Matematika feladatban segítség? Egyszerűen nem értem.
Nagymama pogácsát sütött 3 unokájának, de nem egyszerre érkeznek. 1. Sanyi, aki megeszi a pogácsa 1/3 részét. 2. Réka, ő megeszi a megmaradt pogácsa 1 harmadát. 3. Martin, aki a megmaradt pogik harmadrészét esz meg. És így 16 maradt. Mennyi pogácsát sütött nagyi?
Nagyon kérem a segítségetek, nem értem egyszerűen... A gondolkodást is letudnátok vezetni ide?
Írd le lépésről lépésre, hogy mi történik.
1. megeszi az 1/3-át, akkor marad 2/3.
2. megeszi a 2/3-nak az 1/3 részét, és így tovább...
A végeredményt pedig szorozd vissza.
gondolkozz visszafelé!
a 16 pogi a 2/3-ad része annak, amiből Martin evett. Akkor az egy harmad rész 8 db. a 3/3-ad 24 db. Tehát Martin 24 db pogiból evett meg 8-at.
Ez a 24 db a 2/3-ad része annak, amiből Réka evett. Az egyharmad rész 12 db, tehát Réka 36 db-ból evett meg 12 db-ot.
A 36 db a 2/3-a annak, amiből Sanyi evett. Az 1/3 rész 18 db, tehát Sanyi 54 db-ból evett meg 18 darabot. 54 db pogit sütött a nagyi.
Első: Eddig eljutottam, de tovább nem ment... azért ment a zöld kéz!
Második: Nagyon, de nagyon köszönöm! Mostmár a témát is értem, minden könnyebb lesz! Zöld kéz!
Meg lehet a feladatot előre gondolkodva is.
N - a pogácsák száma
p = 1/3 - az egyes gyerekek által megevett hányad
Induláskor van
N pogácsa
Sanyi után marad
P1 = N - N*p = N(1 - p)
Réka után
P2 = P1 - p*P1 = P1(1 - p) = N(1 - p)²
Martin után
P3 = P2 - p*P2 = P2(1-p) = N(1 - p)³
Ez a mennyiség egyenlő a megmaradt pogácsák számával, vagyis
N(1 - p)³ = 16
Ebből
N = 16/(1 - p)³ = 16/(2/3)³ = 16*27/8
így
N = 54
======
vagyis ennyi pogit sütött a nagyi
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!