Valaki segítene fizikában?
1. Van olyan hőmérsékleti tartomány, amelyen belül a víz térfogata melegítés hatására csökken.
2. A desztillálás egy olyan folyamat, melynek során egy folyadék forrása és lecsapódása következtében a folyadékban oldott anyagok kiválaszthatók.
Ezekről kéne eldönteni, hogy igazak-e vagy hamisak.. előre is köszönöm.
A víznek 4 celsius fokon a legkissebb a térfogata, e felett és ez alatt a víz térfogata növekszik.
Ha ezt jól értelmezem akkor a 4 celsius fok alatti tartományban ha melegíted a vizet akkor csökken a térfogata egészen 4 C fokig. Az más kérdés hogy fagyott, szilárd állapotban lesz.
A víz (lat. aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O (dihidrogén-monoxid). Olvadáspontja: 0 °C, forráspontja: 100 °C, 101,3 kPa nyomáson. A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. A víznek +4 C fokon a legnagyobb a sűrűsége. Télen a folyóknak és tavaknak csak a teteje fagy be, így a jég alatt megmarad az élővilág. A legsűrűbb állapotában +4 C -fokon a legnagyobb a víz térfogata.
Ha például egy jéggé fagyott -5 °C os liter vizet melegítesz olvadni kezd és térfogata csökken egészen addig míg el nem éri a +4°C-ot mert onnantól megint nő a térfogata.
Előzőnek:
a víz sűrűségmaximuma +4C-on van, tehát EZEN A HŐMÉRSÉKLETEN A LEGNAGYOBB A SŰRŰSÉGE.
A térfogata a legkisebb sztem azzal kevered
Ha +4C-on lenne a legkisebb a sűrűsége, akkor nem valósulhatan meg az a jelenség, hogy az állóvizek felülről kezdenek befagyni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!