Hogyan lehet egy autó első/hátsó terepszögét PONTOSAN kiszámolni a túlnyúlás, talajtól való magasság és a kerék sugara alapján?
Nem találtam erre képletet, próbáltam magam csinálni, de az túl bonyolult lett. Ezen látszik minden: [link]
Tehát ugye csak X-től, Y-tól és R-től függ, valahogy a szöget(ami a képen 54 fok) kéne kihozni ezekből. Én eddig jutottam: tg(Alfa/2)*tg(Alfa)=(Y/R)*tg(Alfa)-(X/R)
"PONTOSAN kiszámolni"
Ez függni fog a pillanatnyi abroncsnyomástól, csomagtartó/utas terheléstől, út állagától (aszfalt, homok, sár), stb. Ezek miatt már lemérni sem lehet pontosan a kiinduló adatokat. Szóval szerintem jobb, ha inkább megméred a szöget. :)
(Bocs, hogy a számításban nem tudtam segíteni.)
Az előbb kimaradt: tehát minden ideális, elméletileg mekkora lenne a szög, hogyan függ a változóktól, ez a kérdés. Úgy is írhattam volna, hogy: Alfa(x,y,r)=?
Előre is köszönöm a válaszokat, szerintem nem könnyű megoldani. RC modellekhez kéne amúgy a gyakorlatban.
Kis türelmet, rövidesen küldöm a megoldást
DeeDee
Remélem, jól értelmeztem a feladatot.
A levezetés részletezése nélkül egy megoldás
DeeDee
Nálam jó a link. (Első voltam.)
Szívesen máskor is. :-)
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!