Jogászok, ügyvédek! Mit lehet ebben az esetben tenni? (Szimulációs gyakorlat "jogi gondolkodásra")
Ugyan nem lettem jogász, de:
"ön szerint az utcáról is el lehetett volna oltani a tüzet."
Ez semmit nem számít. Szakvéleményt kéne róla szerezni, hogy honnan volt eloltható a tűz.
"a szomszéd tiz éves gyereke petárdázott, ez okozta a tüzet,"
Mi a cél? Ez kártérítési igénynél szempont, a kidöntött kerítés és kenderültetvény (vadkender? ;D ) szempontjából nem szempont.
Én se vagyok jogász, de szerintem a kidöntött kerítésért és a kitaposott kenderért jár kártérítés a szomszédtól, mert az ő gyereke okozta a bajt.
Ez után a szomszéd esetleg megpróbálhatja perelni a tűzoltókat, és ha szakértők bebizonyítják, hogy a tűzoltók az adott helyzetben gondatlanul jártak el, akkor a kár egy részét vagy egészét a bíróság ráterhelheti a tűzoltóságra, vagyis annak fenntartójára (állam?).
De ezt nagyon nehéz lesz bebizonyítani, mert a tűzoltóknak az adott helyzetben nem a másodlagos károkat kell szem előtt tartania, hanem az életmentést és a tűz megfékezését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!