Ha a lent felvázolt módon reprodukálja magát Bender, mennyi idő alatt emészti fel a teljes Földet?
Bender egy robot a Futurama rajzfilmből, aminek a tömege 50 Kg. Bender képes magát reprodukálni úgy, hogy valami anyagot (ez bármi lehet) megeszik, majd két feleakkora Bender "születik". Egy ilyen fele akkora Bender tömege fele az eredetinek (azaz 25 Kg), de mivel ketten vannak, így együttesen megegyenek az eredetivel (azaz 2X25=50 Kg). Minden percben történik egy ilyen osztódás, és persze a fele akkora Benderek is tovább osztódnak, de egy Bender csak egy osztódást csinál. Természetesen minden osztódáskor felfal annyi anyagot, amennyi a tömege.
Ezzel a képlettel mennyi időbe tellene, hogy az osztódó Benderek felfalják az egész Földet, ha a Föld tömege 5978 trillió tonna.
Most nem számolom ki, bocs, de mivel minden lépésben 50kg-ot kajálnak, a Föld tömegét elosztod 50kg-mal (mértékegységre vigyázni!), ami legyen T. Így a lépések száma:
log(2) T
De felmerül bennem a kérdés, mi lesz a megzabált tömeggel? :)
Ha jól értem, akkor az első körben az első 50 kilós Bender is megmarad, és születik két új kis-Bender. Ugye?
Hát te is írod, hogy minden körben 50 kilónyi új bender születik, hiszen a két 25 kilós létrehoz két-két negyed-Bendert, fejenként 12,5 kg, de ezek összesen 4-en lesznek. Az első esetben tehát mindig 50 kilónyi egyre kisebb Bender születik, akik 50 kilónyi Földet esznek meg. (A legvégén lehet hogy már szubatomi méretű Benderrek születnének, most nem fogom kiszámolni.) Kiszmoltam, és ha percenként egy kör megy le, akkor is évmilliárdokig tartana.
A másik esetben minden körben kétszer annyi tömegű Föld fogy. Először 50, majd 100 majd 200 stb, amit az 50*2^n függvénnyel lehet leírni, és azt kell kiszámolni, hogy ez hol éri el a Föld tömegét. Kb 77 ciklus kell neki.
Bocsánat, én úgy értettem, hogy kettéosztódnak. :)
Első voltam.
"egy Bender csak egy osztódást csinál."
Ebben az esetben minden lépésben megduplázódnak, vagyis a lépések száma:
log(2) (földtömeg/50kg) = 76,661.. lépés
Időben pedig ennyi perc.
Valószínűleg ugyanazt írtam, mint 09:55, csak másképp, bocsi. :)
Első voltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!