Mi lessz az eredmény? Matematika példa
>nem 1681-re gondoltál?
n(n+1)/2 + 1681 = n(3n+1)/2
n^2 = 1681
n=41
82 jegyet adott el.
Jelölje az eladott sárga jegyek számát x. Ugyanúgy x lesz a piros jegyek száma is.
Ekkor a sárga jegyeken szereplő számok összege: 1+2+3+...+(x-1)+x.
A pirosakon: (x+1)+(x+2)+(x+3)+...+(2x).
Na ez a kettő különbsége lesz 1981.
Ezen összegek kiszámítására felírható a következő képlet:
Ha az elemek száma n, az első elem a, az utolsó b:
Az összeg: (n·(b+a))/2
Tehát: 1981+(x·(x+1))/2=(x·(2x+(x+1))/2
Szorozva kettővel, kivonva a bal oldal második tagját:
3962=x·(3x+1)-x·(x+1)
3962=2x^2
1981=x^2
Ennek két megoldása van, -44,51 és 44,51. Értelemszerűen egyik sem lehet helyes, tehát vagy én számoltam el valamit, vagy a feladat szövegében van elgépelés, vagy pedig szándékosan ilyen a feladat.
Ehhez nem kell jó matekosnak lenni.
Sárga jegyek: 1, 2, 3,..., x;
Piros jegyek: x+1, x+2, x+3,..., 2x
Párbaállítva látszik, hogy mindegyik piros jegyen x-szel nagyobb a szám, mint a hozzá tartozó sárgán, és x darab ilyen pár van, azaz:
x^2 = 1981
Miután 1981 nem négyzetszám az alábbi esetek lehetségesek:
1, A pénztárosnő elrontotta az összeadást. Kérdés, hogy egyenként esett-e neki, vagy használta a számtani sor összegképletét. Mindkét módszert el lehet rontani, ha nem figyel.
2, Elnézte az eladott jegyek számát.
3, Rosszul állíptotta meg az eladott jegyek szinét.
4, Hibásan írta a sorszámokat a jegyekre, nem ment az egyesével számolás.
5. Nem csak a látogatóknak adott el jegyeket. (Ti. a másoknak eladott jegyekre a feladat semmiféle megkötést nem tartalmaz).
6. Körülbelül 44,51 (pontosan gyök(1981)) sárga, illetve ugyanannyi piros jegyet adott el, de ehhez kellett, hogy a vendégek száma ne legyen racionális szám. Ráadásul a piros jegyekre is irracionális számokat kellett írnia.
Nem tudom, melyik az igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!