Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nincs megbecsülve a reál?

Miért nincs megbecsülve a reál?

Figyelt kérdés

Itt szabadidős érdeklődési körökről, hobbikról beszélek, nem tárgyakról, vagy nem elsősorban azokról.

Sok mű számít "alapműnek", általában nem is olyan nagyon híres emberek műveiből. Mondjuk úgy, egyelőre nem elismertek, mert ugye a hírnevet az idő hozza meg általában. A lényeg: ha azokat az "alapműveket" nem ismered, akkor műveletlen vagy.

Az elismert szépirodalmi művek és azok szerzői is alapműveltségnek számítanak.

Sokak szerint muszáj regényeket, verseket, prózákat, novellákat olvasni, filmeket nézni, mert az kapcsol ki. Csak az, mert csak az pihentet.

Értem én, hogy hatalmas szükség van az irodalomra. Ezen keresztül gyűjtünk emberismeretet (többet, mint saját tapasztalatainkból). A szerelemről, szeretetről, emberi kapcsolatokról, emberi eszmékről, filozófiákról is kell tudni valamit.

Most jön a hatalmas nagy DE

Szerintem nem nagyobb baj, ha valaki reál dolgokban művelt, de irodalomban szinte semennyire, mint fordítva.

Sokan nem tudnak semmit pl. a saját szervezetük működéséről, a környezetvédelemről, különböző praktikákról. Sőt, elfelejtenek főzni, mosni (ezt nem tévedésből írunk). Mindennapi használati tárgyainkról azt se tudják, mi fán teremnek. Úgy használják a számítógépet, hogy pár weboldalhoz, esetleg a szövegszerkesztőhöz értenek csak.

Így megvezethetőek lesznek. El lehet adni nekik egy pirulát, és azt hiszik, hogy attól egészségesek maradnak. Mikor mégis megbetegszenek, mert a placebohatás nem elég, akkor el lehet adni még párat, mert attól remélnek gyógyulást.

Semmit nem tudnak az alternatív háztartási praktikákról. Drágább szereket vesznek, amik ráadásul a környezetet is rongálják.

Számítógépükön összeomlik az operációs rendszer, vírusos lesz a gépük, adataik vesznek. Jobb esetben van ismerősük, aki ért hozzá, és ingyen vagy csupán borravalóért megcsinálja nekik.

Sokan pánikba esnek egy, a Föld másik oldalán bekövetkező atomerőmű-katasztrófa miatt, és aggódnak Paks miatt is.

Sokan pár percért is beülnek az autójukba, a többlet anyagi teherrel, a környezetszennyezéssel és az egészségügyi vonatkozással (kellemes séta helyett egy kis dugóstressz) nem törődve.

És igen, ez mind létezik. Mindenki láthat erre példákat.

Ez nem fontos? Nem legalább olyan fontos, mint az irodalom?

2012. jan. 5. 23:04
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Sokan nem tudják, mi az a lép (egyik feladatát se), a szív hol van és merre "hajlik"; hány üregből áll. Mik a sport pozitív hatásai. Mi az a máj (meg se ismerik ábráról, biosz órán tapasztaltam)...

Ez nem probléma?

Ha valaki érettségi után kiírja Facebook-ra, hogy éljen, nincs több matekóra, matekdoga, azzal nincs baj. Ha kiírná ugyanezt irodalommal, megnyúznák.

A matek fejleszti a logikai készséget, nem mellesleg legtöbb tudomány alapja...

2012. jan. 5. 23:07
 2/11 anonim ***** válasza:
Sok a hülye fogadd el, te foglalkozz magaddal és hozd ki magadból a maximumot és ne használd ki a hülyéket (sokan belőlük élnek, bár ha jobban meggondolom..)
2012. jan. 5. 23:26
 3/11 anonim ***** válasza:

Neeem, nem fontos. Aki sokat tud a világról, az okos lesz. Az okos ember gondolkodik. A gondolkodó ember veszélyes, még a végén kitalálja, hogy nem veszi meg a mi termékünket, megcsinálja maga. Még a végén nem fogyaszt. Talán önellátó is lesz. Neeem, a reál tárgyak nem fontosak. Bölcsészek, na azt kell képeznünk, sokat-sokat:)

Remélem érthető mire célzok. A reál tárgyakat nemhogy nem becsülik, de gondosan egy bizonyos szint alatt tartják. A világtörténelemben mindíg is így volt ez, mint tudjuk a tudás hatalom.

2012. jan. 5. 23:33
 4/11 A kérdező kommentje:

Igen, én is ugye erre céloztam. :)

Reklámozzák az "immunerősítő" bogyókat. A jónép megveszi. Sokan elvárják a bogyótól, hogy egész szezonban ne fázzanak meg és mást se kapjanak el, és ezt leszámítva is legyenek egészségesek. Többet nem tesznek ezügyben. Mikor megfáznak, megveszik az újabb bogyót vagy port, azt remélve, akkor mindent megtesznek a gyógyulásért. Aztán, mikor előbb-utóbb felülfertőződnek, elmennek orvoshoz, megveszik az antibiotikumot, gyulladásgátlót, köptetőt és orrsprét. Közben a stressz, a vitaminhiány, a mozgáshiány és a mérgek miatt még refluxosok is lesznek, vagy a koleszterin-szintjük lesz magas. Nem lesz teherbíró-képességük, fájni fognak az ízületeik. A cigi tönkreteszi a tüdejüket. Jönnek az újabb bogyók.

Mindezt azért, mert nem érdekelte őket a dolog. Lehet, hogy tudtak valamennyit róla, de ha tudtak is, tovább már nem mentek.

Jó, ez már nem szorosan kapcsolódik a tárgyhoz, de szerintem igenis kapcsolódik.

2012. jan. 5. 23:45
 5/11 anonim ***** válasza:
67%
Mindenki azt a tudast tartja nagynak, amit birtokolni vél! Ezalol te se es en se vagyok kivetel. :-)
2012. jan. 6. 03:15
 6/11 anonim ***** válasza:
Az utolsóval nem értek egyet, én pl. igyekszem objektíven, realista módon szemlélni a világot, s mindazt ami benne van. Ebből kifolyólag nem tartom nagyra a tudásomat, pedig alig van olyan téma, amihez nem értek. Ez többnyire azért van, mert általában a megismerhető dolgok nagyrésze nem "eladható".
2012. jan. 6. 08:55
 7/11 anonim ***** válasza:

Az embert alapból jobban érdeklik a humán dolgok. Megérteni a másik gondolatait, élvezetet találni a szép történetekben, megérteni, mit beszél a másik - ez mind humán. A logikai, geometriai, és egyéb feladványokon, rejtvényeken már gondolkodni kell.

Na, ezért lett volna hasznos a kötelező természettudományi érettségi.

2012. jan. 6. 20:04
 8/11 A kérdező kommentje:

Amúgy engem őszintén a humán dolgokon nagyon minimálisan érdekelnek. Mondjuk egy nyáron nézett sorozat hatalmas hatással volt rám, tehát nem mondom, hogy egyáltalán nem.

És igen, érzem magamon a humán hiányát. Ezt meg is próbáltam ugyebár belefoglalni a kérdésbe.

Sokszor nem értem az embereket, félreértem őket. Nem ismerek fel bizonyos dolgokra utaló jeleket. Nem tudok vigasztalni. Ezek igenis nagy problémák.

Senki ne higgye, hogy ez nem látom be! ;)

Viszont a logikai gondolkodást is u.ilyen fontosnak tartom.

Mellesleg szerintem vagyunk páran, akiket a reál is pihentet - vagy csak az...

Ha valami miatt nagyon magam alatt vagyok, akkor egy számomra új tudományos témáról írott cikk elolvasása, vagy egy tudományos, oktató játék, vagy egy kis sudoku-zás ki tud kapcsolni, el tudja feledtetni a szomorúság, stressz okát. Ugyanekkor egy film nem fog megvigasztalni, mert nem köti le 100%-osan a figyelmemet.

Ha pedig nem vagyok magam alatt, csak szimplán szabadidőről van szó, akkor is jobban lekötnek a reál dolgok.

Nem kéne engem, meg a hasonlókat ezért megvetni. Ugyanolyan hiányosságom van, mint azoknak, akik betéve tudják az irodalmat, a törit, egy-két nyelvet, szabadidejükben olvasnak és minőségi filmeket néznek, de egyáltalán, semennyire se konyítanak a reálhoz. A megfázásra való por reklámja őket fogja megtéveszteni... És ők fognak bepánikolni, ha mérhetővé válik a radioaktív jódizotóp-koncentráció a levegőben egy kisebb üzemi rendellenesség miatt.

2012. jan. 6. 20:59
 9/11 anonim ***** válasza:

"Miért nincs megbecsülve a reál?"

Érdekes, én úgy látom, a csapból is az folyik, hogy a reál, a reál, a reál. Most csökkentették a nem-reál egyetemi szakok keretszámait, azt meg mindenki "tudja", hogy aki nem mérnök, az krumplit süt a mekiben.

"Sokak szerint muszáj regényeket, verseket, prózákat, novellákat olvasni, filmeket nézni, mert az kapcsol ki. Csak az, mert csak az pihentet."

A kikapcsolódás és a művelődés az két teljesen különböző, sőt ellentétes dolog. A művelődés egy kemény munka. A kikapcsolódás egyfajta pihen(get)és.

Vannak olyan versek, amik minimum olyan nehezek, mint egy fizikai egyenlet. Kb. annyira "kapcsol ki" egy jó költő figyelmes olvasása, mint egy részecskefizika tankönyv olvasása. Sem a jó költészet, sem a részecskefizika olvasása nem "kikapcsolódás", hanem mindkettő művelődés.

"Értem én, hogy hatalmas szükség van az irodalomra."

Az irodalom értékes, jó dolog, de túlértékelt.

Pont azért túlértékelt, mert azok, akik nem sokat művelődnek, ellenben _kikapcsolódnak_, ők megrekednek a regények és filmek szintjén, és azt hiszik, hogy majd a sok regény és film valahogy megokosítja őket. Na ők szokták azt gondolni, hogy az irodalom a csúcs, a legnagyobb szellemi teljesítmény az irodalmi mű.

"Szerintem nem nagyobb baj, ha valaki reál dolgokban művelt, de irodalomban szinte semennyire, mint fordítva."

Attól függ, milyen szempontból baj.

Ugyanis pl. ha le tudod vezetni a Dirac-egyenletet, attól nem leszel szórakoztatóbb és kellemesebb társasági ember. Ha bármilyen élethelyzethez hozzá tudsz fűzni egy irodalmi idézetet, történelmi anekdotát vagy pszichológiai megfigyelést, akkor meg igen. Tehát a többi ember társaságban többet nyer azzal, ha "humán" műveltséged van, mintha "reál".

A természettudományokkal foglalkozni "egyszemélyes" dolog. Nincs olyan, hogy beül a kocsmába a társaság és jót dumcsizik a kétkapukról. (Illetve van olyan..., de azért nem jellemző.) Olyan, hogy könyvekről beszélgetnek, van.

"Számítógépükön összeomlik az operációs rendszer, vírusos lesz a gépük, adataik vesznek."

Mondjuk ezek olyan dolgok, amiket mindenki el tud hárítani, minimális informatikai tudással.

2012. jan. 15. 00:52
 10/11 A kérdező kommentje:

"Ugyanis pl. ha le tudod vezetni a Dirac-egyenletet, attól nem leszel szórakoztatóbb és kellemesebb társasági ember. Ha bármilyen élethelyzethez hozzá tudsz fűzni egy irodalmi idézetet, történelmi anekdotát vagy pszichológiai megfigyelést, akkor meg igen. Tehát a többi ember társaságban többet nyer azzal, ha "humán" műveltséged van, mintha "reál". "

Pont azt kérdezem, hogy ez miért van így?

Szerintem ugyanúgy el lehet beszélgetni a természetről, a természet védelméről, a városokról, a városrendezésről, a hobbisportról, az autókról, tömegközlekedési eszközökről, és ha valakiket ez érdekel, ugyanúgy ki tud kapcsolódni ezekkel is. És ha ezekbe jobban beleássa magát, ugyanúgy művelődik, csak épp ezen területek valamelyikén.

Ezért léteznek ismeretterjesztő filmek, laikusoknak szóló szaklapok papíron és az interneten (pl. Házipatika.com, laikusoknak szól, de egész tudományos cikkei is vannak), és ezért működnek fórumok. Mondjuk a tudományos fórumok már jóval kevésbé mennek, mint az "irodalmiak", és az életben nemigen lehet ennyire tudományos érdeklődésű embert látni.

2012. jan. 15. 11:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!