30x30-as távcsö az jó? Lehet idióta kérdés elnézést is kérek, de tényleg nem tudom mekkora a nagyittása, nincs viszónyittási alapom?
A második szám a lencse átméröje mm-ben. Tehát 3 cm.
AZ elsö szám meg a nagyitási érték, ami egy kicsit csaloka.
Szoval nem harmincszorosát látod majd amit szabad szemmel látsz, hanem csak a háromszorosát.
Tehet egy 10X nagyitásu távcsövel látod kétszer akkorának a dolgokat mint szabad szemmel.
Nem vagyok szakértö, de a holdat talán tudod vele nézni.
Csillagászati távcsövek tább százszoros nagyitásuak-
"Csillagászati távcsövek tább százszoros nagyitásuak"
Én sem vagyok szakértő, de nem feltétlenül. Nagy kiterjedésű mélyég objektumokhoz pl pont nem jó a nagy nagyítás. Ha a másik 30 az a nagyítás (és nem a fókusztávolság), akkor a Holdhoz vagy bolygókhoz is jó lehet, de akkor szerezz hozzá valami állványt.
Végtelen türelemmel és tisztelettel: kedves első, marhaságokat beszélsz. A nagyítás igenis az adott arányban megnöveli a távcsőben a tárgyat, ahogy itt írta valaki: a látószöget növeli meg. Próbáld ki egy falra rajzolt mércével és nézd egyszerre szabad szemmel és félszemmel a távcsövön át. Bizony annyival nagyobbnak látod.
Ha itt a 30x30 valóban az objektívátmérő és a nagyítás, akkor az egy nagyon-nagyon fényszegény gukker. Ha ez földi távcső, akkor alkonyatkor már halott...
"fényszegény gukker"
De pl kettősök felbontásához azért jó lehet, nem? Teliholdat is szerintem lehet vele kémlelni. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!