Egy átlag embernek ennyire nincs arányérzete?
Már 3 x kérdezik meg, hogy ránk zuhanhat e egy műhold. 3x számoltam ki nekik, hogy közel nulla az esélye, hogy rájuk esik.
(A két szélességi fok közt 12 000 Km helyezkedik el, a föld gömb alakú, számoljunk 10 000-el, szorozzuk meg a föld kerületével, 40 000 km-el.
Az annyi, mint 400 000 000 km^2
A 800 kmes terület az kb (800^2*pi)/4 azaz
502 655 km^2 terület
502 655/400 000 000=0.0012566375
Tehát 0,1% az esélye, hogy abban a területben leszel (leszünk)
DE! A 800 km^2 töredékére esik le, a kb autó nagyságú valami. Tegyük fel, hogy 100 darabra esik, amelyek 10 négyzetméteres helyen okoznak végzetes sérülést (NAGYON NAGYON túlzóak az adataim):
az 10*100=1000 négyzetm, ami 1 négyzetkm
502 655 az 1 hez az esélye, hogy a 800 km^ en eltalál...
szóval a 0,1 % ot el kéne osztani még 500 000-el, az egy elég kicsi szám, nem kiszem, hogy érdemes leírnom :-)
Tehát csak ízelítőnek ennyit. A Föld nagy, a műhold kicsi.)
Lényegtelen a számolás, az arányok a lényegek. Gyorsan a számológépbe beírsz 2 számot, meglátod, hogy mekkora a föld területe, majd eszedbe jut, hogy mekkora is a műhold. Fejet csóválva mosolyogsz, a cikk figyelemfelkeltés :-) Miért nem ilyen egyszerű?
Gaebrol
:D Ez jó. Végül is nem baj, kérdezgessék csak. A média végül is nagy úr. Én mindig is továbbgörgettem a híroldalakat az ilyen cikkekről, de érdekes, hogy mennyi embert megilyesztenek.
Most ez komoly? Nyitottatok egy kérdést arról, hogy ti mennyire reálisan és logikusan látjátok a világot?
Ha kiakadtok azokon az embereken akik félnek a repüléstől mit szóltok a pánikbetegekhez pl? az már biztos kiégeti az összes logikai kaput az agyatokban, és egy napig KO mi?
Amit itt leírtál nekem kéne kb 400 fényév mire felfognám..tudod nem mindenki csillagásznak készült esténként, hanem mondjunk veri a farkát vagy vereti...
De biztos igazad van. Én igazat adnák:D szóval ez az "arány érzék igencsak relatív.
ma 22:49
Nem, csak nem értettem, hogy miért egyszerűbb itt kérdezgetni, mint gondolkodni. Ez nem olyan gondolkodás, ami csak egyes emberekben van meg, szorozni mindenki tud, a számítógépen van számológép. Az adatokat sem csak a sámánok ismerik, a Wikin rajta van, hogy mekkora is a főd :-)
ma 22:49
Ehhez nem kell csillagásznak lenni.
1. Wikipédia # Föld
2. Számológép
2. Karakterek bepötyögése
@ 5 perc max
Ellenbe.
1. Gyik
2. Témakör kiválasztása
3. írkálás, várás
4. Válaszok elolvasása (fele hülyeség, na akkor szelektálj)
@ 15 perc min
De mondok egy példát. Járművön utaztál (gondolom). Zötyögsz, meglátsz valamit a horizonton. fél óra, elhagyod. A belátható horizont is hatalmas, egy 2 km re levő autó eltörpül rajt (a műhód autó nagyságú max). 2 km az semmi a föld 40 000, de ha ezt nem is tudod több ezer km jéhez képest. Na ez arányérzék.
Ha lenne az embereknek arányérzéke, nem játszanának lottót, aminek 1:42millió az esélye.
Nekem meg megint nem lett egy rohadt kettesem se, b@ssza meg.
Én két kérdést szeretnék feltenni:
1) Honnan vetted, hogy két szélességi fok között 12000 kilométer a távolság? Ha elolvastad volna a Wikipedia "List of countries and outlying territories by total area" című szócikkét, tudnád, hogy a 400 millió négyzetkilométer a Földön található szárazföld területének majdnem háromszorosa.
2) 1 km^2 = 1000 m * 1000 m = 1 000 000 m^2. Vagy nem?
Ettől függetlenül tényleg kicsi az esélye hogy fejentalál egy műhold bárkit, de te minimum 3 nagyságrendet tévedtél a számolásodban, legalábbis első ránézésre így tűnik. Arányérzék?
Előzőhöz kiegészítés:
[link] ebből a szócikkből úgy tűnik, hogy két szélességi kör között körülbelül 110-111 kilométer a távolság. (Surface distance
per 1° change in latitude)
23:10
Igen, szemfüles vagy, ez egy bemásolt hsz, nem javítottam át, egy apró figyelmetlenség, elírás, lényegtelen, hibáztam, bűnömért biztosan lakolni fogok :-(
Igen, 3xosa. Hol a baj? Tengerbe nem csapódhat? Megtiltották a műholdnak?
Earth: Surface area > 510,072,000 km2
Jaaa, értem az A betűt nem vetted észre.
A két szélességi fok.
nem egyenlő: két szélességi fok
Azaz az a sáv, ahova a műhód esik. Így érthető?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!