Mire képesek a legnagyobb matekzsenik?
Arra vagyok kíváncsi,hogy milyen műveleteket képesek játszi könnyedséggel elvégezni azok,akik igazán értik a matematikát.Látok ezt-azt a tv-ben,de nem igazán merek nekik hinni,mert én is képes vagyok pl. bármely két számjegyű szám négzetét kiszámolni két-három másodperc alatt,de nem azért,mert zsenigyerek vagyok,hanem azért,mert megtanultam egy ilyen eljárást.
Igazából lelkesen tanulom a matekot,nagyon érdekel és kíváncsi vagyok,hogy mit tudnak azok az emberek,akikről érdeklődöm.
@23:34
Én inkább így mondanám: 1/ε = ∞ (ε = infinitezimális mennyiség)
Valós számokon, de még kiterjesztett valósz számokon (ami tartalmazza a +/- végtelenet) nullával nem lehet osztani. Ezen kívül bármi lehetséges, bármihez lehet rendszert alkotni.
A kérdésre meg született a jó válasz: akik gyorsan végeznek műveleteket azok nem matekzsenik, hanem van egy adottságuk. Matekzseni volt például Gödel (igazán beteg dolgai voltak, és most nem csak a (nem)teljességi tételekre gondolok), de minden kiemelkedő matematikus és fizikus erős matekérzékkel kellett, hogy rendelkezzen. Ezek az emberek tudnak analitikusan gondolkodni, bonyolult rendszereket látnak át és fedezik fel bennük az összefüggéseket.
@07:16
Szerintem így is ki lehetne fejezni:
lim 1/ε = ∞
ε→0
Persze ettől még ott van pl. a faktoriálisok kiterjesztése esetén is a 0•∞ = 1, ha abból indulunk ki, hogy:
N! = N•(N–1)! = N•(N–1)•(N–2)•(N–3) ..... 2•1•0•(–1)!, miközben a (–1)! = ∞
Vagy ott van még a Dirac-delta függvény, aminek az értéke a nulla pontot kivéve mindenhol nulla, míg a nulla pontban ellenben végtelen és az integrálja 1, vagyis: 0•∞ = 1 (megjegyzem a Dirac-deltát Neumann János erősen kritizálta).
Másfelől meg, ha a nullával szorzunk, akkor ez azt jelenti, hogy a szorzat a semmivel egyenlő, vagyis a nulla az egyszerűen mindent „irgalom nélkül“ nulláz.
Érdekes dolgok.
@15:27
Szokták használni a gamma függvényt a faktoriálisok kiterjesztésére:
Γ(x+1) = x•Γ(x) = x•(x–1)•Γ(x–1) = x•(x–1)•(x–2)•Γ(x–2) = x•(x–1)•(x–2)•(x–3)•....• stb.
Ebből adódig, ha az „x“ egész szám.
Nem értem, hogy mit történt az előbb. Helyesen:
Γ(x+1) = x•Γ(x) = x•(x–1)•Γ(x–1) = x•(x–1)•(x–2)•Γ(x–2) = x•(x–1)•(x–2)•(x–3)•....•stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!