Igaz-e, hogy ha tudjuk a koponyaméretet akkor megállapíthatjuk az emberről, hogy maximum milyen okos lesz?
Figyelt kérdés
Fél Kettőbe volt ma.Nem tudtam nézni mert el kellett mennem.Van aki nézte és elmondaná mi volt benne?Egy német professzor vizsgálta(/vizsgálja) ezt.+ szó volt még a nő "vs" férfi intelligenciáról.2011. júl. 25. 15:47
1/4 anonim válasza:
Egy átlagos emberi agy 1500 köbcenti.
Albert Einstein-é 1300 volt csak.
Az elmélet szerintem kamu. Alpári idi*ták által kitalált degenerált f*shalmaz. Szerintem.
G.
2/4 anonim válasza:
Morfológiai alapon ez nem eldönthető.
Tipikus példa - a hidrocephal embernek a normálisnál sokkal nagyobb az agykoponya mérete, mégis értelmi fogyatékos...
De egyébként sincs összefüggés az agytérfogat és az értelmi képességek között, hiszen az utóbbit inkább az AGYKÉREG mérete befolyásolja, ez pedig az agy BARÁZDÁLTSÁGÁVAL van összefüggésben. Tehát nem az agy MÉRETE, hanem a barázdáltság a meghatározó.
Pedro
3/4 anonim válasza:
Ez egy igen régi tévedés, frenológia a neve a "tudománynak" (ma már áltudomány, a korban komolyan vették), ami a koponya morfológiai jegyei alapján próbált következtetéseket levonni az agyról, és így különféle nem, vagy nehezen jósolható pszichológiai kérdésekre kereste az egzakt, matematikai alapú választ. Például az intelligencia-hányadossal is kapcsolatba hoztak bizonyos dudorokat a homloktájékon, illetve a koponyatetőn, de ennél persze jóval tovább mentek (bűnöző hajlam, mentális problémákra való hajlam, művészi hajlam, anyai érzések stb. - lásd Madách, Falanszter szín). Valószínűleg ez lehetett benne abban a műsorban is, mivel ma is divat, de bebizonyosodott, hogy ha a módszereink ugyan fejlődtek is valamit, ezekre a kérdésekre nem lehet így választ adni. De bizonyos torzulások a koponyában az agyat is érintik (teszem azt a microcephalia elég jelentős), és ezért tényleg hatással lehetnek egyes szellemi-mentális képességekre, vagyis bizonyos dudorok tényleg valószínűsíthetik, hogy valaki kevésbé intelligens vagy művészi, mint az átlag, esetleg fordítva, de az ilyet mindig fenntartással kell kezelni. (Bár ha hiányzik a fél homloka a betegnek, akkor sajnos elég valószínű, hogy mentálisan sem ép.)
4/4 anonim válasza:
régi kérdés de válaszolok, ezt már én is hallottam csak nem egészen igaz ahogy a kérdező írja, testtömeg-koponyatérfogat arányt néznek inkább, ember a numberván, második a delfin, harmadik a majom és negyedik a kutya :) míg a disznó csak ötödik helyen végzett. Még anno a töritanárommal beszélgettem ilyenekről, igen létező kutatás volt. Nő vs férfi intelligenciára én csak személyes tapasztalatot tudok mondani, hogy egyértelmű a válaszom :) vegyes de több primtív nőt láttam mint férfit bár férfiből aki sötét az tényleg űbereli a nőt. Viszont kevés okos nő van de azok meg egy felső közép kategóriába csúsznak be szóval :) Gépjármű oktatómnak eddig mind a 3 kocsiját összetörték ami volt, mindet nő törte össze, nem bántok senkit mert tudok olyan lányt tényleg aki meg van olyan intelligens, hogy csak csurgatom utána a nyálam ;) szóval. De erről én már nem olvastam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!