Honnan lehet hiteles forrásból tájékozódni a tudományos újdonságokról, felfedezésekről?
Amiket az első válaszoló említett, azok folyóiratok. (Mondhatta volna még a Science-t.) Méghozzá nem akármilyenek, kell egy kis hozzáértés azért, hogy azon átrágd magad, ugyanis azokban valóban tudományos cikkek vannak. Ha nem értesz a témához, vagy nem vagy tisztában a szakszavakkal, nagyon gyorsan el lehet veszni. Neked, ha jól értem, tudományos ismeretterjesztő műsorokra van szükséged.
Erre magyar nyelven talán az Élet és Tudomány folyóirat jó lehet (elég rég volt a kezemben, de színvonalát tartja), a műsorok közül meg persze van, ami jobb, más meg sokkal közérthetőebben, "látványosabban" próbálja eladni a tudományos ismereteket, ettől tűnik parasztvakításnak. Főleg a közel a világvége-műsorok, én belefutottam olyanba, amin elemi csillagászati ismeretekkel is csak mosolyogni tudtam. Ahogy észrevettem, a főműsoridőn kívül a kevésbé nézett, érdektelen című műsorok majdnem mind jók és erősek, cserébe ismeretterjesztésben kissé unalmasak.
Szerintem olvass ÉT-et, az biztos hasznos. Vagy végj bele a Nature-be, egy próbát megér.
Szerintem nem érdemes a Science-szel, meg Nature-rel foglalkozni. Túlontúl specifikus, a széles olvasóközönséget nem érdeklő témákról vannak benne cikkek. Többnyire valamilyen áttörést, vagy nagy újdonságtot mutatnak be a cikkek, de annyira specifikusan, hogy csak azok tudják értékelni, akik a téma szakértői. Habár a biológia tudományában otthonosan mozgok a fizikai, kémiai cikkeket egyátalán nem tudtam megérteni.
A TV adásokat én nem nevezném se hiteles, se up-to-date információ forrásnak... Ha könnyen fogyasztható tudományos ismeretekre lenne szükséged, akkor inkább a Természetvilágát javasolnám, bár abban a magyar tdományos élet eredményei igencsak felülreprezentáltak, ami nem biztos, hogy baj, de azért a magyar tudomány és "a tudomány" eredményei között azért van különbség. Mostanában a Scientific Americant olvasom, ami amolyan "bulvár" tudomány, de mindenképpen hiteles abból a szempontből, hogy azok az emberek írják a cikkeket, akik a téma valóban világszínvonalú művelői. (pl. néhány hónapja az a Berkeley-ben oktató professzor írt egy 4 oldalas cikket a sötét anyagról aki annak idején bebizonyította létezését)
Esetleg innen is érdemes lehet elindulni... bár kevés közülük az igazán fajsúlyos:
Bocs, akkor tévedtem, mert azt hittem, hogy a Nature az a Viasat Nature tévécsatorna. Azt nem tudtam, hogy van ilyen magazin is.
Köszönöm mindenkinek a választ. Van némi tudományos ismeretem, lehet, hogy megpróbálom a fajsúlyosabb írásokat.
A tudomány egyik alapja a kételkedés is. Sohasem elég csak egy forrás, és soha se higgy el semmit, ami nincs bizonyítva. Tudom hogy ez nagyon "paranoidnak" hangzik, de ha az ember tényleg komoly, megalapozott tudásra vágyik, fontos hogy (1) mindig is legyenek fenntartásai ha újdonságot hall (2) nézzen utána mindennek és (3) ha nincs az elmélet mellett bizonyítás is, ne higgye el...
Az általad említett csatornák egyébként nem rosszak, ami a tartalmat illeti, de természetesen léteznek náluk sokkal pontosabb források is.
Ahhoz hogy el tudd olvasni a komolyabb újságokat is (Nature [ [link] Science [ [link] stb.), nemcsak nyelvtudás szükségeltetik (majdnem mind angolul van), hanem alapozás is. Érdemes ismeretterjesztő oldalakon kezdeni (még akár a Wikipédia is jó lehet), és utánaolvasni annak rangosabb újságokban, ami felkeltette az érdeklődésed. De ne ijedj meg, ha a nyelvezetük elsőre nagyon "kínai" lesz, még magyarul is. Csak keress rá minden kulcsszóra, ami érdekel. Előbb-utóbb érteni fogsz mindent.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!