Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mire képesek a legnagyobb...

Mire képesek a legnagyobb matekzsenik?

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi,hogy milyen műveleteket képesek játszi könnyedséggel elvégezni azok,akik igazán értik a matematikát.Látok ezt-azt a tv-ben,de nem igazán merek nekik hinni,mert én is képes vagyok pl. bármely két számjegyű szám négzetét kiszámolni két-három másodperc alatt,de nem azért,mert zsenigyerek vagyok,hanem azért,mert megtanultam egy ilyen eljárást.

Igazából lelkesen tanulom a matekot,nagyon érdekel és kíváncsi vagyok,hogy mit tudnak azok az emberek,akikről érdeklődöm.

2011. aug. 14. 21:17
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
Ott is, de a fizikában az alapokban, pl R=U/I.
2011. aug. 14. 23:59
 12/28 anonim ***** válasza:
78%
Jajj anyákám, hova kerültem... :-)
2011. aug. 15. 00:04
 13/28 anonim ***** válasza:
65%

@23:34

Én inkább így mondanám: 1/ε = ∞ (ε = infinitezimális mennyiség)

2011. aug. 15. 01:38
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Valós számokon, de még kiterjesztett valósz számokon (ami tartalmazza a +/- végtelenet) nullával nem lehet osztani. Ezen kívül bármi lehetséges, bármihez lehet rendszert alkotni.

A kérdésre meg született a jó válasz: akik gyorsan végeznek műveleteket azok nem matekzsenik, hanem van egy adottságuk. Matekzseni volt például Gödel (igazán beteg dolgai voltak, és most nem csak a (nem)teljességi tételekre gondolok), de minden kiemelkedő matematikus és fizikus erős matekérzékkel kellett, hogy rendelkezzen. Ezek az emberek tudnak analitikusan gondolkodni, bonyolult rendszereket látnak át és fedezik fel bennük az összefüggéseket.

2011. aug. 15. 07:16
 15/28 anonim ***** válasza:
ma 01:38: Én kifejezetten a 0-ra gondolok, mert az epszilon tetszőlegesen kicsi (ha nem igaz javíts ki) és a Riemann gömbnél is 1/0=∞
2011. aug. 15. 10:07
 16/28 anonim ***** válasza:

@07:16

Szerintem így is ki lehetne fejezni:

lim 1/ε = ∞

ε→0

Persze ettől még ott van pl. a faktoriálisok kiterjesztése esetén is a 0•∞ = 1, ha abból indulunk ki, hogy:

N! = N•(N–1)! = N•(N–1)•(N–2)•(N–3) ..... 2•1•0•(–1)!, miközben a (–1)! = ∞

Vagy ott van még a Dirac-delta függvény, aminek az értéke a nulla pontot kivéve mindenhol nulla, míg a nulla pontban ellenben végtelen és az integrálja 1, vagyis: 0•∞ = 1 (megjegyzem a Dirac-deltát Neumann János erősen kritizálta).

Másfelől meg, ha a nullával szorzunk, akkor ez azt jelenti, hogy a szorzat a semmivel egyenlő, vagyis a nulla az egyszerűen mindent „irgalom nélkül“ nulláz.

Érdekes dolgok.

2011. aug. 15. 11:24
 17/28 anonim ***** válasza:
Bocs, nem @07:16, hanem @10:07. Elírtam.
2011. aug. 15. 11:27
 18/28 anonim ***** válasza:
A limeszes az jó ötlet, de a faktoriálisosat nem értem. Hogy akarod kiterjeszteni negatív számokra, ha nem lehet?
2011. aug. 15. 15:27
 19/28 anonim ***** válasza:

@15:27

Szokták használni a gamma függvényt a faktoriálisok kiterjesztésére:

Γ(x+1) = x•Γ(x) = x•(x–1)•Γ(x–1) = x•(x–1)•(x–2)•Γ(x–2) = x•(x–1)•(x–2)•(x–3)•....• stb.

Ebből adódig, ha az „x“ egész szám.

2011. aug. 15. 16:54
 20/28 anonim ***** válasza:

Nem értem, hogy mit történt az előbb. Helyesen:

Γ(x+1) = x•Γ(x) = x•(x–1)•Γ(x–1) = x•(x–1)•(x–2)•Γ(x–2) = x•(x–1)•(x–2)•(x–3)•....•stb.

2011. aug. 15. 17:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!