Van idő? (bővebben lent)
Hát mert VOLT idejük. És most, hogy kitalálták, LESZ is!
Pedro
Sokféle időfelfogás létezik, a wikipedian kedvedre olvasgathatsz az Idő szócikkben.
Amúgy az idő maga nem kitaláció, hanem egy származtatott dolog, a csillagok és a Föld elmozdulásából, ciklikusságából adódott, hogy elkezdték mérni - észrevették, hogy a növények bizonyos időközönként teremnek gyümölcsöt, vagy pl néha hideg van, néha meleg. Az óra maga nem az időt méri, hanem egy származtatott dolgot.
ez nagyon nehéz kérdés. annyira megfoghatatlan valami, hogy definiálni is nagyon nehéz.
olyan van hogy tér-idő. de hogy magában az idő létezik e. szerintem nem. múlt van, jövő van és a jelen csak 1 pillanatig tart, mire felfogjuk, már a múlt része.
A kérdést elsősoban filozófiai kérdésként értékelem. Ennek alapján:
Az idő mint olyan ugyanannyira létezik, vagy nem létezik, mint a beszélt nyelv. Elméletileg annak, hogy azt mondom:"alma" semmilyen objektív jelentése nincs a világegyetemben, azon kívül, hogy ez a hangsor hagyta el a számat és ha valaki nem beszél magyarul, nem is fogja tudni értelmezni. Egy magyar ember viszont meg fogja érteni, hogy a piros gyümölcsről beszélek.
Önmagában a szó nem jelent semmit, csak társítottunk hozzá egy szubjektív jelentést (megj.: Ez mondjuk az ún. "Rózsa-Rózsa neve" probléma, de most ne menjünk bele, ez csak egy magyarázó példa volt)
Hogy jön ez ide?
Úgy, hogy az idő is hasonló: A világ eseményei valósak, de mivel nem egyszerre és nem azonnal következnek be, elkülöníthetőek, mondván: Hamarosan le fog esni, Tegnap láttam, stb.
Ezeknek a tényeknek nem következménye az idő fogalma maga, az időt az emberek hozták létre, hogy ezek között a jelenségek között kiigazodhassanak.
Itt jön a kérdés, hogy te mit értesz idő alatt és engedj meg nekem egy szubjektív választ:
Idő, mint óra perc: Emberek által létrehozott valami, ebben az értelemben az a kérdés, hogy szerinted ez esetben "létezik"-e ez a valami. Én azt mondanám, hogy igen, de e tekintetben nem egyeznek a vélemények.
Idő, mint a jelenségek múlása és a jelenségek múlása közötti intervallum: Valószínűleg létezik, de ez már kvantumfizika, amit halandó ember nem foghat föl.
Remélem tudtam segíteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!