem nem érdekel, hogy Kenyába egy gyerek eldobott egy követ, számomra nem hír akkor számomra ez 0 információ egyik fajta

2012. máj. 6. 11:33
 4/4 anonim ***** válasza:

@11:33-as vagyok. Hülyéskedik a gép, nem akartam még elküldeni nem fejeztem be.

...Ha engem nem érdekel, hogy Kenyába egy gyerek eldobott egy követ, számomra nem hír akkor számomra ez 0 információ egyik fajta megközelítés szerint. Egyébként meg elég megfoghatatlan hogy valójába ennek az információtartalma. Dobás kezdete, kő alakja anyaga, atomi szerkezete perdülete, súrlódása, e közben az atomi szerkezetének változása ... olyan tulajdonsága is lehet amiről semmit sem tudunk. Azt sem tudjuk mit kéne mérni.

Egy példát írok vegyük a 32 lapos magyar kártyát.Amiből kiválaszt vki egy lapot amiről semmit sem tudok. Ki tudom találni barkóbázással 5 kérdéssel a választ akár melyik lapot is választotta. Persze csak akkor lehet ha megfelelelően választom ki azt az 5 kérdést. Úgy hogy minden kérdésre adandó válasz információtartalma a definíció szerint 1 bit legyen. (Meghagyom a lehetőséget a kérdezőenk eme 5 kérdés kilogikázására) Vagyis 5 bit infórmációt tartalmaz hogy melyik lap volt.

Minden kérdéssel feleztem a lehetőségek számát. Ez kapocsolatba van 2^5=32-vel ... Kapcsolatba van a Shannon-képlet.

Ha a barkóba játékot úgy tudnánk játszani hogy minden kérdésre kapott igen/nem válasszal pontosan felezni tudjuk a lehetőségek számát, akkor megkapnánk annak a szónak fogalomnak az infomációtartalmát. Persze ez lehetetlen és környezetfüggő, pl ha 2 "kocka" haver/barát csillagász játszik akkor könnyebben kitalálják egymás szavait mintha egy idegennek kéne.

2012. máj. 6. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!